Părinţi

articolul anterior articolul urmator

Ce probleme au copiii care stau prea mult la calculator sau folosesc tableta. Avertismentul unui psiholog

0
6 Jun 2015 16:22:41
Autor: Roxana Ruscior
Copiii nu ar trebui să folosească o tabletă sau un calculator mai mult de 2 ore pe zi/ FOTO www.verizonwireless.com
Copiii nu ar trebui să folosească o tabletă sau un calculator mai mult de 2 ore pe zi/ FOTO www.verizonwireless.com

Părinţii nu ar trebui să-i lase pe copii să folosească tablete sau telefoane mobile înainte de a merge la şcoală, pentru că aceste aparate le afectează puterea de concentrare, crede un psiholog. De asemenea, profesorii nu ar trebui să le dea micuţilor teme care trebuie făcute la calculator.

Psihologul Linda Blair va cere chiar interzicerea acestor teme pe calculator în cazul elevilor mai mici. Ea spune că ecranele acestor aparate îi obosesc pe copii şi nu le permit să se concentreze.

Studiile au demonstrat că lumina albastră emisă de ecrane scade nivelul de melatonină, o substanţă produsă de corpul nostru pentru a ne ajuta să dormim bine, să ne odihnim. De asemenea, ea creşte nivelul de cortizol, un hormon de stres care afectează concentrarea.

De obicei atât elevii cât şi părinţii sunt reticenţi când vine vorba de renunţarea la calculator şi tabletă, dar efectele benefice sunt suprinzătoare, spune Linda Blair. Unii copii care veniseră la cabinetul ei cu suspiciune de ADHD s-au simţit mult mai bine după ce au redus timpul petrecut la calculator.

În această situaţie, cel mai bun exemplu ar fi ca părintele să renunţe la rândul său la folosirea în exces a acestor dispozitive. Asta va ajuta familia să comunice mai bine şi să savureze cina împreună.

Recomandarea psihologului este ca micuţii să nu mai folosească ecranele cu jumătate de oră înainte de culcare şi nici dimineaţa, înainte de a merge la şcoală.

Avertizarea ei este susţinută de un studiu realizat în anul 2010 de către cercetătorii de la Universitatea Bristol. Ei au recomandat părinţilor să reducă la numai 2 ore pe zi folosirea ecranelor de către copii. Micuţii care foloseau frecvent aceste aparate se simţeau mai nefericiţi comparativ cu cei care nu le utilizau prea des şi care făceau mişcare, scrie Daily Mail.

Un sondaj recent a demonstrat că majoritatea copiilor de peste 5 ani folosesc o tabletă. Cei care au între 5 şi 16 ani petrec în medie 6 ore şi jumătate pe zi în faţa unui ecran, precizează compania de cercetare a pieţei Childwise.

Băieţii adolescenţi ajung să stea zilnic chiar şi 8 ore la calculator sau pe tabletă, iar 15% dintre ei fac asta doar pentru a se distra cu diferite jocuri, cum este Halo sau Candy Crush Saga.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările