Muzee dedicate mâncării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În trecut, untul se număra printre produsele cel mai bine exportate de Irlanda. În amintirea zilelor de glorie, irlandezii din ţinutul Cork au deschis un muzeu. FOTO commons.wikimedia.org
În trecut, untul se număra printre produsele cel mai bine exportate de Irlanda. În amintirea zilelor de glorie, irlandezii din ţinutul Cork au deschis un muzeu. FOTO commons.wikimedia.org

Deliciile culinare gâdilă simţurile şi iscă adevărate pasiunii printre gurmanzi din întraga lume. Pizza, brânza, untul, chiar şi muştarul au propriile muzee dedicate, iar vizitatorii se înghesuie ca să afle câte ceva deaspre istoria lor, dar şi ca să deguste din variatele exponate, scrie The Telegraph.


Raiul cartofilor prăjiţi

Când spui Bruges, te gîndeşti automat la fina ciocolată belgiană sau la berea făcută în Belgia. 

Dar cunoscătorii  sunt de părere că nu poţi trece prin Bruges fără să te opreşti pentru o oră la muzeul dedicat cartofului prăjit şi chipsurilor. 

Se pare că belgienii adoră cartofii prăjiţi, aproape la fel de mult ca britanicii sau ca americanii.

image

O conservă de legendă 

Poate că pare ciudat că un sortiment de carne la conservă se poate bucura de o asemenea popularitate. Dar produsele Spam sunt etalate la loc de cinste în muzeul cu acelaşi nume din Austin, Minnesota, în SUA. Adevăraţii fani şi nostalgicii acestui tip de carne conservată pot să plece acasă cu un suvenir cumpărat de la buticul muzeului, fie că este vorba despre o minge de baseball sau de un tatuaj temporar care să le amintească de experienţa avută. 

image


Pasiunea nemţului: cârnatul cu sos curry

Nemţii se închină în faţa currywurst-ului, o specialitate naţională de cârnat cu sos curry, considerată de localnici o adevărată delicatesă. Aşa că nu e de mirare că germanii au rezervat un muzeu pentru currywurst, unde poţi să te pozezi în faţa unui bar în formă de cârnat, să-ţi tragi sufletul pe o canapea care seamănă tot cu produsul respectiv sau să asculţi povestea wurstului la un cârnat-telefon.

image

Atenţie! Hering la muzeu

Mergi în Islanda, mai exact în Siglufjörður, şi la muzeul heringului vei afla care este rolul pe care acest tip de peşte l-a jucat în istoria scandinavilor. Nu e glumă, ci un subiect cât se poate de serios din moment ce islandezii au dedicat heringului cel mai mare muzeu maritim din ţară.

image

Capitala Kiwi-ului

Oraşul Te Puke, din Noua Zeelandă, este considerat capitala exoticului kiwi. Milioane de kilograme de fructe păroase sunt exportate în fiecare an din această zonă a lumii, iar locuitorii sunt foarte mândri de acest lucru. Atât de mândri încât au ridicat un monument în cinstea fructului. Iar dacă vizitezi această atracţie turistică ai şansa să fii plimbat cu o maşinuţă botezată „KiwiKart“, un fel de kiwi motorizat.


 

image

Un mit culinar, supa ramen

Japonezii au un adevărat cult pentru supa ramen, o delicioasă licoare care se prepară cu tăiţei asiatici. Un întreg park de distracţie a fost conceput în oraşul Yokohama pentru iubitorii supei ramen, unde aceştia pot sorbi un bol sau două din popularul preparat.   

image

Locul de unde vin jeleurile

Jeleurile sunt iubite de americani, iar vestitele bomboane gumate Jell-O au primit un loc de cinste în localitatea LeRoy, în SUA, locul de baştină al produsului. Poate că nu vrei să mesteci un jeleu, dar la muzeul botezat cu numele jeleului poţi să dai pe gât un păhărel de Jell-O în variantă lichidă. 

image

Muzeu sau aprozar?

Nu ai cum să pleci cu mâna goală după o vizită la muzeul cartofului din Blackfoot, Idaho, în SUA. De cum intri în această locaţie primeşti o gustare pe bază de cartofi, iar la ieşire ţi se înmânează un săculeţ cu câţiva din cei mai faimoşi tuberculi din Idaho. 

image

Olandezii şi Gouda

Specialitatea olandeză de brânză Gouda este venerată în acest adevărat „templu“ ridicat de locuitorii din oraşul olandez Almaar. Domnişoare îmbrăcate în port popular tradiţional te îndeamnă să guşti o bucăţică de brânză, semn de ospitalitate.


 

image

O clădire şi 5.000 de tipuri de muştar

Condimentul preferat al multor mâncăcioşi, muştarul este tratat regeşte în Middleton, Wisconsin, în SUA. Nu mai puţin de 5.000 de tipuri de muştar sunt expuse în muzeul american, exemplare adunate din peste 60 de ţări.

image

O pizza mia!

Pizza vine din Italia, dar americanilor le place atât de mult acest preparat încât s-au gândit să-i facă o casă a ei în Pennsylvania. Aici se află şi cea mai mare colecţie de obiecte legate de acest adevărat „hit“ culinar internaţional. Bineînţeles că o vizită la acest muzeu este şi un bun prilej să te răsfeţi cu o pizza delicioasă. 


 

image

Aurul lichid din Imperia

Iubitorii uleiului de măsline se pot întâlni în Imperia, Italia, la o degustare de licori extra-virgine. Se spune că prin venele locuitorilor zonei mediteraneene nu mai curge demult sânge, ci preţiosul aur lichid. 


 

image
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite