Dragoste şi sex

articolul anterior articolul urmator

Medic sexolog: Cum îţi da seama cât de compatibil eşti cu partenerul şi cât de des ar trebui să faceţi sex

4
11 May 2021 20:13:17
Autor: George-Andrei Cristescu
Medic sexolog: "Perechea potrivită" înseamnă un efort depus pe termen lung şi implică mult mai mult faţă de compatibilitatea iniţială Foto: Arhivă
Medic sexolog: "Perechea potrivită" înseamnă un efort depus pe termen lung şi implică mult mai mult faţă de compatibilitatea iniţială Foto: Arhivă

Medicul sexolog Cătălina Andrei a declarat că pandemia a schimbat felul în care găsim dragostea, „problemele oamenilor singuri sunt legate de izolarea socială impusă şi un blocaj temporar al stimulării simţurilor”. Medicul explică pe de altă parte şi pentru cei care sunt deja într-o relaţie cum îşi pot da seama cât de compatibili sunt cu partenerul.

Într-un interviu Perfecte.ro, medicul sexolog Cătălina Andrei a fost întrebat care sunt principalele problemele cu care se confruntă oamenii fără partener în această perioadă.

„Singuratea este un concept, o decizie de moment din punctul meu de vedere. Poate avea strânsa legătură cu perioada pandemiei (datorită izolării sociale), dar poate avea multiple alte cauze: emoţii/ reacţii secundare unor perioade dificile pe care le avem de depăşit uneori în viaţă, lipsa contactului uman, un mediu care abunda în factori de stres şi care duc în final la reducerea cantităţii de stimuli buni. Problemele oamenilor singuri sunt legate de izolarea socială impusă şi un blocaj temporar al stimulării simţurilor, cantitativ şi calitativ”, a explicat medicul.

Întrebată cât de importantă este compatibilitatea sexuală într-o relaţie şi cum îţi dai seama cât de compatibil eşti cu partenerul medicul a spus:
 
„Compatibilitatea, în practică, se traduce printr-un comportamemt sexual normal. Ce înseamnă normal? Minimum un contact sexual pe săptămână (adică o cantitate minimă de dorinţă sexuală). Cum îţi dai seama de compatibilitate? Există mai multe modele:
 
1. Ştiinţific, măsurătorile din laborator demonstrează că exista chimie şi partenerii au valori crescute hormonale
 
2. Psihologic, se măsoară nevoile şi tiparul de personalitate. Exista un "match" între anumite tipare de personalitate (de exemplu, cei care au nevoie de acţiune/adrenalină se potrivesc cu un tipar de personalitate care are nevoie de contact uman şi distracţie).
 
3. Spiritual, modelul este descris de Eckhart Tolle ca două situaţii posibile: energia pe care o persoana o emite în exterior şi se potriveşte cu a altei persoane. Poate fi o energie de durere sau o energie de bucurie şi astfel se atrag 2 persoane ca să formeze o pereche.
 
4. Social, compatibilitatea se măsoară în cantitatea de atenţie pe care o acorzi partenerului. Există 3 factori care prezic această atenţie: cât timp petrecem în conversaţii plăcute, darurile pe care ni le facem reciproc şi hrana pe care o oferim partenerului la propriu (se pare că "dragostea trece prin stomac" şi e o formulă prin care demonstrăm că ne pasă de celălalt şi dorim să avem grijă de persoana iubită)”, a afirmat medicul sexolog Cătălina Andrei. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Tomescu Tom
11.05.2021, 20:46:37

Ce treabă are sexul .. cu dragostea ?? Că doar nu trebuie să formezi un cuplu .. doar pentru te-ai culcat cu ea ..

-6 (14 voturi)
Radu Mircea
11.05.2021, 21:03:50

# Doamna sexolog este din alta generatie sau a lipsit mult de la cursuri . De acum mai bine de 60 de ani de cind au inceput sa mi se zbirleasca mustatile ca la motani , am bagat de seama ca si fetele doreau cam ce doream si eu (cu putine exceptii) , dar nu spuneau in gura mare ca nu erau proaste sa le creada lumea curve . Doua conditii trebuie sa indeplineasca omu' : sa fuga de pericol sa nu-l ia dracu' si sa caute sa-si transmita genele mai departe cu orice pret . Restul , foamea , setea , bolile , ploaia , zapada , durerile de dinti , sunt amanunte care nu te impiedica sa babardesti tot ce-ti pofteste inima si nu numai ....hi hi hi hi ....

+5 (7 voturi)
nihil sine deo
12.05.2021, 01:29:19

pai daca iti babardesti muierea doar o data pe saptamana esti mancat

-5 (7 voturi)
green leaves matter
13.05.2021, 00:38:49

Citiți mai bine aici, spune că asta cu compatibilitatea e supraevaluată: https://www.psychologytoday.com/intl/articles/200409/the-truth-about-compatibility "There is no such thing as a compatible couple. All couples disagree about the same things: money, sex, kids, time. So, it's really about how you manage your differences. If there is chemistry, then the whole courtship is about convincing yourself and others that you are compatible. But, really, you create compatibility" Multe dintre "măsurătorile" psihologiei se duc de râpă in ultima vreme.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările