Discuţiile despre sex pe care orice cuplu ar trebui să le aibă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perechile în care se discută şi aspectele sexuale au de 10 ori mai multe şanse să dezvolte o relaţie aromonioasă în comparaţie cu cele în care sexul este subiect tabu. FOTO Cinemagia
Perechile în care se discută şi aspectele sexuale au de 10 ori mai multe şanse să dezvolte o relaţie aromonioasă în comparaţie cu cele în care sexul este subiect tabu. FOTO Cinemagia

Comunicarea este cheia rezolvării problemelor de cuplu, un adevăr transformat într-o mantră de psihologii care văd nenumărate relaţii destrămate doar pentru că oamenilor le este greu să-şi împărtăşească nemulţumirile şi temerile, mai ales în privinţa vieţii sexuale.

Ce se întâmplă sub cearşaf nu trebuie să rămână acolo, aşa cum mulţi sunt convinşi că este mai bine şi mai sigur pentru a avea parte de linişte în viaţa de cuplu. Iar dacă spusele unor psihologi nu sunt de ajuns pentru a convinge pudicii să vorbească despre cele mai intime aspecte ale vieţii sexuale cu cei cu care îşi împart patul şi viaţa, un studiu coordonat de psihologul Joseph Grenny, co-autor al cărţii „Crucial Conversations“ (Conversaţii de importanţă crucială), a demonstrat că perechile în care se discută şi aspectele sexuale au de 10 ori mai multe şanse să dezvolte o relaţie aromonioasă în comparaţie cu cele în care sexul este subiect tabu.

„Există câteva aspecte care ţin de viaţa sexuală a unui cuplu care ar trebui să fie puse pe tapet indiferent de cât de greu ar putea să fie acest lucru. Cu certitudine, o astfel de atitudine face diferenţa atunci când vorbim despre trăinicia unei relaţii. Intimitatea sexuală se află pe primele locuri într-un top al motivelor care pot duce la probleme grave într-un cuplu“, a explicat Joseph Grenny pentru womanshealth.com.

1. Stabilirea limitelor

Este posibil ca un cuplu să se bucure în egală măsură atunci când încearcă ceva nou din punct de vedere sexual şi fără să aibă o discuţie în prealabil, dar de cele mai mule ori se întâmplă ca astfel de iniţiative să fie sortite eşecului şi să adâncească probleme deja existente, avertizează Grenny. Prin urmare, dacă unul dintre parteneri şi-ar dori să facă dragoste legat de pat cu cătuşe, atunci ar trebui să discute despre această posibilitate cu jumătatea sa, apoi să se pună de acord asupra unui cuvânt de siguranţă care să încheie jocul sexual atunci când se doreşte acest lucru, pentru ca situaţia să nu devină ciudată sau deranjantă. 

2. Rutina

Dacă „meniul“ sexual al unui cuplu a fost de la bun început destul de sărac în opţiuni, iar în timp acest lucru nu s-a îmbunătăţit sau ambii parteneri au păreri foarte greu de schimbat în legătură cu ceea ce este normal sau acceptabil din punct de vedere sexual, drumul va duce aproape inevitabil spre mult temuta rutină. „Prin urmare, o discuţie constructivă pe această temă ar fi binevenită, iar constructivă se referă la descoperirea unor posibile soluţii pe care să le agreeze ambele părţi. În cazurile dificile este recomandat ajutorul de specialitate“, explică sexologul.

3. Disfuncţiile sexuale

Fie că este vorba despre ejaculare prematură, imposibilitatea de a atinge orgasmul, mai ales în cazul femeilor, sau alte probleme de natură sexuală, partenerilor le vine extrem de greu să deschidă astfel de subiecte. Formulările în acest caz trebuie să fie cât se poate de fireşti, spune psihologul Joel D. Block, poate chiar să sune ca un compliment, ceea ce va funcţiona de minune mai ales în cazul bărbaţilor.
„Îmi place la nebunie când te mişti mai încet“, „Mi-aş dori ca preludiul să dureze mai mult, este atât de plăcut“, iată două dintre formulările sugerate de sexolog. Însă atunci când problemele sunt mult mai complexe, cuplul ar trebui să înţeleagă faptul că se află în faţa unei situaţii care trebuie rezolvată împreună, indiferent de cine prezintă disfuncţia. Sprijinul şi înţelegerea trebuie să fie prezente în astfel de momente pentru ca relaţia să nu aibă de suferit.

4. Măsuri de siguranţă

Nu este nimic ruşinos în a discuta cu o nouă iubită sau iubit aspecte care ţin de sănătate înainte de a face pasul spre intimitate. Bolile transmisibile sexual nu înseamnă în mod obligatoriu că trăim în promiscuitate, ci doar că am făcut greşeala de a nu discuta cu fiecare dintre partenerii pe care i-am avut sau că nu ne-am protejat. Poate că lui nu-i place să poate prezervativ, poate ea nu ia anticoncepţionale, caz în care trebuie găsită cea mai bună variantă pentru ambii parteneri.
Femeia este, de regulă, cea care presupune că dacă a început o relaţie cu un bărbat, ea devine automat, încă de la prima partidă de sex, singura parteneră sexuală. „Femeile procedează astfel de teama că bărbatul va prefera să se reorienteze dacă ea are pretenţia la exclusivitate de la bun început. Este destul de greu să discuţi un astfel de subiect, caz în care ar trebui să amânăm sexul până se va clarifica situaţia într-un fel sau altul“, consideră terapeutul Laurie Puhn. 

5. Sincronizarea

Cheful de a face dragoste nu apare simultan, mai ales în cazul cuplurilor cu vechime, care au şi alte responsabilităţi, prin urmare şi mai multe motive de stres. Adesea, unul dintre parteneri are chef să facă sex, iar celălalt ajunge să se conformeze fără să se producă o legătură emoţională. „Este greu să spui „nu“ în astfel de împrejurări fără să răneşti sentimentele celuilalt, dar nu imposibil. „Spune-i zâmbind, pe un ton neutru, că vrei să o lăsaţi pentru data viitoare pentru că nu eşti în toane prea bune. Important este ca aceste refuzuri, fie ele şi frumos formulate, să nu devină obişnuinţă“, spune psihologul Joseph Grenny.

6. Oferirea de indicii

„Partenerii nu pot citi gândurile, încercaţi să oferiţi măcar un indiciu atunci când vă place cum vă atinge sau vreţi să continue un anumit tip de stimulare sexuală. Nu trebuie neapărat să fie o îndrumare verbală, ci să le daţi de înţeles prin sunete de încurajare sau chiar să vă poziţionaţi astfel încât să-şi dea seama ce trebuie să facă“, spune la rândul său terapeutul Joel D. Block. Bărbaţii, mai ales, apreciază astfel de îndrumări din partea iubitelor. De asemenea, bărbaţii sunt mult mai receptivi atunci când partenera le spune „Mă simt bine când…“, în loc să dea indicaţii directe precum „Vreau să…“, adaugă sexologul. 

7. Planificarea

Poate că nu este prea romantic, dar cuplurile care au un program foarte aglomerat ar trebui să vorbească despre cel mai potrivit moment în care ar putea să facă dragoste. „Mulţi se îngrijorează dacă nu fac sex de „n“ ori pe săptămână, dar în amor contează calitatea, nu cantitatea“, atrage atenţia doctorul Joel D. Block. Un „calendar sexual“ este în astfel de cazuri o soluţie mai bună decât riscul ca relaţia să aibă de suferit pentru că actul sexual se întâmplă tot mai rar, iar când se întâmplă seamănă mai mult cu o datorie îndeplinită.

Citiţi şi:

Orgasmul vaginal nu există: care este cheia plăcerii feminine

De ce trebuie să considerăm limba cel mai important organ sexual

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite