Dragoste şi sex

articolul anterior articolul urmator

Anne Lister, lesbiana superstar a anilor 1800. A scris istorie cu prima căsătorie gay din lume

15
30 Sep 2020 08:53:41
Autor: Click! pentru femei
Anne Lister a fost poreclită Gentleman Jack, din cauza aspectului masculin
Anne Lister a fost poreclită Gentleman Jack, din cauza aspectului masculin

În 1834, homosexualitatea era ilegală, relaţiile sexuale între femei nu erau recunoscute, iar cuvântul lesbiană nu fusese inventat. Însă Anne Lister a rupt toate barierele unei societăţi misogine. A fost antreprenoare, călătoare pasionată, a scris, dar, mai presus de toate, a iubit femeile.

Anne Lister, considerată astăzi una dintre cele mai importante figuri din toate timpurile ale comunităţii LGBT a scris, de-a lungul vieţii, mii de pagini de jurnal, în care a vorbit despre viaţa ei amoroasă. Ea chiar a creat un cod din greacă, latină, simboluri matematice, semne de punctuaţie şi semne ale zodiacului pentru a descrie cele mai intime experienţe fizice pe care le trăia, relatează BBC. Acele jurnale, care au schimbat pentru totdeauna istoria comunităţii gay, au fost decodate peste aproape un secol.

Gentleman Jack (Domnul Jack), aşa a fost poreclită Anne Lister. Silueta înaltă, îmbrăcată în negru din cap până-n picioare, era o prezenţă obişnuită pe străzile din oraşul Halifax din Marea Britanie. Încrederea cu care mergea şi postura uşor masculină atrăgeau, însă, mereu bârfe. „E un bărbat deghizat“, a strigat cineva, apoi, de-a lungul timpului Anne s-a obişnuit să fie tachinată sau jignită.

Educată şi încrezătoare, într-o vreme în care femeile rareori erau aşa, tânăra s-a impus într-o lume a bărbaţilor.

Citeşte aici povestea incredibilă de viaţă a Annei Lister, prima experienţă cu o femeie la 15 ani, ce limbaj codat folosea în jurnalele sale pentru a-şi descrie viaţa amoroasă şi cum s-a desfăşurat ceremonia de căsătorie în 1834.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Iulius.
30.09.2020, 09:37:49

„A fost antreprenoare, călătoare pasionată, a scris, dar, mai presus de toate, a iubit femeile” Recunosc, toată viața am iubit femeile. Oare asta înseamnă că sunt „lesbian” ? :)))

+4 (8 voturi)
A.S.
30.09.2020, 11:00:11

Nicio zi fara propaganda legebetrista. Gretos.

+5 (11 voturi)
Costique
30.09.2020, 11:48:53

Cel mai cel este ca Islamul a urcat de la 80 de milioane de membri la 1800 de milioane din 1949 pana azi. Stai sa vezi când vor face legile si aici, in Europa, fiind aduși de aceiași ce promovează si LGTB...se schimbă Islamul sau va crucifica pe toți?

+5 (9 voturi)
Ion Ionescu
30.09.2020, 12:03:00

Pentru cine sunt interesante aceste scârboșenii de articole?

+5 (9 voturi)
Beta Alfa
30.09.2020, 12:04:20

Zi de zi, fara exceptie, apar articole ( nu unul singur ) de promovare a agendei LGBTQ+. Partea ingrozitoare nu este ca s-ar dori acceptarea acestor oameni, la uma urmei sunt liberi sa traiasca cum vor, ci ca se doreste promovarea ideii ca LGBTQ este MODUL normal si natural de existenta a umanitatii.

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările