Cusăturile bunicii: cum să-ţi brodezi un tricou de bumbac cu modele tradiţionale româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cusăturile bunicii: învaţă cum să-ţi brodezi un tricou de bumbac cu modele tradiţionale româneşti
Cusăturile bunicii: învaţă cum să-ţi brodezi un tricou de bumbac cu modele tradiţionale româneşti

Pornind de la modelele tradiţionale cu tot ce înseamnă ele, Cami Droge - o româncă stabilită în Norvegia cu drag şi dor de cusăturile tradiţionale româneşti - a creat modele care pot fi realizate cu uşurinţă de toţi cei care îi împărtăşesc pasiunea.

Cu dor şi drag pentru bunica şi din dorinţa de a păstra vie frumuseţea cusăturilor româneşti, Cami Droge duce mai departe, pe meleagurile noaste, dar şi prin ale colţuri ale Europei, tradiţiile româneşti. Născută şi crescută într-un sat din Bihor, Grişu Negru, într-o familie de dascăli, îmbrăţişează din copilărie tot ce însemna în acea perioadă lucrul manual învăţat la şcoală, pasiune pe care a păstrat-o şi peste ani.

Chiar dacă locuieşte în Norvegia, cusăturile vechi româneşti, reinterpretate sau adaptate, se regăsesc printre ideile sale de decoraţiuni, pe care românca le-a inclus în cartea „Cusăturile bunicii - decoraţiuni cu motive populare“, publicată de editura „Casa“.

Cusăturile noastre româneşti, mai ales cele care sunt făcute folosind punctul în cruce sau cruciuliţa, sunt pe cât de frumoase, pe atât de uşor de cusut. Motivele populare se regăsesc cusute atât pe iile tradiţionale cât şi pe ştergare, şervete, feţe de masă şi alte ţesături care au împodobit casele bunicilor noştri. 

„Pornind de la modelele tradiţionale cu tot ce înseamnă ele, am adaptat şi creat modele noi care se regăsesc pe decoraţiunile şi accesoriile prezentate în această carte. Cu siguranţă, frumuseţea iilor tradiţionale este inegalabilă, dar cusăturile noastre pot fi adaptate şi la interioarele actuale şi mai ales la tendinţele pe care le urmăm în decorarea casei sau în accesorizarea unei ţinute, de pildă. Se poate crea cu uşurinţă o armonie între rustic şi modern, între combinarea unor elemente ce ţin de tradiţie cu elemente noi, totul e să avem viziune şi creativitate. Aceste lucruri îmi doresc să le aduc în prim plan în prezenta carte, viziunea şi creativitatea, pornind de la o moştenire lăsată de bunicile noastre, aceea a complexităţii simbolistice şi a frumuseţii pure a cusăturilor populare româneşti“, a explicat Cami. 

Tehnici de lucru

Punctul în cruce – mod de execuţie

Punctul în cruce sau cruciuliţa este una din cele mai uşoare modalităţi de a face o cusătură sau broderie.

E important de reţinut că orice cusătură are partea pe care se vede broderia (modelul), parte pe care o numim faţă, şi dosul cusăturii care trebuie cusut la fel de îngrijit ca şi faţa.

Pentru a avea un aspect frumos şi pe dos, atunci când începeţi cu aţă nouă, partea liberă se va integra în cusătura de pe dos (nodurile creează diferenţe de nivel şi duc la un aspect neomogen şi mai puţin îngrijit). La fel se procedează şi atunci când aţa din ac se termină, aveţi grijă să coaseţi peste capătul rămas liber, în acest mod se evită nodurile şi accidentele prin care cusătura se va descoase pe viitor.

Pentru a face o cusătură simplă cu cruciuliţe, primul pas e să luaţi o bucată de pânză sau etamină, un ac în care introduceţi aţa într-un fir sau două, în funcţie de cât de plin vă doriţi să fie modelul şi apoi să urmaţi paşii descrişi mai jos.

Puteţi alege să coaseţi jumătăţi de cruciuliţă până la capătul rândului (prima linie din exemplificare) şi la întoarcere, coaseţi cealaltă jumătate a cruciuliţei. Acul intră în etamină de jos în sus, după care se împunge ochiul din diagonală rezultând în acest mod, jumătate de cruciuliţă.

La fel se procedează şi cu cealaltă jumătate.

Dacă alegeţi să coaseţi cruciuliţa plină şi apoi să mergeţi mai departe conform modelului, procedaţi la coaserea primei diagonale din cruciuliţă si apoi coaseţi cealaltă diagonală.

Franjurarea marginilor

Se scot câteva fire de pe laturile etaminei, fără a se coase tiv.

Lipirea

cusaturi

La majoritatea modelelor, cusătura se va ataşa pe un suport de etamină sau hârtie cu un lipici special pe bază de silicon. În timpul lipirii, etamina se va netezi cu grijă, pentru a nu se forma cute inestetice.

Tehnica cruciuliţă lângă cruciuliţă

La unele modele, etamina cusută se pliază în două pentru formarea unui buzunăraş. În acest caz, marginile nu se lipesc, ci se cos una de alta, cruciuliţă lângă cruciuliţă, introducând acul prin ambele feţe în acelaşi timp. Se va obţine în acest mod un tiv deosebit de elegant.

Modele Cusăturile Bunicii - tricou cu aplicaţii

Materiale

- etamină albă

- fire de brodat Mouliné Anchor 100% bumbac, în culorile din imagine sau la alegere

- lipici special pentru textile

- tricou

Descriere: Aplicaţiile pentru tricou se compun din două cusături diferite, atât ca model, cât si dimensiuni

Dimensiuni:

cusătura tip bandă 49,5 cm cusătura pătrată tip buzunar 6 × 6 cm

cusaturi

Pentru că în ţinuta vestimentară accesoriile definesc stilul, aplicaţiile cu motive tradiţionale fac dintr-un tricou modest, unul deosebit de atractiv.

Pentru o ţinută casual de vară, un astfel de tricou poate fi o alegere extrem de potrivită.

Cusătura tip bandă din partea de jos a tricoului este realizată după un model tradiţional, cusut pe lungime - un model repetitiv care vă permite ajustarea lungimii atât cât este necesar.

Cusătura care se aplică în partea superioară a tricoului poate fi lipită după preferinţe, în formă de romb sau pătrată, ambele având un impact vizual foarte puternic.

Cusăturile se realizează după modelele prezentate în diagramele aferente, lungimea cusăturii tip bandă poate fi aleasă de dvs. în funcţie de mărimea tricoului.

Cusăturile se franjurează dupa finalizare, pentru a crea un efect vizual drăguţ şi pentru a evita tivul care îngroaşă marginea cusăturii.

Aplicarea cusăturilor pe tricou se poate face fie cu un lipici special pentru textile, rezistent la spălat, fie se cos la maşină.

Sursă: Cusăturile bunicii

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite