Părinţi

articolul anterior articolul urmator

Cantitatea zilnică de zahăr pe care un copil nu trebuie să o depăşească, în funcţie de vârstă: ce mărci cunoscute de dulciuri sunt pe lista neagră

0
23 Aug 2016 17:08:06
Autor: Lizeta Oprea
Zahărul, inamicul numărul 1 al copiilor.  Foto india.com
Zahărul, inamicul numărul 1 al copiilor.  Foto india.com

Un nou raport medical avertizează asupra cantităţii uriaşe de zahăr pe care copiii o consumă. Conform cercetătorilor, în dieta celor mici sunt introduse alimente cu un conţinut de patru ori mai mare de zaharuri decât ar fi indicat, lucru extrem de periculos, care le pune sănătate în pericol.

Potrivit unui nou raport de la Universitatea de Medicina din Atlanta, SUA, şase linguriţe de zahăr pe zi pentru copii, este mai mult decât periculos. Cantitatea este echivalentul unui baton mic de ciocolată sau mai puţin de o cutie de suc, în condiţiile în care o cutie de Cola conţine aproximativ 10 linguriţe de zahăr.

Autorii studiului avertizează asupra faptului că dieta copiilor sub doi ani nu ar trebui să conţină adaos de zahăr, scrie dailymail.co.uk.  

Institutul Naţional de Sănătate din SUA le recomandă părinţilor care au copii în vârstă de 4 până la 8 ani, să nu le permită acestora să consume mai mult de 3 linguriţe de zahăr pe zi (12 gr.), de la nouă ani fiindu-le premise cantităţi care să nu depăşească 8 linguriţe.

O linguriţă de zahăr este egală cu 4 grame, deci şase linguriţe înseamnă 24 grame de zahăr. Cantitatea se ridică la aproximativ 100 de calorii, conform studiului.

„Copiii care mănâncă alimente încărcate cu adaos de zahăr tind să mănânce mai puţine alimente sănătoase, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale şi produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, care sunt bune pentru sănătatea inimii. Până acum a existat o lipsă de claritate şi consens în ceea ce priveşte cantitatea de zahăr considerată sigură pentru copii”, conform declaraţiei unui grup de experţi care a realizat o analiză cuprinzătoare a cercetării ştiinţifice cu privire la efectul cantităţii zaharurilor asupra sănătăţii copiilor.

Pentru mulţi copii, o băutură cu zahăr şi o gustare dulce sunt doar o mică parte din zaharurile adăugate dietei lor de zi cu zi. Majoritatea părinţilor oferă celor mici recompense dulci, care le pun sănătatea în pericol, prin cantitatea exagerată de zahăr pe care o conţin:

Snickers: 6.75 linguriţe

Milky Way: 8.75 linguriţe

Twix: 6 linguriţe

M&Ms: 7.5 linguriţe

Coca Cola: 9.25 linguriţe / cutie

Pepsi: 8.75 linguriţe / cutie

Red Bull: 6.9 linguriţe / cutie

Sprite: 8.25 linguriţe / cutie

Mountain Dew: 11.5 linguriţe / cutie

Caloriile estimate a fi necesare unui copil variază între 1.000 pe zi, pentru un copil sedentar de doi ani, 2.400 pentru o fată în vârstă de 18 ani, şi 3.200 pentru un băiat în vârstă de 16-18 ani, care are un stil de viaţă activ.

„În cazul în care copilul dumneavoastră mănâncă cantitatea potrivită de calorii pentru a-şi menţine sau atinge o greutate corporală sănătoasă, nu mai este loc de produse alimentare cu valoare nutriţională scăzută”, spune profesorul pediatru Dr Miriam Vos. Specialistul a recomandat părinţilor să permită copiilor consumul a cel mult o doză (cutie) de suc pe săptămână. 

Din cauza lipsei de informaţii care să clarifice pericolul îndulcitorilor artificiali, autorii au spus că nu pot face o recomandare pentru sau împotriva acestora. În plus, nu s-a clarificat dacă conţinutul ridicat de zahăr din sucurile de fructe ar trebui să creeze aceleaşi preocupări. Studiul a fost publicat în American Heart Association Journal Circulation.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările