5 motiv e care duc la infidelitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căsătoria presupune asumarea unui destin şi unui angajament comun. Infidelitatea este un semnal de alarmă pentru partenerul care înşală, ce impune analizarea motivelor şi capacităţii de a salva relaţia.

Căsătoria este un proces în evoluţie şi are nevoie de timp şi de efort din partea ambilor parteneri pentru a ajunge la înţelegere şi la respect reciproc. Uneori, diverse circumstanţe duc la infidelitate.

1Sentimentul de neîmplinire în cuplu

Lipsa comunicării stă la baza multor cazuri de infidelitate. Adaptarea fără frustrări la viaţa în doi presupune cultivarea unei complicităţi. Cei doi parteneri trebuie să păstreze un echilibru între nevoia de apropiere şi păstrarea propriei individualităţi.

Comunicarea sinceră şi cu diplomaţie a dorinţelor, a preferinţelor şi a nemulţumirilor joacă un rol esenţial. Mulţi privesc o aventură ca pe „ultima soluţie": au încercat totul, s-au plâns fără rezultat şi au ajuns să simtă că nu au de ales.

În aceste cazuri, insatisfacţia devine atât de puternică, încât infidelitatea este văzută ca o portiţă de scăpare. De asemenea, persoanele care şi-au pierdut speranţa în îmbunătăţirea relaţiei pot decide să-şi înşele partenerul din pornirea de a sabota cuplul şi de a-l distruge.

2Nevoia pasiunii de la început

Odată cu trecerea timpului, fiorii de la începutul relaţiei lasă loc familiarităţii, încrederii şi sentimentului de stabilitate. Rutina şi viaţa ocupată îşi pun amprenta asupra cuplului şi sufocă pasiunea. Între cei doi se poate instala chiar plictiseala. Dorinţa de a simţi din nou emoţie poate determina partenerul să intre cu altcineva în jocul seducţiei şi în cel al posesiei.

3Motive narcisiste care duc la trădare

Unele persoane vor să îşi demonstreze că încă mai pot seduce, dacă îşi propun acest lucru. Adrenalina unei relaţii interzise este dublată de sentimentul satisfacţiei personale în faţa noii cuceriri. Pentru persoana în cauză, monogamia devine o presiune, astfel că dă curs atracţiei sexuale. Infidel poate deveni şi partenerul nesigur pe el, care se simte în mod constant desconsiderat de soţ.

4O schimbare dramatică a priorităţilor

O schimbare majoră în viaţa unei persoane, cu deschiderea unor orizonturi noi, cum ar fi, de exemplu, o avansare profesională, îl poate face pe cel în cauză să simtă că merită mai mult şi să acţioneze în consecinţă.

5O viziune personală asupra conceptului de cuplu
Infidelitatea poate fi expresia sistemului de valori al fiecăruia. Există persoane care consideră normală menţinerea unei relaţii în trei. Aceste persoane se mişcă în acest triunghi fără sentimente de vinovăţie, uneori pentru toată viaţa. Depinde de fiecare ce rol este dispus să joace, câtă onestitate şi cât confort asigură respectivelor relaţii.

Specialistul nostru

Lena Rustipsiholog psihoterapeut

Cel care înşală se culpabilizează de obicei mai mult pentru aventura sexuală decât pentru cea emoţională, dacă obişnuieşte să flirteze, dar nu să ducă mai departe acest lucru. Persoana care obişnuieşte să aibă aventuri frecvent se culpabilizează mai tare atunci când începe să fie implicată.

În cuplurile monogame, o aventură, cu sau fără implicare emoţională, devine semnul unei probleme în relaţie. Şi dacă cei doi nu înţeleg la timp acest lucru, apare riscul unei implicări emoţionale, pentru că cel puţin unul dintre ei poate avea tendinţa de a căuta în afara relaţiei ceea ce nu găseşte în ea.

Fiecare cuplu are regulile şi grilele sale de valori. De obicei, acestea sunt cele care dau dimensiunea gravităţii unei aventuri. Unele cupluri se protejează susţinând că aventurile nu înseamnă nimic pentru ei, altele nu pot sub nicio formă să treacă mai departe.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite