Modă

articolul anterior articolul urmator

Pantofii „Satan“ ce conţin picături de sânge uman în talpă, interzişi de justiţia americană în urma unei acţiuni introduse de Nike

5
5 Apr 2021 12:18:10
Autor: Lizeta Oprea
Au fost scoase la vânzare 666 de exemplare din acest model
Au fost scoase la vânzare 666 de exemplare din acest model

Colectivul artistic MSCHF, care a lansat, în urma unei colaborări cu rapperul Lil Nas X, ''Pantofii Satan'', ce conţin, potrivit producătorului, picături de sânge uman în interiorul tălpilor, a primit ordin să sisteze livrările în urma unei acţiuni în justiţie introdusă de Nike, potrivit unor documente judiciare consultate de AFP.

Gigantul din domeniul articolelor vestimentare sportive a atacat în justiţie colectivul artistic MSCHF, specializat în articole de serie limitată, puse în vânzare online la o dată stabilită. Nike acuză societatea, cu sediul în Brooklyn, de contrafacerea şi diluarea mărcii.

„Pantofii Satan'' au fost realizaţi în parteneriat cu rapperul american Lil Nas X, devenit cunoscut după hitul ''Old Town Road'', al cărui remix a fost difuzat în primăvara şi vara lui 2019, scrie Agerpres.

Modelul are la bază modelul de pantof sport Air Max 97 realizat de Nike, căruia i-au fost adăugate câteva semne distinctive, precum o pentagramă, considerată, în anumite contexte, un simbol satanic. De asemenea, în talpa pantofilor a fost injectată o picătură de sânge, potrivit MSCHF.

Luni, când a fost pus în vânzare acest model în 666 de exemplare, număr asociat la rândul său diavolului, Nike a înaintat o acţiune în justiţie împotriva companiei la un tribunal federal civil din Brooklyn.

Gigantul a solicitat suspendarea livrărilor pantofilor, care au devenit sold-out în mai puţin de un minut, la preţul de 1.018 dolari o pereche.

Joi, un judecător federal american a emis un ordin provizoriu de interdicţie care împiedică MSCHF să expedieze comenzile conţinând aceşti pantofi, precum şi de a mai utiliza pe viitor marca Nike, potrivit documentelor consultate de AFP.

Judecătorul a precizat că acţiunile colectivului artistic MSCHF sunt „susceptibile de a crea confuzie (...) în rândul consumatorilor în ceea ce priveşte originea, sponsorizarea sau autorizarea'' pantofilor şi că aceştia ''ar dilua şi ar prejudicia'' marca Nike, provocând ''un prejudiciu ireparabil'' în lipsa acestei ordonanţe.

 MSCHF şi-a susţinut punctul de vedere potrivit căruia aceşti pantofi reprezintă o creaţie artistică, iar producţia lor este o manifestare a libertăţii de exprimare.

„Nu există o modalitate mai bună de a stârni o discuţie referitoare la cultura de consum decât participând la cultura de consum“, a susţinut compania.

Colectivul MSCHF a precizat că a fost ''în mod sincer surprins'' de acţiunea Nike şi că este ''nerăbdător să colaboreze cu Nike şi cu tribunalul pentru a rezolva problema cât mai curând posibil''.

Ordonanţa de interdicţie temporară va fi menţinută până la emiterea unei decizii vizând solicitarea de interdicţie preliminară introdusă de Nike. MSCHF trebuie să se prezintă în faţa instanţei pe 14 aprilie.

„Pantofii Satan'' au fost realizaţi de MSCHF după „pantofii Iisus“, având la bază modelul Nike Air Max 97 alb, şi care conţineau apă sfinţită în interiorul tălpilor.

Nike nu a introdus nicio acţiune în justiţie pentru această gamă de produse, a subliniat MSCHF într-un comunicat. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Robert Oppenheimer
5.04.2021, 12:53:17

Aici e o chestie mai creata. Fara rasism, trebuie sa mergem pe codul culorilor. Albii au creat mii de ani o civilizatie. In mod barbar au introdus prin sclavie in ea si rasa neagra. Acum curba gaussiana a evolutiei face ca rasa alba sa coboare si cea neagra sa urce. Suntem in fata exprimarii ultimei. Nu vad diferente intre ele, nu vad una mai buna sau mai rea. Dar sa observam cu ce vine rasa neagra. Aceasta preia practic mostenirea lasata de cea alba si o rescrie. Apoi isi construieste propriile valori, impunandu-le albilor, la fel cum albi le-au impus negrilor in perioada coloniala. Care sunt pasii? Mai intai negarea si distrugerea precedentelor. BLM este doar un vector, lucrurile sunt de mult schimbate de curentele muzicale si de cultura ghetourilor. Acum doar ele devin extreme. Daca albii au omorat negri in perioada coloniala, daca nazismul a negat o intreaga rasa, acum negri raspund prin razbunari. Asa e specia, indiferent de culoare. Si ce avem? Caricaturizarea: negru se imbraca in smochingul albului, dar se incalta cu adidasi, ii plimba Rolls-ul, dar il vopseste roz si il garniseste cu lanturi cocalare de aur, isi pune palaria albului, dar invers si in culori stridente, ii ia religia si o reinterpreteaza schimonosind mesaje si acum pana si satanismul capata propria tusa a noii rase dominante. Departe de a da dreptate unuia sau altuia, intreb: a avansat cu ceva omenirea de la predarea civilizatiei albului catre negru, ce o duce astfel mai departe? Avem o crestere din anii '60, cand s-a terminat de facto cu porcaria asupririi negrilor? Sunt ei la inaltimea locului cedat de albi? Au reusit sa treaca peste complexe si resentimente si sa ne conduca catre un plan superior de evolutie? Raspunsul e sub nasul vostru.

+1 (5 voturi)
Noah Scanteia
5.04.2021, 13:37:06

Raspunsul e ca esti un rasist trumpist ipocrit si o rusine adusa lui Oppenheimer...

+1 (9 voturi)
Xi _ACId
5.04.2021, 14:48:19

Satan nu este cel ce omoara sau asupreste omanirea conform bibliei Yhvh este cel ce blesteama si asupreste pe oameni -------------- Satan este salvatorul omeniri Yhvh este criminalul deci este gresit

-2 (4 voturi)
pompierulsam rumburak
5.04.2021, 17:09:56

Articolul ăsta a fost și săptămâna trecută , a stat vreo 2 zile , nu a comentat nimeni, acum l-au băgat din nou, au reîncălzit ciorba..........scoateți bă dracu ăla cu Dan Oțet că a devenit tătic, i-au luat și moțul la copil și voi tot îl țineți pe aici, faceți putină ordine prin bătătură!

+2 (2 voturi)
ana_
5.04.2021, 18:25:07

„aceşti pantofi reprezintă o creaţie artistică” Ba reprezintă o contrafacere nerușinată, o căpușare a mărcii firmei Nike. Se izmenesc, fac un produs „de lux” și mai au puțin până să ceară bani de la Nike pentru reclama pe care „le-o fac”. Nerușinare la greu.

+1 (1 vot)
Modifică Setările