Dragoste şi sex

articolul anterior articolul urmator

Cum să nu te laşi copleşit de singurătate de Ziua Îndrăgostiţilor

0
11 Feb 2020 16:28:18
Autor: Lizeta Oprea
Ziua Îndrăgostiţilor poate fi copleşitoare pentru persoanele care nu au un partener de viaţă
Ziua Îndrăgostiţilor poate fi copleşitoare pentru persoanele care nu au un partener de viaţă

Stim cu toţii că tocmai atunci când suntem singuri ni se pare că toată lumea este într-o relatie şi vedem, mai mult ca oricând, toate cuplurile mergând fericite de mână. Ziua Îndrăgostiţilor are darul de a amplifica acest fenomen, cu toate inimioarele, dulcegăriile şi pozele frumoase care ne înconjoară.

În opinia cunoscutului psiholog Angela Nuţu, marketing-ul excesiv de Ziua Îndrăgostiţilor şi căutarea acceptării sociale pot face deprimantă această zi dacă suntem singuri, indiferent de alegere sau de circumstanţe. „Este greu să nu-ţi conştientizezi singurătatea atunci când eşti bombardat cu comedii romantice la televizor, romane romantice şi inimioare în magazine, reclame care nu se termină niciodată şi anunţuri despre evenimente şi petreceri speciale pentru îndrăgostiţi“, declară psihologul Angela Nuţu.

Cum să NU intrăm în depresie de Ziua Îndrăgostiţilor?

Dacă suntem însă hotărâţi să facem faţă presiunii Zilei Îndrăgostiţilor şi vrem să reuşim să ne bucurăm de singurătatea noastră, iată ce putem face:

1. Învaţă să apreciezi singurătatea

„Singurătatea nu este o unitate de măsură obiectivă sau subiectivă a calităţii vieţii. De exemplu, mulţi dintre cei aflaţi în cuplu deşi, conform unei percepţii exterioare, «ar trebui» să fie şi fericiţi, de multe ori se simt singuri, neînţeleşi, neapreciaţi şi chiar neiubiţi. Acest lucru se întâmplă pentru că ne aşteptăm ca starea noastră de bine să depindă de cineva şi nu de noi înşine, pentru că tânjim să facem parte dintr-un cuplu fără a ne cunoaşte cu adevărat pe noi înşine şi fără a şti ce ne dorim cu adevărat. Statisticile despre divorţ şi poveştile căsătoriilor nefericite ne arată o realitatea de care uităm uşor când aparent suntem înconjuraţi doar de dragoste romantică. O modalitate de a face faţă sentimentelor de singurătate este să îţi regândeşti aşteptările şi să le raportezi la viaţa reală. Conştientizează faptul că imaginea perfectă afişată în reclame sau social media nu este direct proporţională cu fericirea oamenilor, acelea sunt doar şabloane greu de atins. Aşadar, în loc să te simţi singur de Ziua Îndrăgostiţilor, sărbătoreşte punctele tari şi realizările care îţi arată că, fără să faci parte dintr-un cuplu, eşti o persoană întreagă şi sănătoasă, o persoană care are spaţiu pentru iubirea care urmează să vină, dar care nu are nevoie neapărat de o relaţie pentru a avea încredere, bucurie şi entuziasm“, explică psihologul Angela Nuţu.

2. Cultivă-ţi recunoştinţa

Există multe avantaje profunde ale sentimentului de recunoştinţă. Un remediu pentru momentele în care te simţi singur este de a cultiva sentimente de recunoştinţă pentru ceea ce ai deja în viaţa ta. Dacă simţi lipsa dragostei, fă un efort şi gândeşte-te la toată dragostea pe cate o ai deja – de la prieteni, familie sau chiar animale de companie. Te poţi concentra şi pe lucrurile care îţi aduc satisfacţii în fiecare zi, cum ar fi job-ul, hobby-urile.

3. Stabileşte ce îţi doreşti

„Te poţi folosi de această aparent compleşitoare zi a iubirii pentru a-ţi stabili o perpectivă clară asupra relaţiei pe care îţi doreşti să o ai: fă o listă în care să notezi toate calităţile, valorile, principiile de viaţă esenţiale pe care ai vrea să le aibă partenerul de viaţă. Dacă nu ştii încă ce vrei, poţi să-ţi foloseşti fostul partener de viaţă ca model – pozitiv sau negativ. Notează tot ce ţi-a plăcut şi ce nu ţi-a plăcut la el“, recomandă psihologul.

4. Fă-ţi un cadou

„Dacă ai încercat orice, dar te simţi în continuare copleşit de tot marketingul din jurul tău, de florile şi cadourile pe care le vezi peste tot, nu face din această zi una de rău şi pierdere. Fă să fie o zi a iubirii, chiar şi dacă eşti singur! Mergi şi cumpără-ţi un cadou, ia-ţi singur acea carte sau cutie de bomboane şi zâmbeşte pentru că ţi-ai permis să-ţi faci o bucurie. Pe lângă asta tu îţi poţi păstra luciditatea pentru a nu cădea în capcana cadourilor supraestimate în această perioadă“, conchide specialista.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările