Iubiri sezoniere. Toamna se dă liber la „cuffing season“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teama de singurătate se accentuează mai ales în perioada sezonului rece FOTO Shutterstock
Teama de singurătate se accentuează mai ales în perioada sezonului rece FOTO Shutterstock

Sosirea sezonului rece ne face să acţionăm instinctiv pentru a ne găsi un partener alături de care să ne petrecem nopţile lungi şi mohorâte de toamnă şi iarnă. Trendul popular printre persoanele singure este botezat „cuffing season“ , iar această „perioadă a încătuşării“ are explicaţii de natură biologică şi psihologică.

Să zbori din floare în floare poate fi distractiv pe timp de vară, când mulţi dintre cei care sunt singuri preferă să profite de fiecare ocazie care se iveşte. Numai că pe „scena“ relaţiilor intervin schimbări de abordare odată cu venirea toamnei.  Instinctiv, cei care nu sunt implicaţi în relaţii caută un suflet care să le ofere un anumit confort emoţional.

De altfel, cronobiologii (n.r.- oameni de ştiinţă care studiază modul în care ritmul biologic ne influenţează din punct de vedere fiziologic şi comportamental) au ajuns la concluzia că acţionăm şi în funcţie de schimbările anotimpurilor. De exemplu, un studiu realizat la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen, în Germania, a arătat că toamna este cel mai potrivit anotimp pentru sex.

Explicaţia este legată de nivelul de testosteron, care atinge cota maximă în acest sezon, la fel şi nivelul estrogenului, ceea ce face ca atât bărbaţii cât şi femeile să fie mai dispuşi la împărtăşirea momentelor intime. Această predispoziţie explică şi faptul că toamna se nasc cei mai mulţi copii, atâta vreme cât s-a descoperit că pe timp de iarnă sperma umană are cea mai bună calitate din tot timpul anului.

Din punct de vedere psihologic, persoanele care au un partener sunt mai fericite şi mai puţin predispuse la depresie, conform psychology.com. Dacă vara suntem mai activi din punct de vedere social şi ieşim mai des la terase, în cluburi, şi nu simţim lipsa unui partener, toamna şi iarna petrecem mai mult timp în casă, iar singurătatea invită la introspecţie. De aici până la apariţia stării de anxietate poate fi doar un pas, lucru evitat în prezenţa unui partener care ne umple timpul şi mintea cu activităţi mai plăcute, explică psihologii.

Mijlocul lunii octombrie este considerată perioada de vârf pentru „cuffing season“, pentru că vremea se înrăutăţeşte pe zi ce trece, iar dorinţa de a găsi un iubit sau o iubită care să ne ţină „cald“ în zilele reci devine mai pregnantă.

Singurătatea şi Sărbătorile

Apropierea Sărbătorilor reprezintă un alt motiv pentru care încercăm să descoperim o persoană dispusă să ne însoţească la mesele în familie sau la petrecerile de sfârşit de an. Puţine lucruri ne afectează aşa cum o fac reuniunile la care ne numărăm printre cei solitari, în vreme ce privim cu invidie la perechile din jur.

Pentru că acest gen de relaţii se leagă adesea superficial, fără ca partenerii să aibă prea multe lucruri în comun, cu excepţia disponibilităţii de moment, cuplurile „încătuşate“ toamna se destramă după câteva luni, conform psychology.com.

Această goană după împerechere tomnatică este şi subiectul unui film de comedie ce va fi lansat în SUA la începutul lui 2014, care urmăreşte încercările a patru femei singure decise să supravieţuiască sezonului de “vânătoare“ deschis odată cu venirea sezonului rece.
 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite