6 sfaturi ce pot avea impact negativ asupra copiilor: cum interpretează aceştia ce spun părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
6 sfaturi ce pot avea impact negativ asupra copiilor
6 sfaturi ce pot avea impact negativ asupra copiilor

Din dorinţa de a-şi motiva copiii, părinţi ajung să ofere sfaturi ce pot avea un impact negativ asupra dezvoltării acestora. Multe din sfaturile adulţilor sunt greşit înţelese de cei mici.

Majoritatea părinţilor îşi dorec să ofere cele mai bune sfaturi copiilor pentru a-i ajuta să se dezvolte şi să-şi atingă mai uşor obiectivele. Ce nu ştiu adulţii este că ceea ce înţeleg cei mici nu este neapărat ce încearcă ei să le transmit, astfel ducându-i mai aproape de eşec decât de succes. Iată câteva exemple:

„Concentrează-te asupra viitorului!”

 Cercetările arată că minţile noastre tind să rătăcească 50% din timp, gândindu-ne la trecut sau îngrijorându-ne cu privire la viitor. O minte care încearcă în mod constant să se concentreze asupra viitorului este predispusă la anxietate şi teamă. Stresul ne afectează sănătatea, precum şi capacitatea intelectuală, atenţia şi memoria. Ca o consecinţă, concentrarea prea tare asupra viitorului poate afecta performanţele. Este bine ca cei mici să se concentreze la sarcinile pe care le au de îndeplinit în prezent.

„Stresul este inevitabil, încearcă să faci faţă!”  

Copiii resimt o mare presiune atunci când vine vorba de note şi concurenţa la şcoală. Exemplul modului de viaţă al părinţilor poate comunică adesea copiilor că stresul este un lucru inevitabil atunci când vine vorba de rezultate extraordinare. Nu este deloc surprinzător că elevii al căror părinţi muncesc până la epuizare urmează acelaşi exemplu.  

„Ocupă-ţi timpul cu ceva!”

Programul copiilor noştri este adesea plin de activităţi extraşcolare. Uităm să le lăsăm timp pentru odihnă, relaxare, înţelegerea emoţiilor, distracţia şi căutarea unor noi experienţe. Cercetările arată că sistemul cognitiv are mai multe şanse de dezvoltare atunci când suntem relaxaţi. Le poţi recomanda activităţi precum citirea unei cărţi, plimbatul sau pur şi simplu statul sub un copac şi privitul la nori.

„Fii cel mai bun!”

Părinţii tind să-şi identifice copiii cu activităţile la care sunt foarte buni. Adesea vedem cazuri de părinţi care spun despe copii lor că sunt „matematicieni“, „artişi“ sau „sportivi“.Aceast obicei îi face pe cei mici să nu încerce lucruri noi, pentru a nu dezamăgi. Atunci când un copil primeşte laude pentru a că atletic, de exemplu, este mai puţin probabil să vrea să părăsească zona de confort şi să încerce clubul de teatru. Totuşi, părinţii ar trebui să ţină cont de faptul că cei mici  sunt mai optimişti şi chiar mai entuziasmaţi în faţa provocărilor, atunci când încearcă lucruri noi şi îşi explorează talentele.

„Cunoaşte-ţi slăbiciunile şi fii tare!”

Părinţii au tendinţa să creadă că prin critică îi ajută pe copii să evolueze. Deşi autoevaluarea este importantă, părinţii le insuflă copiilor sentimentul de autocritică. Aceasta nu este decât un mod de auto-sabotaj. Îi ţine concentraţi asupra lucrurilor care sunt în neregulă cu ei, diminuându-le încrederea. În timp duce la enxietate şi deprimare. Adulţii ar trebui să încurajeze copiii să dezvolte o atitudine de auto-compasiune, ceea ce înseamnă să se comporte ca şi cum ar fi propriul lor prieten în momentele în care se confruntă cu un eşec. Această mentalitate îi va permite să exceleze în faţa provocării, să dezvolte noi abilităţi sociale şi să înveţe din greşeli.

„Fii liderul grupului tău!“

Cercetările arată că, din copilărie, conexiunile noastre sociale sunt cel mai important predictor al sănătăţii, al fericirii şi chiar al longevităţii. Relaţiile pozitive sunt esenţiale pentru bunăstarea noastră, care, la rândul ei, influenţează abilităţile intelectuale şi atingerea succesului. Copiii sunt în mod natural compasiune şi amabili, fiind extrem de important să încurajăm instinctele naturale ale copiilor

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite