„Obligat să muncesc până la epuizare“: strigăt de ajutor descoperit pe eticheta unei rochii vândute într-un magazin britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rebecca Gallagher a jurat să nu mai calce vreodată într-un magazin Primark. FOTO southwales-eveningpost.co.uk
Rebecca Gallagher a jurat să nu mai calce vreodată într-un magazin Primark. FOTO southwales-eveningpost.co.uk

O clientă din Swansea, Marea Britanie, a fost şocată când a descoperit un mesaj de ajutor cusut de mână pe eticheta rochiei în valoare de 12 euro pe care abia o cumpărase dintr-un magazin Primark. Incidentul readuce în discuţie problema angajaţilor nevoiţi să muncească în condiţii grele, pe salarii la limita subzistenţei, în ţări unde marii retaileri caută mână de lucru ieftină.

Rebecca Gallagher, în vârstă de 25 de ani, originară din comitatul Swansea, a vrut să verifice instrucţiunile de utilizare de pe eticheta unei rochii abia cumpărate dintr-unul din sutele de magazine ale reţelei Primark din Marea Britanie, moment în care a dat cu ochii de o etichetă cusută de mână pe care scria cu totul altceva decât se aştepta: „Obligat să muncesc ore întregi, până la epuizare“. 

Tânăra a declarat pentru publicaţia South Wales Evening Post că a sunat la sediul Primark pentru a anunţa descoperirea făcută, dar operatorul ar fi pus-o să aştepte 15 minute, apoi apelul s-a întrerupt. 

„Am fost uimită când am dat peste mesajul de pe etichetă. Cuvintele erau cusute de mână şi bucata de material a fost prinsă printre celelalte etichete ale rochiei.  Sinceră să fiu, nu am stat niciodată să mă gândesc prea mult la modul în care sunt făcute aceste haine. Dar această întâmplare chiar m-a făcut, cu adevărat, să devin interesată de felul în care ajungem să ne cumpărăm haine atât de ieftine. Mă îngrozesc la gândul că bluza mea a fost făcută de o persoană extenuată, care asudă ore întregi în vreun atelier din străinătate“, a declarat clienta. 

image

FOTO southwales-eveningpost.co.uk

Fata a jurat să nu poarte niciodată rochia ieftină pe care a cumpărat-o, de teamă că ar putea fi rezultatul unei forme de exploatare prin muncă, şi să nu mai calce vreodată într-un magazin Primark.

Un purtător de cuvânt al lanţului de magazine Primark, reţea recunoscută pentru preţurile mici pe care le practică, a declarat că până acum nu li s-au mai semnalat astfel de incidente. „Am fi recunoscători dacă rochia ne-ar fi returnată de client, pentru a descoperi cum a ajuns acolo eticheta cusută de mână şi dacă sunt aspecte pe care este necesar să le verificăm.“ Primark a postat un mesaj şi pe contul de Twitter, după ce povestea a devenit virală, în care se precizează: „Investigăm originea etichetei descoperite la una din rochiile noastre“. 

Anul trecut, o clădire din Bangladesh unde se produceau haine pentru mai mulţi retaileri cunoscuţi, s-a prăbuşit omorând aproape 1.000 de persoane. Printre firmele care au admis că în atelierele Rana Plaza se confecţionau produse pentru magazinele lor s-au numărat Mango şi Primark. Potrivit altor surse, în aceeaşi locaţie erau fabricate haine şi pentru alte lanţuri de magazine, precum Benetton şi C&A, dar produse provenite de la atelierele respective au fost găsite şi în reţeaua Carrefour şi Wal-Mart, relata la acel moment publicaţia Le Figaro. Urmare a tragicului accident, o serie de retaileri europeni, printre care şi Primark, au semnat un acord pentru îmbunătăţirea conditiilor de siguranţă în fabricile textile din Bangladesh.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite