Sarea sau zahărul? Care este mai periculos pentru sănătate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste zile se discută despre moderaţia în alimentaţie. Însă, ce înseamnă această moderaţie? Cât zahăr sau sare avem voie să consumăm zilnic fără să ne punem sănătatea în pericol?

Atât sarea, cât şi zahărul au un rol important în buna funcţionare a organismului. Creierul are nevoie de zahăr pentru a obţine energia necesară, iar muşchii au nevoie de sare pentru a se încorda. Pe de altă parte, dacă sunt consumate în exces, pot cauza diverse probleme de sănătate.

Zahărul

Cel mai periculos este zahărul prelucrat, adică cel care se găseşte în băuturile îmbuteliate, dar şi cel din dulciuri. Laptele şi sucul de fructe proaspăt stors conţin zaharuri naturale, dar oferă în acelaşi timp şi substanţe nutritive, cum sunt vitaminele, mineralele, proteinele şi polifenolii. Zahărul rafinat, consumat în exces, favorizează obezitatea. Toate zaharurile, fie că este vorba de zahăr alb, zahăr brun, zahăr pudră, cresc nivelul de insulină din sânge. Cu cât mâncâm mai mult zahăr, cu atât producţia de insulină va creşte, iar organismul va începe să depoziteze excesul de zahăr sub forma celulelor adipoase. În plus, creşte riscul apariţiei de tip 2, care poate avea drept complicaţii glaucomul. Excesul de zahăr în organism afectează şi buna funcţionare a ficatului şi este un factor de risc major pentru accident vascular cerebral şi atac de cord.

Află pe clickpoftabuna.ro care este cantitatea ideală de sare pe care ai voie să o consumi şi ce efecte are asupra organismului!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite