Articol publicitar

Cum să te fereşti de frig în iarna 2021 cu colecţia TEX de la Carrefour

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imbracaminte

Nu există vreme prea rece, există doar îmbrăcăminte nepotrivită, spune o zicală norvegiană. Ce e drept, le e uşor să zică; sunt obişnuiţi cu frigul, mai ales locuitorii din zonele de interior – practic, vecinii lui Moş Crăciun –, unde iarna temperaturile scad şi la -40 de grade.

Pe de altă parte, zicala este perfect adevărată. Există o îmbrăcăminte potrivită pentru cele mai aspre geruri, ceea ce nu înseamnă că trebuie să te îmbraci ca un explorator polar. De fapt, pentru iernile noastre, este absolut suficient să îţi alegi haine de la magazin, cu condiţia să ştii cum să le îmbraci... ca un norvegian. În această iarnă, Carrefour lansează noua colecţie de articole vestimentare TEX pentru toată familia (inclusiv bebeluşi), în care puteţi găsi tot ce aveţi nevoie pentru a înfrunta fără griji gerul de iarnă. De exemplu, când vă duceţi la cumpărături la Carrefour. :)

„Reţeta” nordicilor este cât se poate de simplă: se îmbracă în „straturi”, într-o anumită ordine destul de strictă, fiecare rând de haine servind unui scop precis.

Primul strat este o lenjerie de corp şi are două funcţii: să asigure căldură şi, mai ales, să absoarbă umezeala. Foarte puţini oameni realizează cât de mult contează ca textilele care sunt în contact direct cu corpul să fie uscate; iarna, chiar şi o plimbare lejeră afară poate provoca transpiraţia, iar hainele ude nu ţin de cald. Dimpotrivă – atunci când tricoul de corp este ud, organismul resimte imediat frigul.

Prin urmare, aveţi două soluţii: lenjerie de corp din lână merino (foarte fină şi moale, dar şi extrem de scumpă) sau textile din materiale sintetice. Şi lâna, şi sinteticele absorb umezeala şi se usucă repede. Bumbacul este neindicat ca prim strat, inclusiv la şosete.

Aşadar, dacă puteţi, alegeţi ca prim strat de îmbrăcăminte, de exemplu, un tricou cu mânecă scurtă sau lungă ca acesta din poliester reciclat, prietenos cu mediul, la un preţ foarte avantajos, de doar 19,99 de lei. Pentru şosete, alegeţi un material sintetic sau cel puţin un amestec de bumbac cu fibre sintetice.

Cei care cumpără în această perioadă de la Carrefour pot avea parte de o livrare în condiţii... norvegiene, într-un termen de 24 până la 72 ore în toată ţara. Livrarea este gratuită la comenzi de peste 150 de lei, plata produselor se poate face şi în rate, iar cu opţiunea Click & Collect comanda poate fi ridicată dintr-un magazin ales de client.

Carrefour TEX, prietenul friguroşilor

Al doilea strat este cel cu rol izolator; poate fi, de exemplu, o jachetă TEX matlasată, pentru vreme extrem de rece – ca în Bucureşti în dimineţile de ianuarie, sau chiar pe platoul Bucegilor în zilele liniştite de iarnă în care nu bate vântul. În mod normal însă, un polar TEX, cu glugă sau fără glugă, va fi suficient. Ideea e ca acest strat să fie „pufos”, adică să ofere o barieră termică izolatoare de aer. Ar fi de preferat ca acest strat să absoarbă de asemenea umezeala, deci se recomandă tot un material sintetic.

În fine, al treilea strat are rolul de a proteja de vânt şi, dacă este posibil, de ploaie. Foarte mulţi oameni cred că acest ultim „înveliş” exterior este cel mai important şi de aceea caută jachete sau paltoane cât mai groase; de fapt, jachetele matlasate foarte groase, gen „plapumă”, sunt destinate unor temperaturi cu adevărat extreme. Din fericire, în România nu ne întâlnim prea des cu geruri siberiene, astfel încât soluţia cea mai potrivită este să ne îmbrăcăm în straturi; este şi mai comod şi vom fi bine apăraţi de frig.

Ca strat exterior, opţiunile sunt numeroase, în funcţie de preferinţe şi de nevoi: dacă preferaţi un polar sau un pulover ca strat intermediar (varianta cea mai comodă), atunci jacheta de exterior poate fi una matlasată, ca acest model TEX. Puteţi alege un model parka (jachetă lungă, care coboară sub talie) sau unul sport. Atâta vreme cât vă va apăra de vânt (principalul inamic iarna) şi/sau de ploaie şi zăpadă, orice alegere este bună.

Desigur, şi doamnele au la dispoziţie o întreagă gamă de articole vestimentare pentru iarnă. Doamnele trebuie să mai ţină cont de faptul că este posibil să resimtă mai puternic decât bărbaţii senzaţia de frig, în special în condiţii de ger puternic. Aceasta, deoarece feedbackul oferit de doamnele care merg iarna în expediţii montane a arătat, de exemplu, că sacii de dormit pentru femei au nevoie de protecţie suplimentară la frig.

De pildă, dacă un model de sac de dormit pentru bărbaţi oferă o temperatură de confort de 0 grade (adică la zero grade afară te poţi odihni confortabil), în varianta pentru femei protecţia la frig poate fi de -2 până la -5 grade. E drept, diferenţa nu este mare, iar senzaţia de frig este oricum subiectivă. Dar dacă afară este foarte frig, este recomandabil să vă protejaţi cât de bine se poate. Un polar ceva mai gros, un tricou cu mânecă lungă sau o jachetă mai groasă ar trebui să fie îndeajuns.

Nu uitaţi de şosete! Cele mai călduroase sunt cele de lână (da, norvegienii... ce să-i faci, au experienţă în materie), apoi cele din materiale sintetice sau din amestec bumbac-sintetic. Acesta are avantajul durabilităţii, spre deosebire de textilele 100% sintetice şi al... unei rezistenţe crescute la miros, ca să spunem aşa. După o zi de purtat, hainele din material sintetic va trebui să ajungă cât mai rapid în coşul de rufe murdare. Acesta este, practic, singurul dezavantaj al textilelor sintetice pe timp de iarnă.

Se poate, totuşi, purta şi bumbac iarna? Desigur, cu condiţia să ţineţi cont că bumbacul păstrează umezeala. Pentru o ieşire afară e perfect OK, dar dacă aveţi de făcut drumuri mai lungi (chiar şi o plimbare în parc), încercaţi mai întâi să vedeţi dacă nu vă este frig din cauza transpiraţiei.

În rest, alte recomandări nu mai avem. De fapt, una singură: distraţi-vă afară, în zăpadă, pe vreme rece. Frigul nu e chiar deloc un motiv să nu ieşiţi din casă, ceea ce e valabil şi pentru copii. În unele ţări nordice bebeluşii dorm afară în cărucior, înveliţi bine, chiar şi la temperaturi de sub zero grade. Şi nu, de data asta nu vorbim de norvegieni, ci de danezi.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite