Există cu adevărat „penis captivus”?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penis captivus este un adevăr, un mit urban sau un blestem? Existent în scrierile istorice încă de la 1300, fenomenul pe care ştiinţa nu-l recunoaşte pe deplin apare şi în clipuri pe YouTube astăzi.

Departe de a fi un subiect frivol, BBC a publicat un material în care încearcă să descopere dacă mitul penis captivus este adevărat şi chiar există probabilitatea, chiar zecimală, ca doi parteneri să rămână blocaţi 

în timpul actului sexual. 

Sună mai mult a scena unui film american, dar până acum, toată lumea a auzit poveşti despre cupluri care au rămas blocate, fără posibilităţi, în timpul unei partide de sex. Sunt adevărate sau rămân mituri urbane care, ce-i drept, există de sute de ani?

„Nu este cel mai romantic final pe care un cuplu şi-l poate imagina”, spune doctorul Aristomenis Exadaktylos, autorul unui studiu care a analizat intrările ultimilor 11 ani în spitalul său din Berna, Elveţia.

Acesta, împreună cu co-autorii studiului, au întâlnit o groază de pacienţi care au manifestat diverse probleme după sex: migrene, probeme cardiace, chiar şi amnezie. Dar cu o situaţie în care penisul a fost blocat în vagin nu s-au întâlnit. Mai mult de atât, doctorul este de părere că vorbim despre un mit urban.  

Dar în timpul emisiunii radio BBC's Health Check, doi ascultători au intrat în direct pentru a-l contrazice pe Exadaktylos

„Nu este un mit urban”, a spus o femeie care a ales să rămână anonimă. „Mi s-a întâmplat mie şi soţului meu regretat, într-o noapte. Pur şi simplu, nu putea să iasă, era blocat. Am atribuit situaţia intensităţii musculare a vaginului, din timpul orgasmului”, a spus aceasta. 

Un alt corespondent, care s-a prezentat simplu John, a crescut lângă un aeroport din sudul Angliei. „Îmi amintesc povestea pe care am auzit-o când aveam 14 sau 15 ani despre un aviator american care a rămas blocat, fiind nevoie de o ambulanţă care să-i transporte pe amândoi la spital, unde au fost despărţiţi”, povesteşte acesta. John s-a alăturat marinei câţiva ani mai târziu şi a intrat într-o relaţie la distanţă cu o femeie din Japonia. Într-una din întâlnirile „foarte plăcute” ale cuplului, John s-a trezit în situaţia în care nu mai putea ieşi. „A durat două, trei minute, tot felul de mişcări, râsete şi dibuiri, dar experienţa nu a fost nici dureroasă, nici cumplită”, spune John. Astăzi are 75 de ani şi este pentru prima dată când vorbeşte despre acest episod care nu s-a mai repetat niciodată. 

Doctorul sexolog Dr John Dean spune că aceste cazuri menţionate sunt extrem de rare şi fac parte din ceea ce medicii numesc „penis captivus”. „Când penisul este în vagin, creşte foarte mult în volum, se umflă”, spune acesta, încercând să găsească o explicaţie pentru ceea ce ştiinţa nu recunoaşte. „Muşchii pelvieni ai femeii se contractă ritmic în timpul orgasmului. În timp ce aceştia se contractă, penisul îşi măreşte volumul. Într-un final, muşchii vaginali se relaxează, sângele coboară din penis, iar bărbatul se poate retrage”, explică acesta detaliile medicale ale actului sexual. 

Proprietarii de câini au văzut această scenă de multe ori, în timpul copulaţiei animalelor. Cu toate acestea, pentru câini există explicaţii anatomice distincte, potrivit lui Peggy Root, un expert în reproducerea animalelor de la Universitatea din Minnesota. 

Doctorul Dean spune că au existat câţiva pacienţi care au discutat cu el astfel de experienţe, de-a lungul anilor, mai mult din curiozitate şi nu pentru că ar fi fost o problemă majoră. Acesta trage linia între penis captivus şi o problemă mult comună şi serioasă: vaginism, când muşchii vaginali se contractează involuntar, împiedicând actul sexual. 

Există, în schimb, două revizuiri ale fenomenului, publicate în 1935 şi 1979. 

În 1372, Geoffrey de La Tour-Landry relatează cum voluptuosul Pers Lenard „s-a desfătat carnal cu o femeie” în altarul bisericii, iar „Dumnezeu i-a legat împreună în noaptea aceea”. Ziua următoare, tot satul a putut vedea cuplul „împreunat ca nişte câini”.  Într-un final, rugăciunile rostite au pus capăt suferinţei şi umilinţei celor doi (cu toate că au fost obligaţi să se întoarcă la biserică pentru următoarele trei duminici, să se dezbrace şi să se bată în faţa congregaţiei). 

Captivus a mai fost menţionat în alte poveşti medievale, menţionări pe care autorul F. Kraupl Taylor le numeşte „o slabă legătură cu faptele reale”. Acesta rămâne la fel de sceptic în privinţa unei relatări din 1931, care menţiona un eveniment din Varşovia anilor '20, soldat cu o dublă sinucidere. De data aceasta, îndrăgostiţii picaţi victimă au putut fi despărţiţi abia după ce femeia ar fi fost anesteziată. Adevărata tragedie a venit abia după când jurnaliştii, „în lăcomia lor pentru subiecte senzaţionale”, au publicat povestea. „În ziua următoare, două gloanţe au pus capăt suferinţelor celor doi iubiţi”, spune povestea, citată de BBC. 

Volumul „The Sexual Life of our Time (Viaţa sexuală a timpurilor noastre), apărut în 1908 şi scris de Iwan Bloch, aminteşte de alt caz de penis captivus, de această dată din Bremen, Germania. Undeva pe docuri, o femeie a trăit un episod de „spasme involuntare”, bărbatul, un muncitor pe docuri, a rămas blocat, iar o mulţime de oameni s-au adunat să vadă. Cuplul a fost transportat la spital, unde celor doi le-a fost administrat cloroform, după care au fost eliberaţi. 

image

Un manual de ginecologie din 1933 manual, al cărui autor a fost Walter Stoeckel, specula faptul că penis captivus afectează doar cuplurile care se angajează în relaţii extramaritale, iar frica de a fi descoperiţi contribuia la spasmele musculare ale femeii. 

Această opinie nu este susţinută de experţii de astăzi, dar esenţa poveştii continuă să fascineze, sub acelaşi pretext: infidelitatea se plăteşte. Media a raportat mai multe cazuri de penis captivus în ţări precum Kenya, Malawi, Zimbabwe şi Filipine, toate fiind bazate pe întâlnirile extraconjugale ale oamenilor. 

Evenimentul kenyan din 2012 ar fi avut loc după ce soţul care bănuia că ar fi înşelat de soţie a făcut o vizită unui vraci. Cuplul, format din soţia sa şi amantul său, a putut fi eliberat doar cu ajutorul rugăciunilor, dar şi după ce amantul a promis că îi va plăti soţului suma de 170 de euro. Acesta a fost filmat în drumul său spre bancomat pentru a retrage banii. 

Există credinţa că blestemele sunt cauza unui astfel de eveniment, mai exact „runyoka”, motiv pentru care o femeie din Africa şi-a dat în judecată prietenul, pentru că acesta ar fi aruncat blestemul penis captivus asupra ei. 

Dar există şi mărturii ale penis captivus şi în interiorul unor căsnicii, inclusiv două studii de caz lipsite de senzaţional din secolul 19. 

Doctorul Brendan Musgrave îşi aminteşte un incident din 1947, din zilele în care era medic în Anglia.

„Îmi aduc aminte cum ambulanţa a adus un cuplu de proaspăt căsătoriţi, aduşi din luna de miere, transportaţi pe o singură targă”. Cazul a fost preluat de un alt doctor al vremii. 

John Dean spune că ştiinţa nu poate explica aceste „poveşti neobişnuite”, de vreme ce, teoretic vorbind, oamenii pot experimenta această senzaţia preţ de câteva secunde. 

„Dar, probabil, că în acea poziţie, ai impresia că durează o eternitate”, încheie acesta. 

Citeşte şi:

Sună-mă! Am 72 de ani şi fac sexul vieţii mele

Cuplurile în care bărbaţii fac mai multe treburi casnice ar putea avea parte de mai puţin sex

Femeile mint mai des decât bărbaţii în legătură cu sentimentele lor

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite