Dragoste şi sex

articolul anterior articolul urmator

Ce factori joacă un rol important: preferinţele bărbaţilor faţă de sexul cu cât mai multe partenere, neinfluenţate de gene

0
14 Jan 2015 18:31:56
Autor: Mediafax
Atunci când bărbaţii erau mai numeroşi decât femeile, ei erau mai puţin dispuşi să se înscrie în stereotipul comportamentului reproductiv înclinat spre aventuri sexuale multiple. FOTO Shutterstock
Atunci când bărbaţii erau mai numeroşi decât femeile, ei erau mai puţin dispuşi să se înscrie în stereotipul comportamentului reproductiv înclinat spre aventuri sexuale multiple. FOTO Shutterstock

Într-un studiu publicat în cursul zilei de azi, antropologii de la o universitate din SUA au prezentat dovezi potrivit cărora promiscuitatea masculină nu este o caracteristică umană condiţionată genetic. În schimb, strategiile de reproducere sunt flexibile, reacţionând în funcţie de anumite circumstanţe.

Noul studiu arată, în ceea ce priveşte factorii în funcţie de care se schimbă comportamentul bărbaţilor, că atunci când numărul bărbaţilor îl depăşeşte pe cel al femeilor, aceştia preferă să se angajeze în relaţii pe termen lung, a declarat Ryan Schacht, cercetător la Universitatea Utah, coordonatorul acestui studiu publicat în Royal Society Open Science. Iar femeile, contrar stereotipurilor, pot fi la fel de mult interesate ca şi bărbaţii în aventuri de o noapte.

Ideea potrivit căreia evoluţia i-a modelat pe bărbaţi transformându-i în adevăraţi prădători sexuali a părut dintotdeauna foarte solidă, dar mai mult în teorie. Conform teoriei evoluţioniste, cu cât un bărbat întreţine relaţii sexuale cu mai multe femei şi cu cât este mai puţin predispus să se ataşeze de o femeie şi de copiii lor, cu atât el va avea mai mulţi urmaşi cărora le va transmite genele sale - măsura succesului în teoria evoluţionistă.

O nouă interpretare a teoriei evoluţiei speciei umane 

În timpul recentelor experimente, studenţii de sex masculin au declarat că preferă aventurile sexuale în defavoarea angajării într-o relaţie de cuplu, întărind şi mai mult teoria potrivit căreia acest comportament reproductiv este determinat genetic de procesul de evoluţie a speciei umane. Pe de altă parte, Ryan Schacht şi Monique Borgenhoff Mulder de la Universitatea California din oraşul Davis au testat această idee pe tribul amerindian Makushi din Guyana. În cele opt comunităţi pe care le-au monitorizat, proporţiile dintre numărul bărbaţilor şi numărul femeilor au variat de la 1,43 la 0,93. Concluziile au arătat însă că atunci când bărbaţii erau mai numeroşi decât femeile, ei erau mai puţin dispuşi să se înscrie în stereotipul comportamentului reproductiv înclinat spre aventuri sexuale multiple. 

Profesorul Schacht consideră că această constatare susţine teoria evoluţiei speciei umane, dar în modul următor: pe de-o parte, angajamentul într-o relaţie monogamă creşte numărul "oportunităţilor de copulaţie" de care beneficiază bărbaţii angajaţi în astfel de relaţii, în comparaţie cu aceia care continuă să seducă partenere noi.

Cea mai bună strategie în acest caz este să găseşti o femeie şi să rămâi alături de ea, spune cercetătorul american. Infidelitatea şi promiscuitatea scad şansele de succes.

 

În schimb, în timp ce selecţia naturală favorizează comportamentele care cresc şansele unui bărbat de a avea copii, acelaşi proces favorizează încă şi mai puternic comportamentele care maximizează şansele acelor bărbaţi care se maturizează şi devin ei înşişi părinţi. Acest lucru se întâmplă atunci când un bărbat rămâne lângă o femeie, pentru a o apăra şi a-i furniza mijloace de trai, în loc să treacă de la o aventură sexuală la o alta.

Un susţinător renumit al pshihologiei evolutive, disciplina asociată cu ideea că bărbaţii sunt determinaţi genetic pentru a căuta aventurile sexuale de o noapte, consideră că noul studiu "cadrează în mare parte foarte bine" cu principiile enunţate de această ramură ştiinţifică. Contrar stereotipurilor, David Buss, cercetător la Universitatea Texas, a afirmat că "nimeni nu a argumentat că bărbaţii sunt înflăcăraţi, iar femeile ruşinoase. Tipul de strategie de reproducere adoptat de fiecare bărbat "depinde în mare parte de context", a adăugat el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările