5 greşeli pe care părinţii le fac când încearcă să îi înveţe pe copii să mănânce sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre cele mai frecvente greşeli ale părinţilor în încercarea de a le oferi copiilor o educaţie corectă în ceea ce priveşte alimentaţia este interzicerea anumitor alimente FOTO Arhivă
Una dintre cele mai frecvente greşeli ale părinţilor în încercarea de a le oferi copiilor o educaţie corectă în ceea ce priveşte alimentaţia este interzicerea anumitor alimente FOTO Arhivă

Toţi părinţii încearcă să le ofere copiilor o creştere sănătoasă şi o dezvoltare armonioasă. Din dorinţa de a face lucrurile cât mai bune, aceştia greşesc obţinând chiar opusul a ceea ce îşi doresc.

În prima etapă a vieţii, copii sunt uşor de hrănit pentru că sunt mulţumiţi cu ceea ce primesc şi nu cer nimic altceva. Pe măsură ce aceştia încep să înţeleagă ce se întâmplă în jurul lor, descoperă produsele alimentare, exprimându-şi diferite pofte, scrie parents.com. Pericolul începe abia când copiii merg la şcoală şi încep să-şi facă propriile alegeri alimentare, tentaţiile fiind la tot pasul.

Controlul dulciurilor

Foarte mulţi părinţi încearcă să le stabilească anumite limite copiilor în ceea ce priveşte cantitatea de dulciuri pe care au voie să o consume. Problema apare când copiii înceracă să trişeze, ca răspuns al faptului că se simt controlaţi. Stabiliţi o zi în care cei mici să aibă voie să consume dulciurile preferate, acest lucru făcându-i să nu se mai simtă constrânşi. Totuşi, supravegheaţi cantitatea de dulciuri pe care o consumă, pentru a vă asigura că nu exagerează.

Interzicerea anumitor alimente

Cercetătorii au stabilit că interzicerea unui anumit aliment copiilor este o adevărată problemă, mai ales dacă acesta este consumat de ceilalţi membri ai familiei. Permiteţi-le, din când în când, la o aniversare sau o petrecere cu prietenii, să mănânce tot ce îşi doresc. De asemenea, puteţi face un colţ al alimentelor care îi plac foarte mult, dar nu sunt cele mai sănătoase. Stabiliţi un moment al săptămânii în care să vă bucuraţi împreună de câteva dintre acestea.

Hrănirea copiilor de fiecare dată când spun că le este foame  

În primul an de viaţă, copiii sunt hrăniţi de fiecare dată când cer. După această perioadă, vă veţi confrunta cu situaţii în care ei vor cere mâncare pentru că sunt plictisiţi, supăraţi sau pur şi simplu doresc să mănânce nişte biscuiţi. Este necesar să le stabileşti copiilor anumite ore în care să servească masa. În acest mod ei nu vor fi tentaţi să ceară mereu ceva de ronţăit şi vor fi ceva mai organizaţi din punct de vedere alimentar.

Oferirea dulciurilor preferate drept recompensă

Fie că le oferiţi alimentele prefertate pentru a fi cuminţi sau ca recompensă că au mâncat tot din farfurie, toate aceste vor face ca atenţia să fie îndreptată către dulciuri, iar copiii vor începe să şi le dorească şi mai mult. Nueutralizează puterea pe care o au dulciurile asupra copiilor, fără a le induce celor mici sentimentul de vină atunci când le consumă.

Ingnoraţi efectul stresului

În anul 2009, Dr. Robert Epstein a analizat rezultatele a nu mai puţin de 10 cercetări despre practicile parentale privind creşterea copiilor. Una dintre cele mai importante provocări ale părinţilor a fost managementul stresului. Excesul de stres este asociat cu un aport crescut de alimente care oferă multă energie, cum sunt dulciurile. Mulţi copii se confruntă cu această situaţie, fără ca părinţii să ştie de unde porneşte dezechilibrul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite