Trendurile culinare ale lui 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carne de vită afumată şi ardei dulce. FOTO Getty Images
Carne de vită afumată şi ardei dulce. FOTO Getty Images

Kimchi, mierea de Manuka şi homarul sunt „extravaganţele culinare“ propuse de marile restaurante anul acesta.Potrivit publicaţiei britanice „Woman&Home“, 2013 mizează pe  cocktailurile inspirate din mâncare, produsele locale şi preparatele sănătoase bazate pe mixuri din legume şi fructe.

Floricele de porumb, şunca afumată şi mâncarea mexicană au adus zâmbetul pe buzele gurmanzilor în 2012. Noul an, deşi nu se poate lăuda cu o colecţie de toamnă-iarnă asemenea modei pariziene, propune o reinterpretare a viziunilor culinare şi aduce noi opţiuni gastronomice pentru iubitorii delicateselor.

Anul acesta, ingredientele locale şi sezoniere sunt preferatele marilor maeştri, inspiraţi fiind de ambasadorul bucătarie moleculare, René Redzepi.

Tribut adus puiului

Carnea de pui kiev revine în meniurile restaurantelor londoneze, această „renaştere“ fiind apreciată de marii citici culinari. Tăvălit în făină, ou şi firimituri de pâine sau pesmet, acest preparat este considerat apogeul bucătăriei ruseşti.

Teff

Aminoacizii, proteinele, calciul, fibrele, precum şi un conţinut scăzut de grăsimi au făcut din aceste cereale un tip de mâncare preferat pentru 2013.

Mezcal şi aromele din Mexic

Tequila nu este singura băutură preferată a topului din 2013. Mezcal, o licoare preparată dintr-o plantă exotică numită agavă, reprezintă o altă băutură tradiţională produsă în micile distilerii a şapte state mexicane.

Gustări pentru suflet

Barurile din întreaga lume pun în aplicare o nouă strategie de marketing menită să aducă profituri record pentru distribuitori, astfel, comercianţii oferă gustări gratuite iubitorilor de vin. Tarte dulci, crostini cu vinete şi dovlecei sau carpaccio de vită sunt câteva dintre aperitivele servite clienţilor.

Preparatele afumate

Anul acesta, bucatele tradiţionale ocupă un loc important în topul deliciilor culinare. Secretul bunătăţilor afumate ţine de focul care se face în afumătoare pentru ca bucatele să prindă savoare şi să se topească în gură. Se folosesc lemne care trebuie să ardă mocnit, iar şunca, jambonul, cârnaţii, ciolanele şi costiţele, toate sunt agăţate în cârlige pentru a fi pătrunse de fumul gros şi înecăcios.

Algele marine

alge.shutterstock

 Alge marine cu nucă. FOTO Shutterstock

Studiile au dovedit-o, iar nutriţioniştii o susţin: algele sunt cele mai bogate surse alimentare de minerale. În plus, acestea pot conţine de zece ori mai mult calciu decât laptele de vacă şi de opt ori mai mult fier decât carnea de vită. Fie că ai ales să urmezi un regim vegetarian, fie că îţi doreşti un aport susţinut de substanţe nutritive care sa îţi completeze dieta zilnică, algele marine sunt întotdeauna o alegere sănătoasă.

Un festin suedez

Bucătăria nordică deţine supremaţia în domeniul gastronomic, datorită ingredientelor naturale şi locale.Afinele sălbatice, coacăzele, murele şi ciupercile sunt foarte preţuite de localnici, iar mâncărurile regionale, precum supa de sânge sau heringul fermentat reprezintă principalele atracţii în materie de „experienţe gastronomice“ pentru turişti.

Cocktailurile personalizate

Un alt trend aflat în plină evoluţie îl reprezintă mixurile de băuturi alcoolice şi sucuri naturale. Fie că mizăm pe aromele soft, fie că savurăm o licoare cu gust puternic, înţepător, cocktailurile sunt, sezonul acesta, în topul „băuturilor la modă“.

Kimchi

kimchy.getty

Kimchi, un trend culinar în 2013. FOTO Getty Images

Preparatul-vedetă al bucătăriei coreene, kimchi reprezintă un amestec de legume murate preparat după o reţetă tradiţională, ale cărui ingrediente sunt ţinute în vase de lut mai mult timp pentru a fermenta.

Mierea de Manuka

Acest tip de miere este produsă de către albinele care culeg nectarul florilor din arborele Manuka şi are un gust dulce, parfumat şi o consistenţă groasă. S-a demonstrat că mierea Manuka are mai multe proprietăţi curative decât antibioticele chimice şi este mult mai eficientă în tratarea diverselor boli şi afecţiuni precum acneea, artrita sau durerile musculare.

Gogoşile

Fie că sunt preparate în casă, după reţeta bunicii, sau servite la patiserie, gogoşile sunt un trend culinar în 2013, uşor de pregătit şi servit. Ele pot fi savurate la micul dejun, alături de o ceaşcă de cafea aburindă sau la desert.

Preparatele din Georgia

„Regatul culinar“ îşi caută sursele de inspiraţie şi în zona de est a Europei, iar Georgia a devenit un teren propice „experienţelor gastronomice“. Preparatele georgiene sunt puternic influenţate de bucătăria turcească, evreiască şi persană, iar aromele delicate laolaltă cu vinurile obţinute din pulpa de struguri sunt apreciate de gurmanzii din toată lumea.

Homarul

Homarul este una ditre cele mai preţuite specii de crustacee marine, iar din cauza preţului piperat el poate fi considerat un sinonim al luxului şi o „extravaganţă culinară“. Se serveşte întreg, dar gata preparat pentru mâncare, cu o franzeluţă caldă, unt şi un sos de usturoi.

Chicharron

chicaronnes.shutterstock

 Chicharron, unul dintre preparatele-vedetă ale anului 2013. FOTO Shutterstock

Dacă 2012 a fost „anul taco“, atunci 2013 aduce un strop de savoare în reţelele marilor restaurante care au ales să mizeze pe un preparat bogat în proteine: chicharron sau costiţa de porc cu şorici.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite