Bucătărie

articolul anterior articolul urmator

Reţeta de mucenici a lui chef Scărlătescu. Cum să prepari desertul pentru 9 martie simplu şi rapid

4
7 Mar 2021 17:04:04
Autor: George-Andrei Cristescu

Chef Cătălin Scărlătescu le-a prezentat gospodinelor reţeta de mucenici munteneşti pe care el o prepară de 9 martie, ziua celor 40 de mucenici.

Pentru aluat:
 
  • 500 de grame de făină
  • 50 de grame de drojdie
  • 200 de ml de apă călduţă
  • 100 ml de ulei
  • sare
  • zahăr vanilat
Pentru zeama mucenicilor:
 
  • 2-3 litri de apă
  • 350 de grame de zahăr
  • 800 de grame de nucă măcinată
  • 1 lingurita de scorţişoară
  • coajă de la o lămâie
  • sare
  • zahăr vanilat
  • esenţă de rom
 
 

Reţeta de mucenici a lui chef Scărlătescu - Mod de preparare

Se pune făina într-un vas mare şi se realizează o gaură în mijlocul acesteia, în care se adaugă zahărul vanilat, sarea, uleiul, drojdia şi apa. Se frământă bine toate ingredientele până rezultă o cocă. Aluatul rezultat se lasă la dospit câteva minute în vasul acoperit.
 
După ce aluatul a crescut, se întinde cu sucitorul, se taie în fâşii şi se formează 8-uri mici pe care îi punem la fiert câteva minute. Se scot într-o sită pentru a scăpa de surplusul de apă, după care se introduc la cuptor până se rumenesc frumos. După ce s-au copt se lasă la întărit timp de o noapte.
 
A doua zi puneţi apa pe foc. Când ajunge în punctul de fierbere se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, o linguriţă de scorţişoară şi un praf de sare. Amestecaţi puţin, iar după ce e gata zeama puneţi 8-urile şi nuca.
 

Îndrăgitul Chef Scărlătescu are amintiri haioase din copilărie, legate de sărbătoarea mucenicilor

 
„Aveam o vecină lângă bunica, tanti Lenuţa, care avea o bucătărie afară, în curte, ca la ţară. În fiecare an făcea câte două, trei oale de mucenici, pe care le lăsa afară, într-un dulap. În fiecare an, împreună cu fiica ei şi cu ceilalţi băieţi cu care eram prieten, mergeam la ea şi, pe furiş, îi luam mucenicii. Erau atât de gustoşi!
 
Aveam şi o tehnică aparte. Mergeam cu borcane pe care le umpleam ochi şi fugeam imediat. Oalele i le lăsam întotdeauna pentru că ne gândeam că sigur mai are nevoie de ele. Mâncam mucenicii făcuţi de tanti Lenuţa direct din acele borcane. Când am mai crescut m-am gândit că biata femeie ştia că îi furăm din mucenici şi tocmai de aceea şi făcea atât de multe oale”, a povestit Chef Scărlătescu în emisiunea Chefi la cuţite.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Adrian Foangǎ
7.03.2021, 17:35:15

Mucenicii moldovenesti sunt grasi, gretosi... mi se face sila cand ii vad.

-5 (5 voturi)
Amar
8.03.2021, 18:24:09

"Reţeta de mucenici a lui chef Scărlătescu" I-auzi, cap de porc stie si din astea?!

+1 (1 vot)
mircea miricioiu
7.03.2021, 19:51:45

astia sun adevaratii mucenici. de fapt nu fiertura aia de zeama lunga cu niste fainoase in ea. in moldova poti descoperi o adevarata feerie de retete gastronomice. acolo intreaga bucatarie te incanta.

0 (4 voturi)
Flogea Aurelu
7.03.2021, 22:06:25

Chef Flogea si-a facut azi omleta la cuptor. Si a fost cu de toate. Ca e chef.

-1 (1 vot)
Modifică Setările