Mucenici moldoveneşti cu miere şi nucă, reţetă simplă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mucenici moldoveneşti cu miere şi nucă, reţetă simplă
Mucenici moldoveneşti cu miere şi nucă, reţetă simplă

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc vineri pe Sfinţii 40 de Mucenici, soldaţi romani care pentru credinţa lor au fost omorâţi în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola.

În ziua Mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinţilor, 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. 

Mucenici moldoveneşti cu miere şi nucă, reţetă simplă

În Moldova, mucenicii, numiţi sfinţişori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă. Iată cum se prepară muncenicii moldoveneşti. 

Ingrediente mucenici moldoveneşti cu miere şi nucă:

  • - 1 kg de faină 
  • - 450 ml de lapte
  • - 50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
  • - 3 ouă
  • - 125 g zahăr
  • - 75 g unt
  • - coajă de la o lămâie
  • - 1 esenţa de vanilie

Pentru ornat:

  •   250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom  

Pentru sirop:

  •   200g de miere şi 200 g nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor

Află cum se prepară doar aici!

Mucenici munteneşti cu nucă, reţetă simplă ca bună ziua!

Sfintii 40 de mucenici. De ce se beau 44 de pahare cu vin?

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite