7 paşi simpli pentru cariera copilului tău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Orice discuţie despre carieră cu un adolescent începe şi se termină destul de rapid aşa: „Mamă, îmi place mult la cursurile de teatru, aş vrea să dau la actorie.”, spune ea.

Răspunsul vine imediat şi implacabil „Hai mă mamă, alege-ţi şi tu o facultate ca lumea, doar nu vrei să mori de foame.”. Sau aşa: „E cazul să te hotărăşti şi tu ce vrei să faci în viaţă”, zice tatăl într-o seară. „Păi, nu prea ştiu ce să fac. M-aş duce la Computer Science sau poate la Business, dar chiar nu ştiu ce să fac.”, răspunde puştiul de clasa a X-a. „Da, bine, să-mi zici când te hotărăşti ca să vedem la ce trebuie să faci meditaţii.”. Nu e nimic greşit în discuţiile de mai sus, dar este bine ca ele să fie un început de conversaţie despre opţiuni potrivite, şanse de reuşită şi posibile variante de carieră. Chiar dacă copilul vostru ştie sau nu ştie ce vrea să facă în viaţă, mai jos sunt 7 paşi simpli care-l vor ajuta să-şi găsească cariera potrivită.

  • Ajutaţi-vă copilul să se descopere. Discutaţi despre lucrurile care îl interesează, lucrurile la care este bun şi ce îşi doreşte să obţină în viaţă. Vorbiţi despre materiile şcolare, dar nu vă limitaţi la acestea. Faceţi împreună o listă cu valorile, interesele şi abilităţile lui.  
  • Găsiţi variante de carieră potrivite, plecând de la lista de mai sus. Dar nu vă limitaţi la meseriile pe care le cunoaşteţi şi nu respingeţi din start variantele propuse de ea sau de el, chiar dacă vi se par fanteziste sau nu înţelegeţi prea bine ce e cu ele.  
  • Căutaţi cât mai multe informaţii despre carierele găsite. Ajutaţi-l să discute cu profesionişti din domeniile respective, să viziteze companii sau să facă voluntariat. Aflaţi care sunt variantele pentru a ajunge să lucrezi într-un domeniu şi care sunt studiile necesare.  
  • Stabiliţi împreună care sunt plusurile şi minusurile pentru fiecare opţiune şi faceţi un top al acestora. În ce măsură îi sunt potrivite? Cât de mult satisfac ceea ce îşi doreşte? Cât de dificil îi va fi să urmeze studiile necesare? Luaţi în considerare şi alţi factori. Care este cererea actuală pentru un domeniu? Dacă cererea este scăzută sau concurenţa este foarte mare, este dispus să îşi asume riscurile? Ce înseamnă pentru familie această opţiune?  
  • Alegeţi! Nu trebuie să fie o singură carieră. Pot fi două sau mai multe, depinde de fiecare tânăr, de cum se simte mai confortabil cu a gestiona incertitudinea. Mai multe opţiuni înseamnă mai multe oportunităţi dar fiecare opţiune în parte necesită un volum de efort, în timp ce o opţiune te ajută să-ţi concentrezi mai uşor resursele într-o singură direcţie.  
  • Faceţi un plan. Identificaţi ce e de făcut şi, mai ales, până când, stabilind obiective pe termen lung şi scurt. De exemplu, obţinerea certificatului de engleză CAE C1 este obiectivul pe termen lung, mersul săptămânal la meditaţii de engleză este obiectivul pe termen scurt.  
  • Cereţi ajutor de la un profesionist. Adolescenţa este o perioadă complicată şi comunicarea părinţilor cu tinerii poate fi dificilă uneori. Apelaţi la un consultant de carieră care să vă sprijine în găsirea carierei potrivite.

Toate studiile arată că părinţii influenţează major alegerea carierei, de aceea, cel mai important este să fiţi alături de copilul vostru. În acelaşi timp, aduceţi-vă aminte de cum eraţi voi la vârsta lui şi care vă erau priorităţile. Mersul la cheful de sâmbătă bate orice meditaţie sau pregătire pentru teză, şi este normal să fie aşa. Daţi-i sfaturi, ajutaţi-l cu experienţa voastră şi faceţi împreună alegerea potrivită.

Opinii

Mai multe de la Future Minds


Ultimele știri
Cele mai citite