Conflictele în cuplu apar de la copii, bani şi sex. De ce nu trebuie să le ocoliţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuplu

Cuplul este alcătuit din doi indivizi diferiţi, cu opinii şi perspective de viaţă diferite. Prin urmare, dezacordurile şi certurile sunt inevitabile. Deşi acest lucru nu înseamnă că cei doi parteneri nu se mai iubesc, pot apărea dificultăţi în gestionarea certurilor. Uneori, un conflict în cuplu poate fi o cale pentru a ne cunoaşte şi înţelege mai bine.

Creierul îndrăgostit

Atunci când ne îndrăgostim, se eliberează un cocktail de neurotransmiţători responsabili de fericire, deoarece ea este foarte relevantă pentru supravieţuire şi evoluţie. De aceea simţim fluturi în stomac şi plutim pe norişori roz din vată de zahăr. Dopamina este eliberată atunci când căutăm iubire şi avem sentimentul că partenerul este „the one.

Tot ea ne avertizează că nevoile noastre sunt pe cale de a fi satisfăcute. Oxitocina este stimulată de atingere şi de încredere. Serotonina este eliberată când primim iubire de la persoana dorită, sau când persoana dorită suntem noi şi primim admiraţie de la alţii. Ne simţim atât de bine încât avem tendinţa de a o căuta tot timpul.

Totuşi, creierul nostru a evoluat pentru a susţine reproducerea, nu pentru a ne simţi bine tot timpul. De aceea, acest sentiment de fericire nu este permanent. Atunci când înţelegem cum funcţionează neurotransmiţătorii din creierul nostru, putem avea aşteptări realiste în ceea ce priveşte dragostea, partenereul sau relaţia şi putem construi o bază solidă pentru cuplul nostru.

Aşadar, după perioada „oarbă” a îndrăgostirii, putem trece la etapa următoare. „Eu” şi „tu” sunt înlocuite cu “noi”, apare dorinţa de consolidare a relaţiei prin intimitate, angajament şi consideraţie reciprocă, bazate pe nevoia şi plăcerea de a fi împreună.

Nevoia de intimitate şi angajament în cuplu

Intimitatea este dată de forţa ataşamentului reciproc, precum şi de gradul deschiderii afective faţă de partener. Acest lucru ne dă sentimentul că există o comuniune emoţională şi intelectuală cu partenerul nostru, astfel încât comunicarea cu acesta se desfăşoară liber, spontan şi fără bariere.

Ne simţim confortabil să vorbim despre temerile sau slăbiciunile noastre doar atunci când avem încredere că suntem ascultaţi şi înţeleşi de celălalt.

Angajamentul presupune voinţa şi dorinţa de a menţine relaţia şi implică disponibilitatea de a face lucruri atât pentru partener cât şi pentru relaţie. Suntem angajaţi într-un cuplu atunci când decidem să rămânem alături de partenerul nostru atât la bine cât şi la greu. Iar greul, uneori, este dat de un conflict în cuplu.

Agonie şi extaz

Consideraţia reciprocă generează sentimentul încrederii, confirmării şi valorizării. Partenerii au nevoie de preţuire reciprocă pentru menţinerea încrederii şi a stimei de sine.

Aşadar, odată cu trecerea timpului, relaţia de cuplu se consolidează oferind stabilitate şi familiaritate. Cu toate acestea, apar şi certurile. Există surse comune de conflict în cuplu pe care majoritatea le experimentează. Cheia este modul în care sunt abordate şi felul în care gestionăm aceste zone, astfel încât relaţia noastră să fie armonioasă şi mai puţin conflictuală.

Cearta nu poate fi evitată, întrucât suntem doi indivizi diferiţi cu nevoi diferite, uneori chiar şi cu valori şi credinţe diferite. Împreună, învăţăm atât să stabilim limite sănătoase pentru noi, cât şi să le respectăm pe ale celuilalt.

Cele mai frecvente surse de conflict în cuplu sunt: copiii, banii şi sexul.

Copiii, o sursă de conflict în cuplu

Poate părea dificil să creşti copii în aceste vremuri. Presiunea de a avea copii de succes într-o lume din ce în ce mai competitivă creşte preocupările părinteşti. Concentrarea excesivă pe copii creează o familie centrată doar pe nevoile lor.

Partenerii de cuplu au din ce în ce mai puţin timp şi mai puţine lucruri despre care să vorbească. Momentele de conexiune sau de bucurie devin rare, iar conflictul în cuplu capătă amploare. Este necesar să găsiţi timp pentru voi şi nevoile voastre, întrucât acest lucru va aduce beneficii relaţiei şi întregii familii.

Un alt motiv obişnuit de ceartă este atunci când părinţii se poartă alternativ ca poliţistul bun sau rău. Limitele şi regulile pe care le stabiliţi în familie sunt extrem de utile în acest sens.

Încercaţi să adoptaţi poziţii consecvente, pe cât posibil, care pot evita acest scenariu. Ideal este să stabiliţi de comun acord care sunt regulile nenegociabile şi care sunt zonele gri în care, înainte de a oferi un răspuns copilului, discutaţi între voi.

Banii sunt motiv de stres, dar şi de conflict în cuplu

Banii sunt adesea o reflectare a valorilor personale în jurul securităţii, libertăţii, generozităţii şi stilului de viaţă. Dacă partenerii au modalităţi diferite de a cheltui sau economisi bani, atunci fără o discuţie şi o negociere privind aceste aspecte se poate ajunge de la conflict în cuplu la neînţelegeri majore care se vor perpetua.

Discutaţi deschis despre relaţia fiecăruia dintre voi cu banii. Ce înseamnă pentru voi a avea bani sau a nu avea suficienţi? Ce loc au ocupat banii în istoria voastră personală? Cum se câştigau şi cum se cheltuiau în familia de provenienţă?

Odată ce lămuriţi aceste aspecte, puteţi să negociaţi strategii privind economisirea sau cheltuirea lor care să funcţioneze pentru amândoi.

Uneori, un conflict în cuplu pornit de la bani nu este, de fapt, despre bani. El poate fi legat de speranţe şi visuri pentru viitor. Alteori, poate fi despre dinamica puterii sau despre nesiguranţa în relaţie.

Sexul, sursă de plăcere... şi de conflict în cuplu

Dezacordurile privind cantitatea şi calitatea vieţii sexuale pot fi o discuţie dificilă pentru cupluri. În primele etape ale relaţiei, este obişnuit ca partenerii să experimenteze sentimente intense de dragoste şi o dorinţă puternică unul faţă de celălalt. Cu trecerea timpului, factorii de stres pot avea un impact major asupra vieţii sexuale, rezultând adesea frustrări care conduc invariabil la conflict în cuplu.

Continuarea articolului, aici

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite