Articol publicitar

Trucul „domestic” pentru a curăţa temeinic maşina de spălat vase şi a elimina mirosurile neplăcut

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
masina spalat vase

Este vorba de o soluţie cu ingrediente pe care le avem cu toţii în casă. Aparatele de curăţenie ne-au făcut viaţa mult mai uşoară şi ne ajută să economisim mult timp pe care îl putem petrece cu alte lucruri. Deşi există gospodării care din motive de spaţiu sau de buget nu au acasă maşină de spălat rufe sau maşină de spălat vase, majoritatea au aceste maşini acasă.

Iar una dintre cele mai frecvente greşeli făcute în casă este de a nu curăţa aparatele de uz casnic. Este paradoxal şi chiar ciudat, dar aşa este. Tindem să credem că, deoarece acestea lucrează mereu cu detergenţi lichizi sau cu tablete destinate tocmai curăţării, nu au nevoie de întreţinere, dar nu este aşa.

Acumularea de murdărie provoacă mirosuri neplăcute, calcarul se poate lipi şi chiar şi excesul de umiditate poate genera mucegai, oricât de nesănătos este, în unele zone ale acestor aparate. Din acest motiv şi din multe alte motive, aceste aparate electrocasnice trebuie să fie curăţate din când în când.

Fără chimicale

Şi, deşi pe piaţă există produse de curăţare specifice pentru maşini de spălat - atât cele pentru rufe, cat si cele pentru vase -, dacă vrei să eviţi chimicalele există o soluţie simplă, de casă, ale cărei ingrediente sigur le ai în gospodărie, pentru că sunt foarte des întâlnite şi, în plus, sunt aşi în curăţare, ale căror calităţi le ştii, pentru că le-ai folosit de atâtea ori.

Începeţi cu filtrul, care se află sub lame şi care este normal ca uneori să fie deteriorat şi, mai ales, să aibă un miros foarte puternic, pentru că acolo rămân alimente. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să îl îndepărtaţi, să îndepărtaţi resturile dacă există şi să îl puneţi în apă cu oţet alb de curăţare (aceeaşi cantitate din ambele). Adăugaţi puţin detergent lichid şi aşteptaţi o jumătate de oră.

Următorul lucru este să curăţaţi interiorul aparatului în sine şi, ca şi în cazul maşinii de spălat rufe, trebuie să o faceţi fără nimic în interior, fără pahare, farfurii, tacâmuri, căni sau orice altceva. Pe de o parte, puneţi trei linguri de oţet de curăţat direct în maşina de spalat vase, pentru ca se va ocupa de eliminarea mirosurilor neplacute.

Iar pe de alta, acolo unde de obicei puneti detergentul sau detergentul lichid, adăugaţi doua linguri de bicarbonat de sodiu. În sfârşit, rămâne doar să puneţi maşina de spălat vase în funcţiune cu un program cu apă fierbinte, astfel încât ambele componente să o lase curată.

Dacă doriţi să mergeţi şi mai departe, puteţi folosi acest amestec şi pentru a spăla uşa şi pentru a îndepărta şi spăla manual lamele aparatului. Acest lucru va prelungi durata de viaţă utilă, va evita mirosurile neplăcute şi vasele vor ieşi mai curate.

Ciupercile de care trebuie să ne ferim

Curăţarea temeinică a maşinii de spălat vase cu amestec de bicarbonat de sodiu şi oţet este susţinută şi de experţi. Un studiu al cercetătorilor sloveni de la Universitatea din Ljubljana, din 2011, arată că maşina de spălat vase sau expresorul de cafea pot conţine Exophiala dermatitidis şi E. phaemuriformis, două ciuperci care s-au dovedit a avea o toleranţă neobişnuită la căldură (poate fi atinse temperaturi de la 60°C până la 80°C în maşina de spălat vase), concentraţii mari de sare si ape acide şi alcaline.

Aşa a concluzionat un grup de experţi sloveni în 2011, după ce au prelevat mostre din cauciucuri de la uşile maşinilor de spălat vase a aproximativ 200 de locuinţe diferite.

Maşinile de spălat vase sunt o modalitate eficientă de dispozitive de curăţare. Dar pot fi, de asemenea, un loc bun pentru ca ciupercile să o locuiască: sunt umede şi calde şi au materie organică din abundenţă cu care să se hrănească sub formă de resturi alimentare. Cu toate acestea, ele menţin condiţii care îngreunează supravieţuirea multor dintre aceşti agenţi patogeni, deoarece se ating temperaturi ridicate şi se folosesc detergenţi.

Potrivit cercetării, publicată în jurnalul britanic Fungal Biology, 62% dintre maşinile de spălat vase au fost testate pozitiv pentru ciupercile menţionate mai sus, care au fost detectate şi în alte aparate electrocasnice precum cafetiera şi maşinile de spălat, deşi în cantităţi mai mici. Apoi rezultatele au fost surprinzătoare deoarece maşina de spălat vase foloseşte căldură intensă, detergenţi puternici şi niveluri ridicate de sare care îngreunează supravieţuirea oricărui microorganism patogen.

Pentru a preveni această problemă, experţii au recomandat apoi curăţarea temeinică a maşinii de spălat vase cu un amestec de oţet şi bicarbonat de sodiu, precum şi rularea unui ciclu de spălare la temperaturi ridicate şi schimbarea garniturilor de cauciuc. Este important de reţinut că mucegaiurile cresc odată cu umiditatea, de aceea garniturile de cauciuc se usucă între diferite utilizări şi este recomandat să lăsaţi uşa deschisă.

Citește mai multe despre: emag
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite