Anotimpul în care s-a născut bebeluşul îi influenţează dezvoltarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anotimpurile şi vremea de afară joacă un rol important în dezvoltarea creierului copilului. FOTO Arhivă Adevărul
Anotimpurile şi vremea de afară joacă un rol important în dezvoltarea creierului copilului. FOTO Arhivă Adevărul

Sezonul în care vin pe lume bebeluşii îşi pune amprenta asupra ritmului lor de creştere, potrivit specialiştilor. Copiii născuţi în lunile friguroase de iarnă se dezvoltă mai bine decât cei născuţi în lunile de vară, arată un nou studiu.

Potrivit unui studiu recent publicat în „Jurnalul Psihologic al Reproducerii şi Bebeluşilor”, copiii născuţi iarna, între lunile decembrie şi mai, încep să meargă de-a buşilea mai devreme decât copiii născuţi între lunile iunie şi noiembrie, pentru că în perioada în care aceştia ajung la vârsta de şapte luni, ziua este mai lungă şi au mai mult timp la dispoziţie pentru activităţi.

Anotimpurile şi vremea de afară joacă un rol important în dezvoltarea creierului copilului. Studiul, efectuat de o echipă de profesori de la Universitatea din Viena, a scos la iveală faptul că băieţii născuţi iarna au mai multe şanse să fie stângaci, comparativ cu cei care vin pe lume în sezonul cald. Studii anterioare au arătat că expunerea la lumină creşte nivelul testosteronului, hormon care, la rândul lui, sporeşte şansele ca bebeluşul să fie stângaci. Astfel, bebeluşii născuţi iarna sunt pe timp de vară în stadiu embrionar, fiind expuşi o perioadă mai lungă de timp la lumină. 

Pentru a observa efectele anotimpurilor asupra copiilor, medicul Osnat Atun-Einy, coordonatorul studiului, a analizat comportamentul a 26 de bebeluşi sănătoşi. Cercetătorii au împărţit copiii în două grupuri: 16 din aceştia erau născuţi vara, iar 31 veniseră pe lume iarna.

Potrivit analizei, copiii încep să meargă de-a buşilea, în medie, la vârsta de 31 de săptămâni. Totuşi, bebeluşii născuţi iarna încep să se târască în jurul vârstei de 30 de săptămâni, pe când cei născuţi vara merg de-a buşilea abia la 35 de săptămâni de viaţă.

„Părinţii trebuie să conştientizeze efectele pe care le au anotimpurile asupra copiilor, pentru a le oferi în permanenţă oportunităţi de dezvoltare şi de mişcare, dar mai ales iarna, când timpul destinat activităţilor este oricum mai scurt”, a declarat Atun-Einy.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite