Bucătărie

articolul anterior articolul urmator

Mâncăm cele mai puţine fructe şi legume din UE, zilnic

1
8 Jan 2022 23:07:00
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Eurostat / Consumul zilnic de 5 sau mai multe porţii de fructe şi legume (date valabile pentru anul 2019).
Foto: Eurostat / Consumul zilnic de 5 sau mai multe porţii de fructe şi legume (date valabile pentru anul 2019).

În România, doar 2% din populaţie a consumat cel puţin 5 porţii de fructe şi legume, fapt care ne situează pe ultimul loc în UE, la acest capitol.

Una din trei persoane (33%) din UE a declarat că nu consumă zilnic niciun fruct sau legumă şi doar 12% din populaţia UE a consumat zilnic cele 5 sau mai multe porţii recomandate de fructe şi legume, arată Eurostat într-un studiu făcut public pe 4 ianuarie 2022. În medie, peste jumătate din populaţia UE (55%) a declarat că a consumat între 1 şi 4 porţii de fructe şi legume pe zi.

Dintre statele membre ale UE, cel mai mare aport zilnic de 5 porţii sau mai mult a fost raportat în Irlanda (33% din populaţie), Ţările de Jos (30%), Danemarca (23%) şi Franţa (20%).
Cel mai mic aport zilnic a fost găsit în România, unde doar 2% din populaţie a consumat cel puţin 5 porţii de fructe şi legume, urmate de Bulgaria şi Slovenia (ambele 5%) şi Austria (6%).

Consumul zilnic de fructe şi legume al femeilor este mai mare decât al bărbaţilor: în medie, 58% dintre femei au raportat că au mâncat 1 până la 4 porţii, comparativ cu 51% pentru bărbaţi. Acelaşi lucru a fost valabil şi pentru un aport zilnic de 5 porţii sau mai mult (15% faţă de 10%).

Sondajul a arătat, de asemenea, că mai mulţi bărbaţi decât femei au raportat că au sărit cu totul peste aportul de fructe şi legume (39% faţă de 27%).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Omul UnOm
8.01.2022, 23:40:50

Obiceiul de a manca cat mai multa carne este pentru multi, mai ales cei care au o anumita varsta, o reminiscenta a vremurilor dinainte de '89. Carnea era un simbol al bunastarii la care nu prea aveai acces in anii '80.

Modifică Setările