Ai un copil care loveşte şi muşcă? Şi noi! Iată câteva soluţii testate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învaţă-ţi copilul să gestioneze corect emoţiile puternice şi nu uita să ceri ajutorul unui medic pediatru FOTO: Shutterstock
Învaţă-ţi copilul să gestioneze corect emoţiile puternice şi nu uita să ceri ajutorul unui medic pediatru FOTO: Shutterstock

Nu te speria! Un anumit nivel de agresivitate este normal în primii ani şi aproape toţi copiii mici lovesc cu piciorul sau muşcă la un moment dat. Ceea ce contează cel mai mult este cum reuşeşti să te descurci cu astfel de comportamente. Iata 13 moduri simple de a opri violenţa şi de a-l ajuta pe cel mic să-şi exprime emoţiile într-un alt mod.

1. Dacă nu vorbeşte, folosiţi limbajul gestual

În cazul în care copilul tău loveşte pentru a se face înţeles, învaţă-l câteva semne pentru comenzile de bază, astfel încât să transmită mesajul mai uşor. Începe cu cele trei semne simple: 

Ajutor: Cu pumnul mâinii drepte loviţi uşor podul palmei stângi  

Mai mult: Atinge vârfurile degetelor între ele la ambele mâini 

Lapte: Mimează cu o singură mână gestul de a mulge o vacă

2. Confirmă-i sentimentele, dar nu şi acţiunile

Data viitoare când copilul tău vrea să te lovească, strânge-i mâinile şi spune-i: „Ştiu că eşti supărat şi e în regulă să fii supărat, dar nu e bine să loveşti“. El va înţelege că sentimentele pe care le trăieşte sunt normale, dar există şi alte modalităţi de a gestiona aceste emoţii puternice, scrie ivillage.com

3. Nu încerca să convingi un copil prea mic

Evită să-i pui întrebări de tipul „tu cum te-ai simţi dacă te-ar muşca cineva?“. Cei mai mici de 3 ani nu au maturitatea emoţională necesară pentru a simţi empatie, susţine Tovah Klein, director al Centrului pentru dezvoltarea copiilor Barnard College, New York.

4. Citeşte-i cărţi relevante

Cărţile pentru copii care adoptă problema agresiunii sunt mai eficiente decât orice mesaj de tipul „nu trebuie să loveşti“, venit din parte unuia dintre părinţi.

5. Cunoaşte-ţi copilul

În cazul în care copilul tău recurge la violenţă când, de exemplu, este înghesuit la locul de joacă, încearcă să-l pregăteşti înainte pentru astfel de situaţii. Şi asigură-te că părăseşte locul de joacă înainte de a ajunge în punctul critic. 

6. Păstrează siguranţa pentru toată lumea

În cazul în care îşi face rău sau răneşte pe altcineva şi există probleme când trebuie calmat, stai jos pe podea cu picioarele încrucişate şi ţine-l în poală cu spatele la tine, astfel încât să nu te rănească. Rămâi calm şi spune-i „când o să te opreşti să mai tragi de mami, mami îţi va da drumul“. În momentul în care îi simţi corpul relaxându-se, dă-i drumul şi laudă-l, spunându-i „te-ai calmat“.

7. Foloseşte „a face“ în loc de „a nu face“

Este destul de greu pentru copii să asculte când li se spune să nu facă ceva, aşa că în loc să-i spui celui mic „nu lovi“, dă-i ceva de făcut, precum „atunci când simţi nevoia să loveşti sau să împingi pe cineva, încrucişează-ţi braţele şi relaxează-te, astfel încât nimeni să nu fie rănit“. Discută cu el atunci când e calm, astfel încât să fie pregătit să facă faţă într-o situaţie dificilă.

8.  Laudă-l întotdeauna

Aminteşte-ţi să-l feliciţi ori de câte ori nu se comportă agresiv. Dacă se joacă paşnic cu un prieten, laudă-i. Dacă îţi cere ajutorul pentru a se descurca cu o jucărie, în loc să o arunce nervos prin cameră, spune-i „mulţumesc pentru că foloseşti cuvintele. Ai făcut o treabă bună!“

9. Învaţă-l să respire profund

Înarmează-ţi copilul cu câteva tehnici de calmare. Spune-i că şi tu te simţi frustrat câteodată şi atunci „stai jos şi respiri profund“. Arată-i câteva mişcări de yoga sau întinderi care să îl relaxeze . Copiii de până în trei ani se pot relaxa uşor printr-o poziţie yoga: pe podea, cu picioarele îndoite sub el, cu fruntea lipită de podea şi cu mâinile întinse în spatele corpului. 

10. Descoperă ceea ce se află în spatele furiei

În cazul în care este mai mare de patru ani, un psihoterapeut poate fi de ajutor în a identifica sursa furiei celui mic. Poate fi vorba despre un nou copil în familie, un conflict cu unul dintre părinţi, o întâmplare legată de şcoală, plecarea bruscă a bonei etc. Cere-i medicului pediatru o recomandare.

11. Fii un model bun pentru copilul tău

Oricât de greu ar fi să-ţi păstrezi calmul atunci când copilul tău are un comportament agresiv, dacă te controlezi, îl poţi învăţa şi pe cel mic să reacţioneze în situaţii limită. Dacă te vede ţipând sau bruscându-l când îţi pierzi răbdarea, va învăţa să reacţioneze la fel când e supărat şi îşi va consolida ideea că este bine să utilizeze pumnii pentru a rezolva o astfel de situaţie. 

12. Nu-l forţa să spună „îmi pare rău“

„Să forţezi un copil să-şi ceară scuze nu face decât să îl supere şi mai mult“, spune Tovah Klein, director al Colegiului Barnard, Centru pentru Dezvoltarea Copiilor mici, New York. Copiii învaţă să-şi ceară scuze numai dacă li se cere scuze. „Dacă faci o greşeală sau eşti prea aspru cu fiica ta, spune-i că îţi pare rău. Acesta este modul în care va învăţa să folosească şi ea aceste cuvinte“.

13. Gândeşte pe termen lung

Este nevoie de timp pentru a schimba comportamentul celor mici, aşa că nu aştepta rezultate peste noapte, spune Klein. Este nevoie să stabileşti limite peste limite până să-i dai pe brazdă, aşa că ar trebui să ne urmăm propriile sfaturi: respiră adânc şi nu renunţa.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite