Părinţi

articolul anterior articolul urmator

Ştii cum să-i răspunzi copilului la întrebările incomode?

1
30 Aug 2016 15:45:06
Autor: Alexandra Tudor
Vorbeşte-i despre tot ce-l interesează despre sexualitate, 
indiferent de etapă, pentru a-i da încredere în tine!
Vorbeşte-i despre tot ce-l interesează despre sexualitate, indiferent de etapă, pentru a-i da încredere în tine!

„Cum se nasc bebeluşii?“, „De ce sunt diferiţi băieţeii de fetiţe?“ sunt câteva dintre întrebările care te pun în dificultate ca părinte. Găseşti răspunsuri mai uşor dacă te raportezi la lumea lui. Mai multe ponturi ai în cele ce urmează!

Răspunde-i cu naturaleţe

Pentru cel mic este ceva normal să întrebe despre sexualitate, deci şi tu ar trebui să abordezi cu naturaleţe subiectul deschis de el. Nu evita discuţia, n-o amâna pentru o vârstă la care va înţelege mai bine şi nici n-o pasa către altcineva.

Îl vei face să se simtă prost sau ruşinat că s-a gândit la aşa ceva. Copilul are nevoie să obţină lămuriri pe loc, pentru a realiza că este important pentru tine, dar şi pentru a afla mai multe despre el şi lume.

Aşa îi dai încredere în tine

Răspunde-i copilului cu sinceritate şi la nivelul lui. El vrea să ştie adevărul, nu o poveste. În timp, va afla cum stau lucrurile în realitate şi rişti să-şi piardă încrederea în tine ori să se ferească să te mai întrebe ceva privind sexualitatea şi nu numai.

De asemenea, pentru a evita vreo confuzie, chiar dacă piciul are doar cinci ani, foloseşte termenii corecţi pentru părţile sexuale ale corpului.

Înainte de a-i da un răspuns, fii sigură că ştii la ce se gândeşte. Dacă întreabă de unde a venit el, e posibil să vrea să ştie cum apar pe lume bebeluşii, dar la fel de bine poate să fie curios în ce oraş sau maternitate s-a născut el.

Află pe clicksanatate.ro cum să-i satisfaci copilului curiozităţile în funcţie de vârstă!

Ai diabet şi vrei să slăbeşti? Nu e imposibil!

Ce rişti dacă nu-ţi controlezi hipertensiunea

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Serban Duca
31.08.2016, 09:56:32

O fetița de 7 ani o întreabă pe mama ei: - la școală doamna ne-a spus să-i întrebăm pe părinți unde este diferența dintre bărbat și femeie? Mama o duce în hol și îi arată pantofii frumos aranjați - Uite pantofii lui tati, au numărul 44, uite pantofii mei - au numărul 36. Spune-i profesoarei că diferența dintre bărbați și femei este între picioare!

Modifică Setările