Cele mai întâlnite comportamente care duc la divorţ, dezvăluite de psihologi: vârsta la momentul căsătoriei, un factor important

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai întâlnite comportamente care
duc la divorţ
Cele mai întâlnite comportamente care duc la divorţ

După numeroase studii, oamenii de ştiinţă au făcut lista celor mai predictibile comportamente de cuplu care duc la divorţ.

Nimeni nu poate spune cu certitudine că un cuplu nu va rezista în timp. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă s-au dovedit destul de buni în a prezice destrămarea unui cuplu, analizând modul în care evoluează relaţia, nivelul de educaţie sau cum aleg să rezolve conflictele, scrie businessinsider.com. Conform specialiştilor, există şapte factori care pot prezice divorţul:

Se căsătoresc în adolescenţă sau după vârsta de 32 de ani

Acestea fiind spuse, cercetările sugerează că partenerii care se căsătoresc în adolescenţă sau mai târziu de 30 de ani sunt expuşi unui risc mai mare de divorţ.

Soţul nu lucrează

Un studiu Harvard din 2016, publicat în revista American Sociological Review, sugerează că nu este vorba despre nivelul salariului care ar creşte riscul de divorţ, ci mai degrabă diviziunea muncii. Cercetătorul concluzionează că stereotipul masculin susţinător al familiei este încă foarte viu şi poate afecta stabilitatea civilă.

Educaţia precară

„Riscul ca o căsătorie să se încheie cu un divorţ a fost mai mică în cazul persoanelor cu studii superioare. Mai mult de jumătate dintre căsătoriile celor care nu au terminat liceul au ajuns la divorţ, comparativ cu aproximativ 30% din căsătoriile absolvenţilor de facultate. Acest lucru are legătură cu faptul că nivelul de educaţie inferior prezice venituri mai mici - ceea ce, la rândul său, prezice o viaţă mai stresantă“, spun cercetătorii.

Tratarea partenerului cu dispreţ

John Gottman, psiholog la Universitatea din Washington, numeşte anumite comportamente ale partenerilor „cei patru cavaleri ai apocalipsei“. Asta pentru că ei prezic divorţul cu precizie înfricoşătoare:

  • Dispreţ
  • Critică
  • Defensivitate
  • Lipsa comunicării

Prea multă afecţiune

Dacă nu îi arătaţi afecţiune partenerului ar putea fi o problemă. Pe de altă parte, şi prea multă iubire ar fi o problemă. După numeroase studii, psihologul Ted Huston spune că partenerii prea romantici sunt predispuşi în mod deosebit la divorţ, pentru că o astfel de intensitate este greu de menţinut.

Stresul

Nu subestimaţi taxa pe care stresul o poate avea asupra unei căsnicii. O cercetare din 2007, publicată în Jurnalul de Relaţii Sociale şi Personale, a analizat factorii care au dus la divorţul cuplurilor europene şi a constatat că stresul zilnic a fost unul din cele mai întâlnite motive de divorţ.

Lipsa comunicării în timpul conflictelor

Un studiu din 2013, publicat în Jurnalul căsătoriei şi al familiei, a constatat că obiceiul „retragerii“ şi lipsa comunicării cresc ratele de divorţ. Psihologul Paul Schrodt crede că este un tipar greu de înfrânt, deoarece fiecare partener crede că celălalt este cauza problemei.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite