Premieră naţională: Cine este primul chef român care concurează în cea mai importantă competiţie mondială dedicată pastelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Şişu este ambasadorul culinar al Italiei în România
Adrian Şişu este ambasadorul culinar al Italiei în România

Adrian Şişiu, un chef în vârstă de 29 de ani din Cluj-Napoca, va reprezenta România la Campionatul Mondial de Paste Barilla, una dintre cele mai importante competiţii dedicate pastelor la nivel mondial. Românul „se va bate“ cu alţi 19 chefi din întreaga lume.

Adrian Şişiu, chef al Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, va reprezenta pentru prima dată România la Campionatul Mondial de Paste Barilla, una dintre cele mai importante competiţii dedicate pastelor la nivel mondial. 

Românul se va lupta cu alţi 19 chefi din întreaga lume, sub privirile unui juriu ce reuneşte „crema“ chefilor cu stele Michelin. Barilla Pasta World Championship, eveniment cu tradiţie ajuns la a şasea ediţie, va avea loc între 27 şi 29 septembrie, la Milano şi Parma, iar marele câştigător va avea şansa să-şi pună ţara pe harta gastronomiei mondiale.

Ambsadorul culinar al Italiei în România

Născut în România, în 1988, Adrian Şişiu s-a stabilit în Italia, în 2003, împreună cu familia. Pasionat de gastronomie şi de gusturile italiene, Adrian a studiat în Italia la IAL Emilia Romagna, o şcoală de bucătari cu o programă de practică intensă, la finalul căruia a profesat, timp de zece ani, în restaurante prestigioase din Italia – London Hotel, parte a lanţului Batani Select Hotel, şi Tipiko din Pinarella.

În 2014, Adrian Şişiu a decis să se întoarcă în România, devenind ambsador al bucătăriei italiene. În prezent, este chef la renumitul Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, unul din cele mai mari hoteluri din România, unde coordonează o echipă formată din 15 oameni. Multipremiat în cadrul concursurilor de gătit, Adrian a fost remarcat în competiţia „Pizza and Pasta“, desfăşurată anul acesta la Bucureşti, unde a câştigat Trofeul Barilla pentru cea mai bună reţetă de paste. De asemenea, Şişiu mai are în palmares Medalia de Aur, secţiunea preparate din pui, în cadrul „Campionatului internaţional de gătit în aer liber“ din Iaşi (2015) şi Medalia de Aur, categoria preparate din carne, în cadrul „Campionatului Masters of Flames“ din Cluj-Napoca (2016). 

Stilul tot mai activ al oamenilor, inspiraţie pentru reţeta câştigătoare

Chef-ul român a îmbinat două mari pasiuni, cea pentru sport şi pentru gustul Italiei, în reţeta sa de paste signature, care i-a adus şi nominalizarea în cadrul Barilla Pasta World Championship. Barilla Bio Spaghetti Champion este un preparat sănătos şi energizant, conceput special pentru oamenii pasionaţi de un stil de viaţă activ.

„Trendul din ce în ce mai accentuat în direcţia unui stil de viaţă sănătos şi activ va continua să influenţeze tot mai mult obiceiurile de consum ale oamenilor şi, în particular, modul şi ocaziile în care vor mânca paste. Reţetele de paste ale viitorului vor fi simple, gustoase, preparate cu atenţie pentru sănătate şi menite să ofere energie oamenilor din ce în ce mai activi. În viitor, cred că pastele vor ajunge să fie consumate nu doar la prânz şi cină, ci şi în alte ocazii: spre exemplu, înainte sau după activitatea sportivă. Maratoniştilor deja le este cunoscut conceptul de Pasta Party. Aceasta este şi filozofia din spatele reţetei mele, mai ales că ingredientele folosite fac parte din meniul unui sportiv profesionist, unui campion: antioxidanţi esenţiali, vitamine, fibre, acizi graşi esenţiali, proteine. Îmi doresc ca oamenii să asocieze tot mai mult pastele cu starea de bine şi asta am încercat să insuflu cu reţeta mea“, a declarat Adrian Şişiu, nominalizatul României în cadrul Barilla Pasta World Championship.

În cadrul etapei de pregătire pentru acest concurs, Chef Adrian Şişiu a fost antrenat Caterina Ceraudo, desemnată „Cel mai bun Chef femeie la nivel mondial”, de către Ghidul Michelin. 

Cea mai cunoscută reţetă de paste, reinterpretată modern

Sub ochii unui juriu extrem de exigent, cei 20 de nominalizaţi vor avea de înfruntat două probe: „Signature dish. Cum înglobează conceptul The Future of Pasta“ (27 septembrie - Milano) şi „Spaghetto al Pomodoro. Cum să reinterpretezi un preparat tradiţional iconic într-un mod inovativ şi modern“

În cadrul primei probe, juriul va nota abilităţile culinare ale chefului, talentul, aspectul estetic al preparatului şi mesajul fiecărei reţete (viziunea personală asupra reţetei de paste a viitorului). La finalul primei probe vor fi desemnaţi zece semifinalişti. În cadrul celei de-a doua probe, concurenţii vor prepara, timp de 30 minute, o reţetă reinterpretată de Spaghetti al pomodoro, probabil cea mai cunoscută şi simplă reţetă de paste din lume. Marea finală va avea loc pe 29 septembrie, la Parma, la Academia Barilla, în faţa unui auditoriu, format din chefi cu stele Michelin şi un juriu VIP.

Marele premiu va consta într-un program de training personalizat la Şcoala Alma Culinary, care va include lecţii predate de unii dintre cei mai de succes chefi din lume. De asemenea, câştigarea unui astfel de premiu reprezintă o importantă rampă de lansare internaţională.

„Pastele nu sunt doar un icon al gastronomiei italiene, ci şi punctul de întâlnire între dieta mediteraneană şi un aliment sănătos, care oferă prilejuri de socializare şi care a dat lumii nenumărate reţete. Nu în ultimul rând, pastele sunt o alegere sustenabilă pentru planetă“, sunt cuvintele lui Pietro Barilla, care însumează întreaga filozofie din spatele Barilla Pasta World Championship, concursul care a ridicat pastele la rang de haute cuisine, transformând chefi din întreaga lume în ambasadori ai bucătăriei italiene.

Italienii, cei mai mari consumatori de paste din lume

Italienii sunt, de departe, cei mai mari consumatori de paste din întreaga lume, cu un consum anual de 26 de kilograme de paste/locuitor (potrivit IPO Annual Survey on World Pasta Industry, 2012), urmaţi de venezueleni, cu 12,3 kilograme/ locuitor, tunisieni – 11,9 kilograme/ locuitor, greci – 10,5 kilograme/ locuitor şi elveţieni – 9,3 kilograme/ locuitor. Un român consumă anual în jur de 3 kilograme de paste, iar tendinţa este în creştere.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite