Plăcintă cu macaroane şi carne, după o reţeta Sandei Marin - autoarea celei mai longevive cărţi de bucate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcintă cu macaroane şi carne
Plăcintă cu macaroane şi carne

Sanda Marin a fost cea care a reuşit să dea multor generaţii gustul mâncării de acasă prin reţetele care stau scrise în celebra sa carte de bucate.

Ingrediente:

  • 250 g macaroane
  •  2 ouă
  •  2 linguri brânză
  •  3 linguri unt
  •  1/2 ceaşcă lapte
  •  250 g carne
  •  1 ceapă.

Pentru foaia de plăcintă:

500 g făină, 3 linguri ulei, 1 linguriţă sare, 1 ceaşcă apă caldă. 

Mod de preparare:

Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea şi o ceaşcă de apă caldă. Se amestecă întâi cu lingura, iar când începe aluatul să se prindă, se frământă cu

mâna. Se face un aluat potrivit, mai mult moale, adăugând câte puţină apă caldă dacă mai trebuie. După ce a fost bine frământat şi bătut de masă, se lasă 10 minute la un loc cald (dar nu umed), acoperit cu un şervet tot cald (sau cu o cratiţă încălzită). Se întinde apoi o foaie cu vergeaua, se acoperă cu un şervet şi se lasă să stea un sfert de oră. Pe masa de bucătărie se pune o faţâ de masă curată, se presară făină, se pune foaia de aluat deasupra şi cu multă răbdare se întinde de jur împrejur cu grijă să nu se rupă, până ce marginile aluatului trec de marginea mesei, iar foaia s-a făcut subţire ca o foiţă de ţigară. Se lasă să se usuce câteva minute. Se aşază într-o formă sau chiar într-o cratiţă bine unsă cu unt, 4 — 5 rânduri de foi stropite între ele cu unt, lăsând marginile să iasă afară din cratiţă, pentru a putea fi întoarse apoi peste macaroane. În lipsă de timp, foile pot fi cumpărate de la o plăcintărie. 

Se trece carnea prin maşină şi se prăjeşte în unt cu o ceapă tocată mărunt. Se toarnă câte puţină apă şi se mai ţine pe

maşină până scade apa şi carnea începe să se prăjească. În forma îmbrăcată cu foile de plăcintă se aşază un rând de macaroane, se întinde apoi carnea şi se pune deasupra restul de macaroane. Se acoperă cu foile de plăcintă, se unge cu unt şi se dă la cuptor. Se răstoarnă şi se serveşte cu sos de roşii.

Sursă: Carte de bucate, Sanda Marin

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite