Dragoste şi sex

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Dovada ştiinţifică a faptului că Sigmund Freud avea dreptate: femeile au două tipuri de orgasm

4
14 Mar 2014 13:37:54
Autor: Oana Bâltoc
Primul care a explicat teoria celor două tipuri de orgasm feminin, în 1905, a fost Sigmund Freud, în lucrarea „Trei eseuri despre teoria sexualităţii“. FOTO Shutterstock
Primul care a explicat teoria celor două tipuri de orgasm feminin, în 1905, a fost Sigmund Freud, în lucrarea „Trei eseuri despre teoria sexualităţii“. FOTO Shutterstock

O echipă de ginecologi francezi a testat teoria avansată pentru prima dată de Sigmund Freud, conform căreia femeile experimentează două tipuri de orgasm, cu ajutorul unui sonograf la care au fost conectate trei voluntare.

De mai mult de un secol doctori ginecologi şi oameni de ştiinţă au purtat dezbateri aprinse pe diferenţele dintre cele două tipuri de orgasm de care se pot bucura femeile: clitoridian şi vaginal. Astfel, studii anterioare au arătat că, în mod clar, orgasmul clitoridian diferă de cel obţinut prin excitarea vaginală, numai că şi în acest caz au existat şi încă există controverse referitoare la modul în care se comportă corpul femeii atunci când este stimulat.

Pentru a pune capăt incertitudinilor, o echipă de ginecologi francezi condusă de Buisson şi Emmanuele A Jannini au conectat la sonograf (aparat care transforma sunetele in semne luminoase inregistrate sub forma de sonograma, prin metoda oscilografică-n.r) trei voluntare pentru a măsura schimbările aproape imperceptibile ale fluxului sangvin care au loc în timpul stimulării externe şi interne a corpului femeii. 

Sonografele au fost folosite pentru a vizualiza mişcările complexului clitoridian – sistemul nervilor clitoridieni – atât în timpul stimulării clitoridiene externe directe, cât şi a stimulării vaginale. În timp ce voluntarele se autostimulau, cercetătorii au înregistrat modificările survenite în fluxul sangvin exact în zonele din care au primit impulsuri cunoscute ca semnale Doppler. Măsurătorile au fost făcute prin recoltarea de probe înainte de stimulare, dar şi în timpul stimulării manuale a clitorisului extern, cât şi a penetrării vaginale realizate de voluntare cu un tampon intern umed. 

În urma acestor cercetări s-a ajuns la concluzia că stimularea clitoridiană externă nu implică şi capătul intern al clitorisului, în timp ce stimularea vaginală implică excitarea clitoridiană atât la exterior, cât şi la interior, sugerând că teoria celor două orgasme ar putea fi corectă. Bineînţeles, schimbările care au intervenit în fluxul sangvin au făcut posibile legătura cu senzaţiile diferite pe care le încearcă femeile în fiecare situaţie.

Imaginile scanate pe care le-am obţinut în timpul stimulării externe şi a penetrării vaginale au demonstrate că rădăcina clitorisului (partea internă) nu este afectată de stimularea clitoridiană de la exterior. În contrast, în timpul stimulării vaginale - din cauza mişcărilor şi a deplasărilor- întregul complex clitoridian (format din clitoris, uretră şi vagin) şi rădăcinile clitoridiene, în special, au fost activate. Acest lucru arată deosebiri la nivel funcţional în funcţie de tipul de stimulare, în vreme ce semnalele Doppler care au indicat mărirea vitezei de circulaţie a sângelui în vene au reconfirmat aceste schimbări anatomice, au explicat cei doi cercetători francezi.

Ginecologii au adăugat, pe baza observaţiilor făcute, că senzaţiile diferite resimţite de femei în timpul celor două tipuri de orgasm pot fi explicate de rolul jucat în cele două cazuri de părţi diferite ale clitorisului.

Primul care a explicat teoria celor două tipuri de orgasm feminin, în 1905, a fost Sigmund Freud, în lucrarea „Trei eseuri despre teoria sexualităţii“. La acel moment, Freud susţinea că orgasmul clitoridian este un fenomen care ţine de perioada adolescenţei, dar că pe măsură ce femeia se maturizează orgasmul clitoridian se transformă în orgasm vaginal. Pentru că Freud nu şi-a susţinut teoriile cu niciun fel de dovadă, criticile la adresa supoziţiilor sale au fost vehemente şi disputele au continuat în acestă direcţie până în ziua de azi.

Cum reacţionează creierul femeii în timpul orgasmului, acţiune semnalată prin folosirea culorii roşu 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Utilizator Adevărul
14.03.2014, 18:36:50

Comentariu considerat abuziv.

Clive Harbor
15.03.2014, 07:06:36

nu asta e interesant, ce orgasme au femeile ci tipul de libidou diferit ca intensitate si mod de declansare (e non vizual) fata de cel masculin, lucru care le permite femeilor sa-i domine, exploateze (financiar, emotional) si să-i controleze practic prin sexualitate pe barbati pentru a perpetua specia fie ca ei vor sau nu. de unde si atatia barbati alcoolici, drogati, pastilati (care real sunt victime sexuale ale femeilor, violati de femei, femeia fiind adevaratul pradator sexual, cum descrie David Benatar in cartea The Second Sexism). Mascul captiv sexual intr-o relatie de casatorie nedorita... e o expresie a unui psihoterapeut englez care explica comportamentul ucigas al barbatului aflat intr-o asemenea situatie, cand devine un agresor pentru sotie si mai ales pentru copiii rezultati, pentru ca un barbat nu doreste copii decat cu femeia de care s-a indragostit, ori si aici apare o diferenta, femeia vrea copii cu orice mascul capabil de a asigura conditii materiale (mercantilism, lipsa scrupule), situatie in care si poate mima uneori destul de bine ca ar fi implicata afectiv (ca iubeste), dar real, femeia nu iubeste in majoritatea relatiillr de cuplu, sentimentele merg dinspre barbat spre femeie si femeia din ceea ce primeste da la copil, iar daca barbatul nu ofera sentimente femeii, nici femeia real nu va da decat nalbe copiilor (ipocrizie), si asa apar dramele familiale (80% din cupluri sunt formate din interes, pe baza unui troc, iar copiii rezultati sunt acele entitati non reale de care vorbea Eric Berne, fost discipol al lui Freud, dar care a dus lucrurile mai departe iar altii si mai departe asa ca acum stim cam tot. Sa le multumim preotilor ortodocsi care au pus femeia inaintea barbatului (au cimentat feminismul) si pe ei insisi in capul meselor, astfel că acum nu mai avem barbati adevarati. Doar "cercetatori".

0 (4 voturi)
Dan Paval
16.03.2014, 07:20:15

...daca ai sti cine a fost Freud cu adevarat NU I-ai mai pomeni macar numele! dar ce zici? e "cool"...

Florin Mihai
6.09.2014, 15:37:51

Cred ca fiecare organism uman este capabil de orgasm multiplu.

Modifică Setările