Dragoste şi sex

articolul anterior articolul urmator

Motivele ştiinţifice pentru care oamenii fac sex: nevoile diferite pe care încearcă să şi le satisfacă femeile şi bărbaţii

2
25 Jan 2016 12:03:36
Autor: Daniel M Dumitru
Bărbaţii, la fel ca femeile, îşi doresc să obţină intimitate şi ataşament prin sex/FOTO Arhiva Adevărul
Bărbaţii, la fel ca femeile, îşi doresc să obţină intimitate şi ataşament prin sex/FOTO Arhiva Adevărul

Până de curând, cercetătorii considerau că oamenii fac sex doar din două motive: din plăcere sau pentru a se reproduce. După anul 2007 însă, o serie de studii au arătat că există mult mai multe motive pentru care oamenii fac sex.

Un studiu realizat în anul 2007, la care au luat parte sute de persoane, demonstrează că există mai multe motive pentru care oamenii întreţin relaţii intime. Voluntarii au răspuns la întrebarea: „de ce faci sex?” şi au precizat care este motivul sau care sunt motivele lor. Astfel, cercetătorii au observat că exist[ patru factori principali.

1. Factorul fizic

În această mare categorie, oamenii au menţionat mai multe motive, printre care: eliberarea de tensiune, plăcerea, atracţia fizică, dorinţa de a căpăta experienţă sexuală, scrie Psychology Today.

2. Interesul

La această categorie intră sexul din interes, adică pentru a obţine anumite beneficii financiare, sexul din răzbunare şi sexul pentru obţinerea unui statut social, acesta din urmă manifestându-se mai ales la persoanele cu anxietate socială, care pun mare preţ pe reputaţia lor şi pe părerea altora.

3. Factorul emoţional

Sexul este un mijloc prin care se formează ataşamentul afectiv într-un cuplu şi prin care cei doi parteneri comunică.

4. Nesiguranţa

Sexul poate creşte stima de sine, dar poate fi şi o metodă prin care partenerul îl obligă pe celălalt să-şi facă „datoria conjugală”. De asemenea, poate fi şi invers, adică o persoană vrea să facă sex cu partenerul pentru a ţine astfel la distanţă potenţialii rivali.

În privinţa diferenţelor de gen, bărbaţii tind să facă sex mai ales pentru că sunt atraşi de parteneră, lucru care confirmă ipoteza evoluţionistă conform căreia bărbaţii sunt excitaţi mai curând vizual.

Pe lângă asta, printre cele mai frecvente motive ]n cazul lor se numără dorinţa de a experimenta cu o altă parteneră sau pur şi simplu dorinţa de a profita de ocazie, adică de o femeie disponibilă.

Tot bărbaţii sunt mai dispuşi să facă sex pentru a obţine favoruri materiale sau alte avantaje sau pur şi simplu pentru plăcere, pentru a avea un orgasm.

Femeile în schimb fac sex mai ales pentru a-şi arăta dragostea faţă de partener sau pentru că sunt îndrăgostite. Prin urmare, sunt mai interesate de sex în cadrul unei relaţii stabile, serioase. Cu toate acestea, studiul arată că şi b[rbaţii caută foarte des o conexiune emoţională, adică intimitate prin sex.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

miron miron
25.01.2016, 14:50:09

Eu urasc sexul, prea multe necazuri mi-a facut in viata. Fac sex numai cand ma obliga nevasta...

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
25.01.2016, 22:35:11

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările