Dragoste şi sex

articolul anterior articolul urmator

Cât de mult s-a diversificat orientarea sexuală în ultimii ani: cine sunt panromanticii, skoliosexualii şi lithromanticii

2
20 Oct 2015 02:12:12
Autor: Mădălina Bătrînca
FOTO py-chat.so/ pinterest.com
FOTO py-chat.so/ pinterest.com

„Paleta” orientării sexuale s-a diversificat foarte mult în ultima perioadă. Pe lângă termenii deja cunoscuţi şi mult discutaţi, precum heterosexualitate, homosexualitate şi bisexualitate, identitatea sexuală a căpătat noi nuanţe şi definiţii.

La începutul verii, declaraţia cântăreţei Miley Cyrus conform căreia este pansexuală a făcut valuri, termenul prin care îşi definea vedeta preferinţele sexuale fiind înţeles de un cerc restrâns de persoane. Pansexualitatea este însă doar una din numeroasele identităţi sexuale şi romantice existente la acest moment. 
 
Potrivit site-ului asexuality.org, atracţia romantică este de fapt „un răspuns emoţional despre care mulţi oameni cred că provine din dorinţa de a avea o relaţie romantică cu persoana care stârneşte sentimentul”. 
 
În cazul persoanelor asexuale (care nu sunt atrase, în mod obişnuit, nici romantic, nici sexual de o altă persoană), se întâmplă însă rar să simtă o atracţie romantică, dar fără ca aceasta să fie însoţită de atracţie sexuală. Tocmai de aceea, în comunităţile asexuale domneşte adesea confuzia.
 
„Mulţi oameni sunt afectaţi pentru că nu îşi găsesc o etichetă şi locul într-o comunitate potrivită pentru ei. De exemplu, mulţi asexuali simt că nu pot satisface aşteptările prietenilor, familiei şi societăţii, fiind foarte uşuraţi când descoperă că nu sunt singuri. Noi mergem pe ideea că nimeni din comunitate nu poate judeca un membru în cazul în care descoperă că este atras de o persoană. Să îi spui unei persoane care ştie că este asexuală că nu este, e ca şi cum i-ai spune unui heterosexual că este de fapt bisexual sau homosexual. Doar persoana în cauză ştie precis cine este”, susţine Michael, un membru afiliat al comunităţii „Asexual Visibility&Education Network”, al cărei scop este informarea oamenilor cu privire la sexualitate şi identităţile sexuale din spectrul asexualităţii.
 
În ideea de a lămuri acest subiect, publicaţia americană „Huffington Post” a explicat 10 termeni mai puţin cunoscuţi, care definesc identităţile sexuale şi romantic,  mai puţin cunoscute la acest moment: 
 
Pansexual
Pansexualii sunt acele persoane care se pot îndrăgosti sexual, emoţional şi spiritual de oricine, indiferent de identitatea sexuală.
 
Polysexual
La fel ca pansexualul, polysexualul poate fi atras de orice persoană, indiferent de gen, masculin sau feminin. Totuşi, pentru polisexuali contează identitatea sexuală. De exemplu, în cazul în care un polisexual este atras de femei, va fi atras şi de persoanele care se identifica ca femei, cum ar fi transexualii.
 
Panromantic
O persoană panromantică este atrasă emoţional şi spiritual de oricine, indiferent de sex sau identitate de gen, fără a fi însă atrasă şi din punct de vedere sexual.
 
Skoliosexual 
În cazul skoliosexualului, atracţia sexuală se manifestă asupra persoanelor de identitate sexuală nonbinară, care nu se identifică cu sexul lor natural, cum ar fi transexualii. 
 
Asexual
Asexualii sunt „persoanele care nu simt atracţie sexuală” şi, de cele mai multe ori, nici emoţional. Aceştia pot simţi, potrivit asexuality.org, dorinţa de a-şi manifesta afecţiunea faţă de o persoană, fără a avea, însă, dorinţe sexuale. 
 
Aromantic
O persoană aromantică simte într-o foarte mică măsură sau deloc atracţie romantică faţă de alte persoane. „Aromanticilor nu le lipseşte capacitatea de a stabili conexiuni emoţionale sau personale, dar nu simt nevoia instinctuală de a lega astfel de conexiuni. Această identitate nu este o alegere, ci este înnăscută”, notează asexuality.org.
 
Graysexual 
Jared, un bărbat care susţine că este graysexual, defineşte termenul drept „o punte de legătură între asexualitate şi sexualitate”. Persoanele graysexuale se pot identifica şi ca heterosexuale sau homosexuale sau cu orice altă identitate sexuală. Deşi vor simţi atracţie fizică faţă de alte persoane, nu vor simţi neapărat nevoia de a face sex.
 
Relaţiile queerplatonice (zucchini)
 
Relaţiile Queerplatonice nu sunt romantice prin natura lor, dar presupun o conexiune emoţională mai profundă şi mai intensă decât în cazul unei prietenii tradiţionale. Partenerii sunt denumiţi, în acest caz, „zucchini”.
 
Demisexual 
O persoană care se autodefineşte ca demisexual nu simte atracţie sexuală faţă de o persoană decât dacă a stabilit deja o legătură emoţională profundă cu celălalt, deşi nu este vorba neapărat de îndrăgostire, deci poate să nu aibă caracter romantic. În cazul în care conexiunea are un caracter romantic intens atunci se numeşte demiromantic.
 
Lithromantic
Termenul „lithromantic” descrie o persoană care are sentimente de dragoste, dar nu îşi doreşte ca acestea să fie reciproce, un tip de masochism amoros. 
 
Găseşte-ţi jumătatea pe PrimaLove
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Iulius.
20.10.2015, 08:42:55

Din totdeauna am recunoscut că sunt ,,lesbian,,. Ce pot să fac dacă iubesc femeile? :)

+2 (2 voturi)
MadWolf
20.10.2015, 10:28:10

Articol cu o multime de clasificari si justificari pentru tot felul de anomalii.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările