Reţeta de mucenici a lui chef Scărlătescu. Cum să prepari desertul pentru 9 martie simplu şi rapid
0Chef Cătălin Scărlătescu le-a prezentat gospodinelor reţeta de mucenici munteneşti pe care el o prepară de 9 martie, ziua celor 40 de mucenici.
Pentru aluat:
- 500 de grame de făină
- 50 de grame de drojdie
- 200 de ml de apă călduţă
- 100 ml de ulei
- sare
- zahăr vanilat
Pentru zeama mucenicilor:
- 2-3 litri de apă
- 350 de grame de zahăr
- 800 de grame de nucă măcinată
- 1 lingurita de scorţişoară
- coajă de la o lămâie
- sare
- zahăr vanilat
- esenţă de rom
Reţeta de mucenici a lui chef Scărlătescu - Mod de preparare
Se pune făina într-un vas mare şi se realizează o gaură în mijlocul acesteia, în care se adaugă zahărul vanilat, sarea, uleiul, drojdia şi apa. Se frământă bine toate ingredientele până rezultă o cocă. Aluatul rezultat se lasă la dospit câteva minute în vasul acoperit.
După ce aluatul a crescut, se întinde cu sucitorul, se taie în fâşii şi se formează 8-uri mici pe care îi punem la fiert câteva minute. Se scot într-o sită pentru a scăpa de surplusul de apă, după care se introduc la cuptor până se rumenesc frumos. După ce s-au copt se lasă la întărit timp de o noapte.
A doua zi puneţi apa pe foc. Când ajunge în punctul de fierbere se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, o linguriţă de scorţişoară şi un praf de sare. Amestecaţi puţin, iar după ce e gata zeama puneţi 8-urile şi nuca.
Îndrăgitul Chef Scărlătescu are amintiri haioase din copilărie, legate de sărbătoarea mucenicilor
„Aveam o vecină lângă bunica, tanti Lenuţa, care avea o bucătărie afară, în curte, ca la ţară. În fiecare an făcea câte două, trei oale de mucenici, pe care le lăsa afară, într-un dulap. În fiecare an, împreună cu fiica ei şi cu ceilalţi băieţi cu care eram prieten, mergeam la ea şi, pe furiş, îi luam mucenicii. Erau atât de gustoşi!
Aveam şi o tehnică aparte. Mergeam cu borcane pe care le umpleam ochi şi fugeam imediat. Oalele i le lăsam întotdeauna pentru că ne gândeam că sigur mai are nevoie de ele. Mâncam mucenicii făcuţi de tanti Lenuţa direct din acele borcane. Când am mai crescut m-am gândit că biata femeie ştia că îi furăm din mucenici şi tocmai de aceea şi făcea atât de multe oale”, a povestit Chef Scărlătescu în emisiunea Chefi la cuţite.