Alfie Kohn explică de ce sistemul de învăţământ ucide creativitatea şi abilitatea de a gândi independent. Care sunt soluţiile apreciatului psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alfie Kohn este autorul a 14 cărţi despre parenting, educaţie şi management
Alfie Kohn este autorul a 14 cărţi despre parenting, educaţie şi management

Renumitul psiholog american şi unul dintre cei mai apreciaţi experţi în parenting Alfie Kohn (61 de ani) revine în România, unde va susţine două conferinţe ce au ca temă trecerea de la pedepse şi recompense la colaborare şi cooperare.

Unul dintre cei mai apreciaţi experţi în parenting şi autorul bestseller-urilor „Parenting necondiţionat“,  „Pedepsit prin recompense“ şi „Mitul temei pentru acasă“, psihologul şi sociologul american Alfie Kohn revine pentru a patra oară în România. El va susţine două conferinţe, organizate de Totul despre Mame: la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 16 martie, şi la Transylvania College din Cluj-Napoca, pe 17 martie. 

Într-un interviu pentru HotNews, Kohn a declarat că modul în care ne educăm copiii în sistemul actual de învăţământ le ucide creativitatea şi abilitatea de a gândi independent.

„Când împărţim desenele copiilor în frumoase şi urâte, iar frumoase sunt cele care îi plac cadrului didactic, adesea pentru că seamănă mai bine cu obiectul din realitate, descurajăm creativitatea. Când îi ascultăm pe elevi pentru notă şi le cerem să reproducă anumite răspunsuri găsite în anumite cărţi, nu mai putem vorbi despre gândire independentă. Susţinem creativitatea copiilor când le permitem să fie ei înşişi şi încetăm tentativele de standardizare; când le recunoaştem şi le celebrăm unicitatea“, explică psihologul. 

De asemenea, expertul susţine că cel mai dăunător mediu pentru creativitate este cel în care ea este notată, iar copilul forţat să facă mai mult şi mai mult pentru a primi o recompensă sau o notă mare. În această situaţie. Alfie Kohn subliniază că bucuria copilului de a face lucruri dispare şi odată cu ea dispare şi creativitatea. 

„Gândirea critică a copiilor noştri se va dezvolta firesc şi natural într-un mediu în care adulţii arată interes faţă de părerea copiilor, într-un mediu în care li se permite să gândească, să găsească soluţii, să vină cu idei, şi apoi ideile respective sunt discutate împreună cu ei, şi nu judecate sau evaluate. Acolo unde copiii sunt încurajaţi să lucreze colaborativ, vom vedea un mai mare flux de idei inovative şi discuţii mult mai profunde şi mai pline de pasiune, decât într-un mediu competitiv, în care trebuie să demonstreze că sunt mai buni decât ceilalţi pentru a primi aprobarea adultului. Copiii noştri vor fi capabili să ia decizii bune şi să gândească critic atunci când le vom permite să ia decizii şi să gândească cu mintea lor, nu când le vom cere să urmeze instrucţiuni“, susţine Kohn. 

El a vorbit şi despre fenomenul de bullying, dar şi despre efectul nociv al pedepselor: „Niciodată pedeapsa nu a reuşit să îi facă pe copii mai iubitori, mai respectuoşi faţă de semeni, mai plini de compasiune şi mai responsabili“. Interviul integral, deosebit de interesant, poate fi citit pe HotNews.

Cei care vor participa la conferinţele din România ale lui Alfie Kohn vor afla:

  • cum să reacţioneze când copilul se poartă urât
  • ce să facă în momentul în nu vrea să meargă la grădiniţă
  • cum să reacţioneze când îşi bate fratele sau sora
  • de ce spune tot timpul NU
  • cum să îl abordeze când are crize de furie
  • cum să gestioneze anxietatea de separare
  • cum să fie cuminte la şcoală
  • de ce minte şi cum poate fi dezvăţat de acest obicei
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite