Un chef american cu origini italiene este câştigătorul Barilla Pasta World Championship 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul chef Accursio Lota (SUA) este marele câştigător al celei mai importante competiţii din lume dedicate pastelor şi bucătăriei italiene. În premieră, România a fost reprezentată la  Barilla Pasta World Championship 2017 de un tânăr chef din Cluj-Napoca ce a surprins juriul cu reţeta de paste propusă, fiind printre puţinii care au reuţit să se încadreze perfect în timpul impus.

Chef Accursio Lota (SUA) este marele castigator al celei mai importante competitii din lume dedicate pastelor si bucatariei italiene. Reteta care i-a adus trofeul se numeste „Seafood Carbonara” si este inspirata din aromele mediteranene ale Siciliei, locul in care s-a nascut. Ediţia din acest an a Barilla Pasta World Championship a adus o premieră şi pentru România: Adrian Şişiu, chef al Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, a reprezentat pentru prima dată ţara noastră la prestigioasa competiţie. Chef-ul român a trăit o experienţă unică în timpul competiţiei, fiind apreciat pentru viziunea proprie asupra conceptului „Viitorul Pastelor” şi încadrându-se perfect în timpul dedicat preparării reţetei;

Pastele, cel mai iubit fel de mâncare din Italia şi simbolul acestei ţări, devin tot mai cunoscute la nivel global, cu o creştere de 25% a consumului, în ultimii 10 ani. Graţie versatilităţii, pastele sunt adaptabile oricărei culturi. Aceasta este şi filozofia Barilla Pasta World Championship, competiţia care adună anual în jurul pastelor, în acelaşi loc, tineri Chefi din întrega lume;

 Parma şi Barilla şi-au confirmat încă o dată statutul de icon-uri ale gastronomiei italiene, la nivel internaţional. Parma, oraşul care a dat delicii precum prosciutto şi parmigiano, a găzduit anul acesta ce-a de-a şasea ediţie a Barilla Pasta World Championship. Finala competiţiei a avut loc la Academia Barilla, centrul internaţional creat special pentru a da mai departe întregii lumi cultura gastronomică a Italiei.

20 de tineri chefi din 15 ţări, de pe patru continente, un juriu care a reunit „crema” chefi-lor cu stele Michelin, nenumărate celebrităţi, creativitate, inovaţie şi influenţe culturale, acestea au fost principalele superlative ale competiţiei în care s-au folosit sute de kilograme de paste.
Pentru ediţia din acest an, toţi concurenţii nominalizaţi au fost „antrenaţi” înainte de chefi italieni cu stele Michelin, printre care Alfio Ghezzi (Margon Locanda, Casa Ferrari – Trentino), Matteo Baronetto (Del Cambio – Torino), Lorenzo Cogo (El Coq – Vicenza), Roberto Rossi (Silene – Seggiano, Toscana) şi Caterina Ceraudo (Dattilo Restaurant – Crotone).

Spiritul Italiei, în America

Participanţii şi-au demonstrat măiestria în bucătărie în cadrul a două probe neconvenţionale care au constat în dezvoltare unor reţete de paste ale viitorului - Future of Pasta - şi a unei reţete reinterpretate de Spaghetti al pomodoro, probabil cea mai cunoscută şi simplă reţetă de paste din lume.
La finalul celor două zile de competiţie, marele câştigător a fost desemnat Accursio Lota, chef la Solare Ristorante, San Diego, SUA.

image

Născut în orăşelul Menfi din Sicilia, Accursio Lota are un palmares impresionant. A lucrat la renumitul Four Seasons Hotel din Milano, iar în prezent, este chef al restaurantului Solare Ristorante din San Diego. Reţeta de paste care i-a adus trofeul competiţiei se va regăsi cu siguranţă, de acum înainte, pe meniul restaurantului din San Diego.  
Marele premiu constă într-un program de training personalizat la Şcoala Alma Culinary, care va include lecţii predate de unii dintre cei mai de succes chefi din lume. De asemenea, câştigarea unui astfel de premiu reprezintă o importantă rampă de lansare internaţională.

Experienţă unică pentru Adrian Şişiu, reprezentantul României

Printre cei 20 de chefi participanţi s-a numărat şi un român - Adrian Şişiu, 29 de ani, chef la renumitul Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, unul din cele mai mari hoteluri din România. Deşi nu s-a calificat în finala competiţiei, Adrian Şişiu a reuşit să surprindă juriul cu reţeta de paste propusă şi să se încadreze perfect în timpul competiţional impus preparării reţetei.



„Sunt extrem de recunoscător pentru experienţa trăită în cadrul Barilla World Pasta Championship, înseamnă foarte multe lecţii învăţate. Iar una dintre ele este legată de depăşirea emoţiilor, pentru că numai participând la cât mai multe astfel de competiţii înveţi să-ţi gestionezi cât mai bine emoţiile. Reţeta pe care am preparat-o s-a bazat pe proteine, fără carne şi peşte însă. Un preparat simplu, care să se muleze perfect pe conceptul primei zilei - Future of Pasta”, a declarat chef Adrian Şişiu.
În cadrul etapei de pregătire pentru acest concurs, Chef Adrian Şişiu a fost antrenat Caterina Ceraudo, desemnată „Cel mai bun chef femeie la nivel mondial”, de către Ghidul Michelin.  

image

„În cadrul acestei competiţii, Adrian a trebuit, de fapt, să înfrunte lumea, întrucât aici sunt prezenţi concurenţi de pe patru continente, care reunesc diverse tradiţii, puse în lumină prin preparate. Mi-a făcut o mare plăcere să lucrez cu chef Adrian Şişiu, este extrem de modest şi foarte receptiv la toate sfaturile primite. Recomandarea pe care i-am dat-o înainte de competiţie a fost ca preparatul său să îi reflecte personalitatea. Cred foarte mult în potenţialul lui, are toate premisele să crească, deoarece nu îi este frică să asculte şi să aplice toate sfaturile primite”, a declarat Caterina Ceraudo, antrenoarea lui Adrian Şişiu.
 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite