Ce înseamnă a înşela. Mic dicţionar explicativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trimiterea mesajelor cu tentă erotică şi a pozele deocheate unei alte persoane decât partenerul sunt dovezi ale infidelităţii în viaţa de cuplu. FOTO Shutterstock
Trimiterea mesajelor cu tentă erotică şi a pozele deocheate unei alte persoane decât partenerul sunt dovezi ale infidelităţii în viaţa de cuplu. FOTO Shutterstock

Un sărut, un flirt, un mesaj mai deocheat, o aventură de-o noapte sau crearea unui cont pe o reţea de dating – care dintre aceste comportamente ţi se par inacceptabile din partea partenerului?

  Când vine vorba de adulter, cu toţii catalogăm sexul cu o altă persoană decât partenerul o greşeală greu de iertat. În aceste cazuri, consecinţele infidelităţii sunt de multe ori fatale relaţiei de cuplu, partenerii nemaiputându-şi recăpăta încrederea şi respectul faţă de celălalt.

Totuşi, potrivit unui sondaj realizat recent de „Huffington Post“, şi alte gesturi mult mai „nevinovate“ sunt considerate infidelităţi şi produc rupturi ireparabile în relaţia de cuplu. Pe locul doi în topul dovezilor de infidelitate, după sexul cu o altă persoană, 79% din respondenţi au optat pentru trimiterea de fotografii deocheate sau mesaje cu tentă erotică. De asemenea, 60% din participanţii la studiu consideră că o legătură de suflet cu o altă persoană reprezintă un pas mare către adulter.

Femeile sunt cele care percep mai degrabă gesturile acestea. Astfel, corespondenţa deocheată este considerată inadmisibilă de 85% din femei, în timp ce doar 70% din bărbaţi ar fi la fel de intransigenţi. De asemenea, crearea unei legături emo­ţionale puternice cu o altă persoană este considerată adulter de 70% din femei şi doar de jumătate dintre bărbaţii intervievaţi.

„Categoric, mi-ar fi greu să accept că soţul a avut o aventură cu vreo femeie, dar cred că mai mult contează pentru mine statutul de prie­tenă şi de confidentă pe care îl am. Faptul că nu ia decizii importante pentru familie fără să mă consulte mi se pare mai important pentru relaţia noastră decât o scăpare de-o noapte, cine ştie cum. Evident, dacă aceasta s-ar repeta, discuţia se schimbă“, spune Maria Tomescu (27 de ani), din Bucureşti.

Sărutul, în zona „gri“

Vârsta este, de asemenea, un factor important în percepţia adulterului. Cu cât partenerii înaintează în vârstă, consideră cu atât mai mult că legăturile emoţionale extraconjugale, fie chiar fără nicio tentă sexuală, sunt inadmisibile. Mai exact, doar jumătate din tinerii până în 30 de ani văd o problemă în această situaţie, în timp ce procentul creşte la 70% în cazul persoanelor de peste 65 de ani.

Pe de altă parte, deşi cu toţii acordă o mare importanţă sărutului şi gesturilor tandre, doar 48% privesc astfel de gesturi drept o dovadă de infidelitate. În acest caz, tinerii sunt mai categorici, iar odată cu vârsta devin mai indulgenţi. Astfel, 74% din tinerii până în 30 de ani găsesc inadmisibil ca partenerul să sărute o altă persoană pe buze, iar procentul scade până la 30% în cazul persoanelor peste 65 de ani.

„Chiar înainte de nuntă, am ieşit cu o prietenă în oraş, la o bere. Care bere s-a transformat în două-trei beri şi, fără să-mi dau seama, eram ametiţă bine. Doi băieţi, mult mai tineri decât noi, ne tot serveau băuturile şi, fără să ştiu cum, am ajuns să dansez cu unul dintre ei şi să ne sărutăm. Mi-am dat seama repede, însă, că o luasem razna şi am plecat acasă. Nu i-am spus soţului despre această escapadă decât după vreo trei ani de căsnicie, pentru că mă măcina. Nu a fost ceva semnificativ, nici măcar nu ştiu cum îl cheamă pe băiatul acela, însă nu-mi place să ascund lucruri de soţul meu. A reacţionat destul de bine, însă nu i-a plăcut prea mult“, spune  Ramona Munteanu (33 de ani), din Bucureşti.

Psihologii spun că astfel de gesturi, „erori“, pot fi semne ale subconştientului că relaţia nu este atât de perfectă pe cât vrem să credem. „Un sărut, un gest tandru destinat altei persoane decât partenerul de cuplu nu înseamnă neapărat că vrei să termini relaţia sau că eşti pregătit să mergi până la capăt şi să ajungi în pat cu altă persoană. Poate fi un semnal că nu eşti mulţumit de tine, că nu eşti sigur asupra deciziei luate – în cazul unei căsătorii, de exemplu. Fiecare poate analiza singur motivele care au dus la această situaţie şi acţiona în consecinţă“, explică Alina Amarandei, licenţiată în psihologie, din Bucureşti.

Reţelele de socializare, măr al discordiei

Printre gesturile „acceptate“ se numără păstrarea legăturii cu o mai veche iubire prin intermediul reţelelor de socializare. 76% nu văd acest lucru ca fiind greşit sau nu se pronunţă asupra acestui aspect. Totuşi, femeile sunt mai puţin dispuse decât bărbaţii să accepte acest lucru. Totodată, 61% din respondenţi susţin că nu au nimic împotrivă ca partenerul să meargă în cluburi de striptease.

Nu mă deranjează că iubita mea ţine legătura cu foştii ei iubiţi pe Facebook. Pe unii chiar i-am cunoscut şi eu. De altfel, cam asta i-am cerut: să-i cunosc, dacă vrea să păstreze o legătură mai strânsă cu ei, astfel îmi dau şi eu seama dacă am vreun motiv să mă îngrijorez. Până acum nu a fost cazul, sunt doar amici şi, până la urmă, dacă ne-am îndrăgostit de aceeaşi persoană, nu suntem atât de diferiţi“, explică percepţia sa Iulian Cozmescu (25 de ani), din Bucureşti. 

  Faptul că nu ia decizii importante pentru familie fără să mă consulte mi se pare mai important pentru relaţia noastră decât o scăpare de-o noapte, cine ştie cum. Maria Tomescu, 27 de ani

Cine calcă strâmb

ll Mongamia se apropie de a deveni un mit, avertizează experţii în relaţii. Potrivit unui studiu al Universităţii din Oregon, 30% din cuplurile care au căzut de comun acord să aibă o relaţie exclusivistă au încălcat acest angajament. În plus, 40% din cuplurile intervievate au fost de acord să aibă o relaţie deschisă din punct de vedere sexual. „Factori precum căsătoria sau copiii nu au crescut probabilitatea ca partenerii de cuplu să fie monogami. Este important ca termenii relaţiei să fie discutaţi deschis deoarece nici durata relaţiei nu garantează monogamia“, a precizat Marie Harvey, unul dintre participanţii la studiu, potrivit publicaţiei „Science News“.

Motivele adulterului

ll „Când o femeie calcă strâmb, este mai probabil să o facă cu un bărbat singur, cu care va dezvolta o relaţie romantică. Femeile înşală parcă pentru a deveni personaj de roman, căutând atenţie şi o viaţă mai palpitantă decât cele în care sunt antrenate. Când un bărbat înşală, mai degrabă trece prin mai multe paturi. El caută atenţia necondiţionată a unei femei, de multe ori mai tânără, dar şi senzaţia de evadare“, explică doctorul David Ley, autorul cărţii „Mitul dependenţei de sex“. Alţi specialişti consideră că trăsăturile de personalitate se află în strânsă legătură cu predispoziţia la infidelitate. Potrivit psihologului David Brey (Universitatea Bradley, SUA), există cinci trăsături de personalitate care influenţează un astfel de comportament. Acestea sunt:

l Extroversiunea: aceste persoane sunt mereu în căutarea satisfacerii propriilor nevoi.

l Stabilitatea emoţională: cu cât este mai stabilă emo-ţional o persoană, cu atât este mai puţin predispusă să calce strâmb.

l Deschiderea: persoanele care vor să încerce mereu lucruri noi se numără printre cele care ajung în pat cu altcineva decât partenerul de cuplu.

l Indiferenţa: cei cărora nu le pasă prea mult de ceea ce cred sau simt alţii sunt mai predispuşi să înşele.

l Conştiinţa: persoanele care îşi controlează cu greu impulsurile şi cele care nu au foarte bine definite normele morale sunt mai dispuse să calce strâmb.

Cum uiţi că te-a înşelat

FOTO Shutterstock

infidelitate shutterstock

ll    31% din cupluri supravieţuiesc adulterului, arată un studiu efectuat de psihologii de la Universitatea Cleveland. „O aventură care durează de ceva vreme este foarte diferită de o aventură de o noapte. Ai la un loc sexul şi romantismul, fără niciun efort. E ca şi cum ai mânca o prăjitură delicioasă, dar la final este posibil să te trezeşti că ai distrus căsnicia“, spune Michael McKee, doctor în psihologie socială şi coordonator al studiului.

Acesta spune că şansele de recuperare după o infidelitate depind de felul în care partenerii percep acest lucru. Persoana înşelată va trebui să trăiască şi să treacă peste sentimentele de frustrare, furie şi tristeţe dusă până la depresie. În cazul celor care înşală, mai spune expertul, este posibil ca sentimentul de vinovăţie să varieze de la lipsa acestuia până la dorinţa de sinucidere.

Etapele procesului de recuperare

„În orice caz, urmează o perioadă de distanţare emoţională, după care vine efortul de a identifica motivul ce a dus la infidelitate, astfel încât ambii parteneri să-şi recapete încrederea unul în celălalt şi să fie siguri că un astfel de eveniment nu se va mai repeta“, mai spune psihologul american.

McKee asigură că, în cele mai multe cazuri, cel care a înşelat nu va reuşi să-şi păstreze noua relaţie, chiar dacă iniţial doreşte acest lucru. „Consecinţa: ambii parteneri sfârşesc singuri şi răniţi. Iar acest lucru este cu atât mai grav cu cât sunt implicaţi şi copii, iar aceştia vor fi dezorientaţi, pentru ei este o pierdere majoră, poate fi asemănată cu o moarte“, spune Michael McKee.

Un grup de cercetători americani a realizat chiar un calendar al recuperării după adulter. Astfel, primele şase luni după dezvăluirea unei aventuri sunt traumatice pentru cuplu. Este momentul furiei, al tristeţii, dar şi al sentimentului de neputinţă. Partenerii pot experimenta lipsa apetitului, dificultăţi de concentrare şi variaţii în greutate.

A doua etapă este clarificarea. Aceasta durează între trei şi şase luni şi se concentrează pe răspunsul la întrebarea „De ce?“. Acesta va decide şi cursul ulterior al relaţiei.

Înfruntarea problemei este ultima etapă din procesul de recuperare. Aceasta durează între şase luni şi un an şi are suişuri şi coborâşuri. Totuşi, procesul duce, în cele mai multe cazuri, la vindecarea şi reluarea relaţiei. 

O aventură care durează de ceva vreme este foarte diferită de o aventură de o noapte. Ai la un loc sexul şi romantismul, fără niciun efort. Michael McKee, doctor în psihologie socială
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite