Psihologul Alfie Kohn: „Trebuie să distrugem mitul potrivit căruia absenţa competiţiei duce la mediocritate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologul american Alfie Kohn susţine teoria conform căreia nu competiţia este cea care alimentează în mod real excelenţa ci că, din contră, educaţia făcută în spiritul competiţiei afectează în mod negativ copiii şi adulţii de maine. Am discutat, în cadrul Adevărul Live, despre toate acestea cu Alfie Kohn, prin Skype, Despina Bădescu, redactor-şef Totul despre Mame, şi Monica Reu, preşedintele Asociaţiei pentru Comunicare Non-Violentă.

 

Psihologul american Alfie Kohn revine la Bucureşti pentru a treia oară, pe 21 mai, şi le propune părinţilor români un subiect de dezbatere dificil de acceptat: competiţia nu este benefică pentru copiii lor şi nu reprezintă cheia succesului real în viaţă, în condiţiile în care cei mai mulţi credem că viaţa în sine este o competiţie, o luptă din care iese victorios cel mai bun.

În studio s-au aflat Despina Bădescu, redactor-şef al platformei Totul despre Mame, şi Monica Reu, preşedintele Asociaţiei pentru Comunicare Non-Violentă, iar psihologul Alfie Kohn intervenit prin Skype, explicând de ce sistemul competitiv nu este cea mai bună alegere în ceea ce priveşte educaţia copiilor noştri, dar şi care este cea mai bună alternativă în opinia sa.

Conferinţele organizate de Totul despre Mame vor avea loc pe 21 mai la Muzeul Naţional de Artă al României, în sala Auditorium. Evenimentul este compus din două module, primul dintre acestea fiind desfăşurat între orele 10:00 şi 13:00. În prima parte a evenimentului, Alfie Kohn va aborda subiectul Parentingului necondiţionat, pentru ca în cea de-a doua conferinţă, care va avea loc între orele 14:30 şi 17:30, în aceeaşi zi, specialistul să argumenteze de ce competiţia nu este benefică.

„Ideea părinţilor şi a cadrelor didactice este să scoată copii care să aibă succes în viaţă. Dar sunt cei care au excelat la şcoală cei care au succes în viaţă? Eu cred că este nevoie de dezvoltarea mai multor abilităţi. Putem să observăm că aceste lucruri sunt înfrânate de un sistem competitiv. Există un soi de competiţie construnctivă. Toţi ne dorim progres, dar depinde la cine ne raportăm. Competiţia sănătoasă o duci cu tine. Îţi evaluezi reuşitele, vezi când competiţia te ajută şi când îţi face mai mult rău”, a declarat Monica Reu.

image

Monica Reu si Despina Badescu, în studioul Adevărul Live. FOTO Eduard Enea

 „Cred că atunci când devii părinte trebuie să priveşti lucrurile într-o nou perspectivă şi să vezi care din convingerile tale sunt reale şi care sunt moştenite. Una din cele moştenite este cea a competiţiei. Ne comparăm copiii între ei sau cu copiii din parc şi nu îi motivăm aşa. Le dăm stări de anxietate”, susţine Despina Bădescu.

Se pune atât de mult accent pe competitivitate în şcoală şi în anii noştri de formare şi când începem viaţa, în toate descrierile de job contează să ai spirit de echipă. De unde? Când ţie ţi s-a insuflat iar şi iar să fii competitiv. Acesta este unul din fenomenele cu care se confruntă multe companii. Sunt oameni forţaţi să lucreze împreună, dar care nu se pot privi în ochi, explică Monica Reu.

„Este eronat să credem că succesul meu înseamnă eşecul celuilalt. Succesul poate fi potenţat de o colaborare reală, sinceră şi profundă care poate fi încurajată de la vârste mici”, este de părere Despina Bădescu.

De ce colaborare şi nu competiţie

„Va ieşi în faţă punându-şi cunoştinţele laolaltă cu ale celorlalţi. Noi mamele avem problema aceasta, vrem să facem totul singure. Dacă cerem ajutor, părem slabe. Dar ne naştem cu dorinţa de a ne sprijini unii pe alţii, iar prea multă competiţie vine şi luptă contra a ceva ce e în natura noastră, a compasiunii”, spune Monica Reu.

Competiţia înseamnă că o persoană poate avea succes doar dacă ceilalţi eşuează, în comparaţie cu colaborarea, când eu şi tu trebuie să lucrăm împreună pentru reuşită. În multe scenarii oamenii nu pot da randament din cauză că sunt îngrijoraţi că vor fi călcaţi în picioare de ceilalţi. Aş spune că avem de parcurs doi paşi. Pasul întâi este să scăpăm de competiţie. Chiar dacă lucrăm independent, nu vom fi anxioşi că alţi oameni încearcă să ne depăşească. Pasul al doilea este crearea prezenţei colaborării active. Competiţia setează o dinamică care ne obligă să ne dorim ca alţii să eşueze, chiar şi prietenii noştrii, colegii, iar asta nu pentru că suntem persoane rele, ci pentru că această competiţie stârneşte astfel de reacţii. Este normal că oamenii să devină agresivi unul cu altul. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că ori de câte ori oamenii sunt puşi într-un mediu competitiv devin mult nepăsători în legătură cu nevoile celorlalţi, a declarat Alfie Kohn.

Cum îi convingem pe părinţi să renunţe la competiţie

„Trebuie să începem prin distrugerea mitului potrivit căruia absenţa competiţiei duce la mediocritate. Trebuie să arătăm că excelenţa nu doar că este posibilă fără competiţie, ci că uneori necesită absenţa competiţiei. Eu nu voi putea atinge cel mai înalt potenţial al meu dacă sunt îngrijorat că tu mă voi doborî. Este aproape imposibil să fii foarte creativ în arte sau ştiinţe în contextul unui concurs, unde oamenii încearcă să se învingă unul pe celălalt. Noi trebuie să distrugem aceste mituri ca oamenii să ajungă apoi cu uşurinţă la concluzia că această competiţie nu este productivă”, a mai spus expertul în parenting.

Adevărul despre selecţia naturală

„Ideea selecţiei naturale vine de la Charles Darwin, care nu a folosit niciodată termenul de supravieţuire, ci a vorbit pur şi simplu despre animalele care au capacitatea la a se adapta la condiţiile din alte medii, care au mai multe şanse să supravieţuiască astfel. Supravieţuirea este de fapt despre evitarea competiţiei şi espre colaborarea cu ceilalţi. Migraţia este un exemplu – dacă noi nu avem mâncare aici, plecăm să căutăm în altă parte şi vă lăsăm pe voi, nu o să ne batem pe mâncare. Nu există nimic care să dovedească că natura se bazează mai mult pe competiţie, nu pe colaborare. Noi suntem competitivi pentru că suntem crescuţi aşa, nu născuţi aşa”, explică psihologul Alfie Kohn. 

Mentalităţile sunt greu de schimbat, dar dacă este în natura noastră să ne adaptăm, ne vom adapta. Cei îi face pe oameni să fie în competiţie sunt mentalităţi false, care pot fi demontate. Avem ocazia să creăm medii noncompetitive, care ne vor face să fim mai fericiţi. Eu am crescut într-un mediu competitiv, dar din fericire am pus lucrurile în perspectivă. Nu mi-am explicat prin cultura umană, ci mi-am pus întrebări şi nu am mai acceptat acest răspuns. Am început să aprofundez studii ştiinţifice şi să îmi dau seama că lucrurile nu trebuie să fie aşa. Trăiesc într-o cultură unde mi se serveşte mâncare de fast-food tot timpul, într-o cultură foarte sexistă, unde bărbaţii sunt trataţi ca şi cum ar fi mai presus decât femeile, dar noi oamenii putem alege pentru noi, inclusiv dacă vrem să colaborăm sau vrem să concurăm, a conchis expertul.
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite