Cum îţi prinzi soţul sau soţia cu minciuna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că o relaţie bună trebuie să se bazeze pe sinceritate, dar realitatea este că minciunile se „strecoară“ în majoritatea cuplurilor. Trei sferturi din bărbaţi şi aproape la fel de multe femei au recunoscut, în cadrul unui sondaj, că-şi mint partenerul. Iar cei mai mulţi dintre ei se trădează prin câteva greşeli.

La început de relaţie, partenerii „înfloresc“ adevărul despre ei pentru a părea mai atrăgători în ochii celuilalt. Pe parcurs, se întâmplă să mai facă greşeli şi, pentru că nu vor să apară într-o lumină nefavorabilă, se gândesc că este mai bine să ocolească adevărul. Apoi, mai sunt şi acele minciuni „nevinovate“, pe care iubiţii şi le spun când sinceritatea le pare prea brutală şi nu vor să-şi rănească partenerul.

Bărbaţii şi femeile mint la fel de mult în relaţie, iar cei care nu o fac se pot număra pe degete, după cum arată un studiu publicat sub numele „The Normal Bar“ („Barometrul Normalităţii“), efectuat pe 100.000 de persoane de ambele sexe. Cifrele arată că peste 75% din bărbaţi îşi mint partenerele, iar femeile au mărturisit acelaşi lucru în proporţie de 71%.

Reputatul psiholog britanic specializat pe probleme de cuplu Tracey Cox, autoare a 14 cărţi despre psihologia cuplului, a dezvăluit pentru publicaţia britanică „Daily Mail“ câteva indicii care arată că partenerul are ceva de ascuns:

Îţi dă prea multe detalii

Exceptând situaţiile în care este luat pe nepregătite, când partenerul de viaţă vrea să-ţi ascundă ceva, de regulă îşi construieşte un plan, o minciună elaborată. Atât de elaborată, încât te copleşeşte cu detalii pe care într-o discuţie normală nu le-ar fi oferit. „Informaţiile prea multe sunt un semnal de alarmă“, spune psihologul Tracey Cox.

Pune-l în dificultate

Dacă suspectezi că povestea pe care ţi-o spune partenerul este inventată, întreabă-l ce s-a întâmplat/ce a făcut înainte şi după evenimentul cu pricina. „Aici se încurcă mincinoşii. Oamenii au obiceiul să se «acopere» doar în intervalul în care au făcut ceva în neregulă, dar uită să se gândească la ce au făcut cu o oră înainte sau după, aşa încât asta ar putea să trădeze un mincinos“, spune specialistul.

Nu greşeşte detaliile

Când povestesc de mai multe ori un eveniment real, cei mai mulţi oameni greşesc câteva detalii. Mincinoşii reuşesc să povestească de fiecare dată la fel, fără să greşească vreun detaliu, iar asta pentru că o repetă în minte.

Se relaxează după ce „scapă“

Dacă vei schimba subiectul de conversaţie, partenerul care minte va deveni dintr-o dată mai fericit şi va râde nervos la orice glumă pe care o faci.

Nu se uită în ochii tăi

Exceptând situaţiile în care avem de-a face cu mincinoşi „profesionişti“, oamenii au tendinţa să evite contactul vizual cu cel pe care îl duc de nas. Ei evită, de asemenea, atingerile.

Îşi atinge gura

Acesta este un gest involuntar care trădează vinovăţia: „avem tendinţa să ne acoperim gura cu mâna pentru ca nu cumva să ne scape cuvinte nepotrivite“, mai spune Tracey Cox.

Cum să eviţi un mincinos patologic

Susan Quilliam, psiholog specializat pe probleme de cuplu, ne recomandă să fim atenţi la câteva indicii înainte de a ne implica într-o relaţie serioasă. Iată care ar fi acestea:

-Urmăreşte ce spune partenerul şi ce face el în realitate, încercând să observi dacă există neconcordanţe;

-Încearcă să-l cunoşti prin intermediul prietenilor. Ar trebui să faci cunoştinţă cu aceştia pentru a afla, subtil, mai multe despre partener;

-Vorbeşte din când despre sinceritate şi spune-i cât de importantă este pentru tine;

-Fii cinstit cu el/ea. „Dacă tu nu spui adevărul despre tine, vei ajunge să fii cu cineva care nu te va dori aşa cum eşti de fapt“, spune Susan Quilliam;

-O schimbare în comportament, chiar şi în bine, ar trebui să fie un semnal de alarmă;

-Ascultă-ţi instinctul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite