De ce se sărută oamenii? Când a apărut obiceiul şi ce explicaţii oferă antropologii şi psihologii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărutul este un gest intim, tandru, pe care-l facem atunci când vrem să exprimăm anumite sentimente. În anumite situaţii, devine un ritual, un gest simbolic ce indică respectul sau devotamentul, iar în alte dăţi le este adresat copiilor noştri sau partenerului în semn de afecţiune şi dragoste. Însă cum de am ajuns să ne exprimăm aceste sentimente printr-un sărut?

Studiul sărutului a început în secolul al IXX-lea şi se numeşte filematologie, iar printre cei preocupaţi de această ştiinţă s-a numărat şi Charles Darwin. 

Cuvântul provine din termenul vechi englezesc „cyssan”, care înseamnă „to kiss” (a săruta - n.r.), cu variaţiunea sa - „coss”, adică „a kiss” (un sărut -n.r). Unii antropologi sunt de părere că sărutatul este instinctiv şi că a evoluat din activităţi precum premasticarea sau verificarea sănătăţii unui posibil partener inspectându-i saliva. Pe când alţii susţin că este un obicei deprins.

Citeşte aici la ce concluzii au ajuns specialiştii, care sunt originile sărutului şi de ce practică oamenii acest obicei.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite