Sociologii trag un semnal de alarmă: cuplurile care se căsătoresc după o anumită vârstă riscă să divorţeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sociologii au observat că persoanele care se căsătoresc după vârsta de 32 de ani au un risc mai mare de divorţ/FOTO www.mayowynnebaxter.co.uk
Sociologii au observat că persoanele care se căsătoresc după vârsta de 32 de ani au un risc mai mare de divorţ/FOTO www.mayowynnebaxter.co.uk

În ultimii ani, vârsta la care cuplurile se căsătoresc este în continuă creştere. Cariera, stilul de viaţă stresant, problemele financiare, toate acestea trec mult timp pe un loc secundar întemeierea unei familii. Psihologii spun însă că tinerii care se căsătoresc mai târziu riscă să se despartă.

Potrivit datelor statistice, în Statele Unite vârsta medie de căsătorie este acum de 29 de ani la bărbaţi şi de 26,6 ani la femei, scrie Womenshealthmag.com. Aparent, cu cât oamenii sunt mai maturi atunci când se căsătoresc, cu atât ar trebui să meargă mai bine relaţia lor. Din păcate însă, un studiu recent arată că nu este deloc aşa.

Sociologul Nicholas Wolfinger, de la Universitatea din Utah, a coordonat o cercetare în acest sens. El a analizat date din perioada 2006-2010 şi a observat că persoanele care să căsătoresc prea devreme sau prea târziu au un risc mult mai mare de a divorţa.

Astfel, cei care se căsătoresc la 20 de ani un un risc de divorţ cu 50% mai mare comparativ cu persoanele care fac acest pas la 25 de ani. Fiecare an în plus înseamnă un risc mai mic de divorţ, dar asta numai până la 32 de ani. După această vârstă, fiecare an în plus echivalează cu o creştere de 5% a riscului de divorţ.

Psihologul Ramani Durvasula nu este surprinsă de această descoperire, care contrazice totuşi studiile anterioare privind vârsta şi riscul de divorţ. Durvasula spune că persoanele care se căsătoresc după 32-35 de ani de obicei nu mai au copii şi atunci divorţul este mai simplu, cuplul este mai puţin motivat să rămână împreună dacă apar unele probleme.

În plus, căsătoria la o vârstă mai înaintată poate fi semnul că acele persoane au avut multe alte relaţii în trecut, că sunt deschise la experienţe de acest fel şi atunci este posibil să îşi dorească din nou libertatea unor legături fără obligaţii.

În ultimii ani, divorţul a încetat să mai fie privit drept un eşec grav în viaţa personală, iar cei care trec prin această experienţă neplăcută nu mai sunt stigmatizaţi, spune psihologul. De multe ori, divorţul este singura metodă prin care partenerii pot merge mai departe, ca să aibă o viaţă fericită şi liniştită. Desigur, acest studiu prezintă doar o tendinţă observată de sociologi, nu este vorba de o regulă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite