Sexoloaga care a deschis drumurile descoperirii punctului G şi a ejaculării feminine dezvăluie secretele orgasmului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Beverly Whipple, cercetătoarea care a contribuit la identificarea punctului G şi a ejaculării feminine, şi-a dedicat viaţa studiului sexualităţii şi al corpului femeii, reuşind să schimbe felul în care înţelegem sexul şi plăcerea. Aceasta a vorbit despre lucrurile pe care le-au scos la iveala ei cercetările ei în domeniul sănătăţii sexuale.

Dr. Whipple şi-a început cariera, cu câteva zeci de ani în urmă, ca infirmieră, învăţându-le pe femei cum să execute exerciţii kegel pentru întărirea muşchilor pelvieni, ca acestea să nu ajungă pe masa de operaţie pentru tratarea incontinenţei urinare.  Ea a descoperit că deşi unele femei aveau muşchii pelvieni foarte puternici, semnalizau că elimină fluid doar prin uretră în timpul actului sexual. Aşa a descoperit Whipple că femeile pot ejacula.

„Lichidul era ca laptele degresat diluat, în cantitatea unei lingurite sau aproximativ 3-5 ml, dulce la gust şi nu mirosea ca urina“, a explicat cercetătoarea.

Aceeaşi idee a condus la cercetarea realizată de medicul german Ernst Gräfenberg în anii ’50, care a descris cum o o zonă sensibilă din interiorul vaginului produce un fluid atunci când este stimulată.

Un studiu asupra a 400 de femei diferite a ajuns la concluzia că toate femeile au o zonă sensibilă în partea de sus a vaginului, care se umblă atunci când sunt excitate. Stimularea acelei zone declanşeză eliminarea fluidului la femeile care credeau că suferă de incontinenţă urinară, dar care aveau control deplin asupra vezicii lor. Această zonă a primit numele de punctul G, după medicul german. Cartea „Punctul G şi alte descoperiri despre sexualitatea umană“ (1982), semnată de Alice Kahn Ladas, John D Perry şi Beverly Whipple şi publicată în 22 de limbi, a fost revoluţionară şi a schimbat ceea ce ştiam despre sexualitatea şi anatomia femeii. 

Amintindu-şi de prima apariţie televizată, în care a discutat despre rezultatele cercetării, Beverly Whipple a spus: „Am vorbit despre această zonă sensibilă şi despre ejacularea feminină şi am primit 5000 de scrisori de la femei care mi-au multumit pentr că le-am ajutat să se simtă normale“.

Într-un interviu pentru „The independent“, cercetătoarea a vorbit despre cele mai importante descoperiri ale sale de-a lungul deceniilor.

Orgasmul poate bloca durerea

Lucrând cu psihologul Dr. Barry Komisaruk la Universitatea Rutgers din New Jersey, Whipple a ajuns la concluzia că orgasmul sporeşte de două ori rezistenţa femeii la durere. Într-un alt studiu ei au descoperit că în timpul naşterii, copilul trece prin canalul vaginal şi prin punctul G, determinând reducerea sensibilităţii la durere. Fără asta, cred cercetătorii, naşterea ar putea fi şi mai dureroasă.

Femeile pot ajunge la orgasm folosindu-se de imaginaţie

În anii ’80, Dr. Whipple a investigat cazuri raportate de anumite femei care puteau să atingă orgasmul, folosindu-se de imagininaţie, fără a fi atinse. Cercetătorii au făcut teste, măsurând mărimea pupilelor femeilor, presiunea arterială şi ritmul cardiac, în timpul orgasmului provocat de imaginaţia lor şi de stimularea manuală a punctului G. RMN-ul a dovedit ulterior că au fost activate aceleaşi zone din creier.

„Putem vedea pe creier şi ce zone stimulează femeile pentru că în cortexul pre-frontal poţi să-ţi dai seama dacă ele stimulează clitorisul, vaginul, cervixul sau sfârcul“, a spus sexoloaga.

Femeile pot ajunge la orgasm prin orice zonă erogenă

În timp ce lucra alături de terapeutul sexual Gina Ogden, Dr. Whipple a pus cap la cap ceea ce s-a numit matricea extra-genitală. Aceasta reprezintă harta celor 15 tipri de atingere în 35 de zone ale corpului care pot duce la orgasm, de la vagin, la sfârcuri. Mulţi oameni, însă, nu le găsesc pentru că procesul durează mai mult decât stimularea clitoriană sau vaginală, a explicat Whipple.

„Ideea este să ajuţi femeile să înţeleagă că lucrurile pe care le găsesc plăcute, senzuale şi sexuale sunt cele de care ar trebui să se bucure şi să nu aibă impresia că trebuie să se limiteze la un singur mod în care pot atinge orgasmul. Trebuie să le permitem femeilor să se bucure de ceea ce le place. Este ceva foarte personal şi este normal“, spune cercetătoarea.

Orgasmele amestecate există

Explorând matricea extra-genitală, femeile pot experimenta ceea ce Dr. Whipple descrie ca „orgasme amestecate“.

„Femeile pot fi stimulate în mai multe zone ale corpului în acelaşi timp şi să experimenteze orgasmul în timp ce le sunt stilmulaţi mai mulţi nervi. Asta poate include şi stimularea clitoriană şi vaginală“, a mai spus Whipple.

Sexul nu trebuie să aibă „un scop final“

„Când vorbesc de experienţele sexuale şi scopurile lor finale, folosesc analogia unei scări, în care fiecare pas duce la următorul. Începe cu o atingere, un sărut, iar penetrarea vaginului este ultima treaptă. Dacă oamenii care urmăresc un scop final, nu ating acea treaptă, nu se simt prea bine în legătură cu întregul proces. Cu toate că, făcând analogia cu cercul, orice comportament din perimetrul cercului, fie că este vorba de ţinutul de mână, săruturi şi se sex oral, este un scop în sine şi nu trebuie să ducă la altceva“, este de părere expertul.

Ceea ce încearcă Dr. Whipple să ne spună este că dacă nu mai facem din orgasmul vaginal un scop în sine, diferite tipuri de plăcere pot fi apreciate în egală măsură.

După zeci de ani de cercetări, mesajul transmis de Dr. Whipples este clar: „Suntem diferiţi şi unici, iar pentru mine este greu să vad oamenii puşi într-un şablon în care există o singură cale de a răspunde senzual şi sexual.“

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite