5 reguli pentru creşterea corectă a copiilor, recomandate de psihologii de la Harvard

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5 reguli pentru creşterea corectă a copiilor
5 reguli pentru creşterea corectă a copiilor

Empatia, iubirea şi grija pentru cei din jur sunt doar câteva din calităţile pe care părinţii ar trebui să le dezvolte la copii. Acestea au un rol important în ceea ce priveşte dezvoltarea viitorului adult, sunt de părere psihologii de la Harvard.

Experţii de la Universitatea Harvard au studiat cum a influenţat trecerea timpului obiceiurile copiilor. Dr. Michele Borba şi Deborah Temkin au prezentat o listă de sfaturi bazate pe numeroase cercetări, care să-i ajute pe părinţi să adapteze modelul de educaţie văzut în copilăria lor, schimbărilor apărute în rândul copiilor din noile generaţii.

Dezvoltarea unei relaţii de grijă şi iubire

Deşi poate părea evident, copiii învaţă ce înseamnă dragostea atunci când simt acest lucru din partea părinţilor. „Iubirea copiilor noştri are multe forme, cum ar fi nevoia lor fizică şi emoţională, oferirea unui mediu familial stabil şi sigur, dovezi de afecţiune pe care adulţii trebuie să le ofere respectând personalităţile lor individuale“, spune Dr. Michele Borba.

Învăţarea empatizării

Este important să ne învăţăm copiii ce este empatia, iar cel mai uşor mod de a face acest lucru este oferirea propriului exemplu. Fiind empatici faţă de copiii noştri şi faţă de cei din jurul nostru, îi învăţăm ce înseamnă să înţelegi sentimentele unei alte persoane. „Copiii învaţă să empatizeze urmând exemplul celor pe care îi apreciază“, spune psihologul.

Fii un exemplu bun pentru copilul tău

Copiii sunt ca un burete, absorb şi învaţă obiceiurile adulţilor din jurul lor. Ei îşi construiesc valorile etice prin observarea acţiunilor adulţilor din jur. Acordaţi o atenţie deosebită în ceea ce priveşte onestitatea, corectitudinea şi rezolvarea paşnică a conflictelor şi gestionarea eficientă a furiei şi a altor emoţii. Dar nimeni nu este perfect tot timpul. Acesta este motivul pentru care este important să le arătăm copiilor şi ce înseamnă cunoaşterea de sine şi onestitatea prin recunoaşterea greşelilor şi defectele noastre. În timp ce suntem super-eroii copiilor noştri, este important să le spunem că nimeni nu este perfect.

Asigură-le copiilor oportunităţi de a-şi exersa empatia

Copiii trebuie să fie implicaţi pentru a înţelege mai bine conceptul şi pentru a recunoaşte când trebuie să fie empatici şi când nu. „Copiii se nasc având capacitatea de a empatiza, dar trebuie să îşi hrănească acest dar pe tot parcursul vieţii. Empatia se aseamănă cu învăţarea unei limbi străine sau a unui sport. Aceasta necesită practică şi îndrumare. Îi poţi ajuta pe copii să practice empatia prin discutarea cu ei a dilemelor etice. Ţineţi cont de faptul că sunt copii, iar acestea nu trebuie să se transforme în dezbateri filosofice.

Dezvoltarea autocontrolului şi exprimarea emoţiilor  

Adesea, atunci când copiii nu îşi exprimă empatia, nu este pentru că nu o au, ci pentru că un sentiment sau o imagine le blochează empatia. Capacitatea de a avea grijă de ceilalţi este copleşită, de exemplu, de furie, ruşine, invidie sau alte sentimente negative. Este important ca adulţii să ajute copii să gestioneze aceste sentimente negative, precum şi stereotipurile şi prejudecăţile despre ceilalţi.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite