Cuplul – o modă mereu în vogă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

M-am gândit să încep anul acesta seria poveştilor „psi” cu câteva gânduri şi rânduri despre cuplu. Este cuvântul cu care m-am întâlnit cel mai des în acest început de an şi care, de altfel, mi-a venit în minte în primele momente ale acestui an.

În vacanţa asta de iarnă am călătorit şi am avut şansa să întâlnesc diverse cupluri: de la cupluri vechi, până la cele mai noi cupluri, de la familii la cupluri consensuale (necăsătorite), la cupluri de homosexuali, de la cupluri bine închegate, la unele firave şi de la unele foarte serioase, la unele ghiduşe. Am întâlnit, de asemenea, multe cupluri aflate în pragul unor crize, al unor întrebări existenţiale.  Cupluri atât de diverse, şi totuşi atât de asemănătoare prin comportamnte, gesturi, emoţii, trăiri. Toate aceste cupluri vorbeau despre iubire, despre separare (fie şi o separare de câteva minute), de sănătate, cu toţii se atingeau în diferite moduri transmiţând diferite emoţii şi se priveau în diferite feluri, care mai de care mai sugesive. Unii erau împreună fizic vorbind, alţii erau împreună emoţional, se gândeau intens la persoana iubită.

Poate că perioada în care am întâlnit aceste cupluri a fost una specială, cred că şi acest lucru a accentuat comportomanetele unui cuplu obişnuit, am avut şansa să-i observ mai bine. Acum sper că nu vă imaginaţi că mi-am petrecut toată vacanţa urmărind cuplurile din jurul meu, căci am avut şi eu de pregătit masa de Crăciun, de desfăcut cadouri, de mers prin zăpadă, de văzut Parisul în plină Sărbătoare, de ascultat muzică, de povestit cu prietenii, faceboock desigur şi sms-urile tradiţionale.

M-au impresoinat modul în care mulţi dintre cei întâlniţi discutau despre problemele din copilărie şi felul în care acestea le influenţează relaţiile, m-a amuzat susurul femeilor în jurul şemineului, glasul bărbaţilor în jurul unui pahar de vin şi toate poveştile care duceau mereu „Noi facem aşa” sau „Noi mergem acolo”, către „Noi”. Acest „Noi” are diverse înţelesuri în cuplu.

Sunt câteva puncte esenţiale care fac ca un cuplu să funcţioneze multă vreme şi desigur o serie de lucruri care dăunează cuplului. Aş scrie azi despre acele lucruri care ajută cuplul.

Încep cu prezentul. Este drept că prezentul poate fi unerori dureros şi îţi vine să-l arunci la gunoi şi să faci loc viitorului mai bun. Însă în cazurile în care prezentul este frumos merită să profitaţi de el. Profitaţi din plin de prezent, nu vă grăbiţi, “dansaţi pe ritmul muzicii voastre”. Este esenţial să trăiţi fără regrete povestea voastră de dragsote. Creaţi-vă poveşti de dragoste, momente frumose, speciale, faceţi tot ce puteţi ca să creaţi aminitri frumoase. Aceste momente va vor fi utile atunci când veţi întâmpina greutăţi, veţi avea la ce să vă gândiţi când va fi nevoie. Sunt amintiri cu care veţi “hrăni” relaţia voastră în momente mai puţin glorioase. Ele pot forma scheletul pe care veţi construi familia voastră.

De câţiva ani m-a preocupat subiectul cuplului, astfel încât am reuşit sa adun câteva date legate de cheia succesului în cuplu. Redau azi o parte din cele 10 puncte care ajută un cuplu. Luaţi-le ca pe repere, nu ca pe reţete. Fiecare dintre voi puteţi să le adaptaţi la situaţia voastră.

1. Aveţi nevoie de obiective ale cuplului, de răspunsuri mereu actualizate la câteva dintre următoarele întrebări: Ce aşteptaţi de la această relaţie? Cât sunteţi în stare să investiţi în acest cuplu şi mai ales ce? Apoi este bine să vă gândiţi dacă sunteţi dispuşi şi dacă puteţi să vă schimbaţi astfel încât să vă fie bine amândorura?  Te poţi adapta situaţiilor noi? Fără a se pune problema de a renunţa la personalitatea voastră, nici de a renunţa la dorinţele, nevoile, speranţele voastre, va trebui să acceptaţi anumite compromisuri sau mai bine zis adaptări.

2. Fiţi răbdători.

In cazul bărbatului angajamentele de lungă durată poate trezi în el stări de anxietate, stări angoasante. Uneori este o teama viscerală! Pentru a nu-l determina să o ia la goana, evitaţi să-i vorbiţi prea mult şi prea des, mai ales seara la culcare despre lucruri care i-ar “forţa mâna”. Cu alte cuvinte nu-i prea sănătos dacă nu-şi doreşte un copil să încercaţi înainte de culcare să-l convingeţi că este musai să aveţi acum un copil.

Fiecare zi petrecută împreună, construieşte relaţia, o întăreşte, cuplu devine real şi începe să funcţioneze. Este mai bine să-l lăsaţi şi pe partener să facă următorul pas, să aibă iniţiativă. Este important ca de la început ambii parteneri să aibă iniţiative.

În cazul femeii, dragi bărbaţi este important să ştiţi că dacă îi veţi acorda timp va accepta unele din obiceiurile voastre: ieşitul cu băieţii, mersul la meci de fotbal sau jocul la calculator. Este însă esenţial să aveţi răbdare şi să nu puneţi aceste pasiuni pe primul loc.

3. Nu cereţi prea multe de la cuplu vostru

Este nevoie să aveţi aşteptări reale de la viaţa sexuală şi intelectuală a cuplului. Multe cupluri au aşteptări nerealiste, prea mari şi decepţia lor este mare când văd că în realitate lucrurile nu stau chiar asa.

Avem mereu în cap un cuplu perfect (se promovează adeseori imaginea cuplului perfect) “ca-n filme” fără ca această imagine să aibă ceva în comun cu realiatatea pe care o trăim zi de zi. Această imagine dăunează grav realităţii.

Cuplu este ca şi un cântec, îi realizezi versurile apoi compui muzica sau o cauţi printre cele existente şi începi să o cânţi, apoi începi să dansezi. Câte versuri, câte melodii şi câte dansuri vor exista depinde doar de voi, de deciziile pe care le luaţi.

Şi dacă păsările îşi găsesc perechea printre atâtea sute de mii de păsări, atunci nu văd de ce noi nu am fi capabili să o găsim pe a noastră şi să o păstrăm, însă este nevoie să ştim ce căutăm. Despre ce căutăm şi cum discutăm data viitoare dacă sunteţi de acord.

Între timp însă puteţi sa incercati un exerciţiu util pentru cuplul vostru.

Luaţi o fiecare dintre voi câte o foaie de hârtie şi notaţi viziunea vostră despre o relaţie de cuplu „perfectă”. Includeţi calităţi pe care le aveţi deja şi calităţi pe care aţi dori să le aveţi. Scrieţi toate propoziţiile la timpul prezent: „Ne distrăm bine împreună”. „Suntem sinceri unul cu celălalt” etc. Fiecare propoziţie trebuie să fie pozitivă. De exemplu „Ne rezolvăm problemele”, „Discutăm şi nu ne certăm”. Apoi puteţi să vedeţi împreună ambele liste şi să număraţi asemănările, este bine să cădeţi la pace cu acele enunţuri pe care le are doar unul şi celălalt le poate adopta. Faceţi o selecţie a ceea ce este cel mai important: primele trei lucruri importante, apoi trei lucruri pe care aţi dori să le realizaţi, apoi ce credeţi că este mai greu de realizat. Faceţi un plan al schimbărilor şi adăugaţi la ceea ce vreţi să schimbaţi modul de realizare. E doar un exerciţiu, însă realizarea lui este cu siguranţă o provocare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite