Cum îi pot ajuta angajatorii pe părinţii care lucrează pe durata epidemiei de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dificultăţile lucratului de acasă
Dificultăţile lucratului de acasă

Consecinţele epidemiei de coronavirus (COVID-19) se resimt în întreaga lume. Pentru mulţi copii, acest lucru înseamnă să facă faţă închiderii şcolilor, îmbolnăvirii membrilor familiei sau pierderii venitului părniţilor, aspecte care îi afectează în mod disproporţionat pe copiii din cele mai sărace familii.

Consecinţele epidemiei de coronavirus (COVID-19) se resimt în întreaga lume. Pentru mulţi copii, acest lucru înseamnă să facă faţă închiderii şcolilor, îmbolnăvirii membrilor familiei şi pierderii venitului gospodăriei, aspecte care îi afectează în mod disproporţionat pe copiii din cele mai sărace familii.

Povara de pe umerii copiilor poate fi redusă dacă părinţii care lucrează beneficiază de timpul şi susţinerea necesare pentru a se putea ocupa de copii şi dacă beneficiază de politici la locul de muncă favorabile familiilor, precum concediul plătit, concediul medical plătit, programul de lucru flexibil şi accesul la un sistem de îngrijire de calitate a copilului, pe care să şi-l poată permite. 

Iată şapte feluri în care angajatorii îi pot susţine pe angajaţii părinţi pentru a se putea îngriji pe ei şi pe copiii ori familiile lor în timpul epidemiei de COVID-19

1.    Evaluaţi dacă politicile locului de muncă actual susţin în mod eficient familiile 

Politicile existente oferă sprijin suficient familiilor? Începeţi cu identificarea celor mai stringente nevoi ale părinţilor care lucrează. Grupurile vulnerabile au nevoie de sprijin deosebit, precum personalul cu contract de muncă temporar sau nedeclarat, migranţii, femeile însărcinate sau personalul de îngrijire, persoanele cu dizabilităţi sau care nu beneficiază de concediu medical plătit. 

2.    Oferiţi un program de lucru flexibil

Programul de lucru flexibil le oferă angajaţilor libertatea locului şi momentului la care îşi îndeplinesc responsabilităţile profesionale. Cum nevoile părinţilor care lucrează variază foarte mult, forme diferite ale unui program de lucru flexibil îi ajută pe părinţi să îşi îngrijească copiii şi familiile. Programul de lucru flexibil include lucrul de la distanţă, comprimarea săptămânii de lucru sau asigurarea concediului plătit pe termen lung astfel încât angajaţii să îşi poată îngriji rudele care s-au îmbolnăvit, membrii vârstnici ai familiei sau pe cei care au dizabilităţi.

3.    Sprijiniţi părinţii cu soluţii alternative de îngrijire a copilului sigure, accesibile şi necostisitoare. 

Devreme ce închiderea şcolilor şi grădiniţelor se generalizează, mulţi părinţi se confruntă cu lipsa alternativelor de îngrijire a copiilor sau cu opţiuni limitate. Unii părinţi sunt obligaţi să lase copiii de vârste mici sub supraveghere limitată, afectându-le astfel siguranţa. Angajatorii îi pot sprijini pe părinţi în multe feluri, inclusiv printr-un sistem de trimitere a copiilor către servicii de îngrijire (în locuri în care serviciile pentru copii să fie disponibile şi sigure), subvenţii şi program de lucru flexibil. 

4.    Promovaţi o bună igienă atât la locul de muncă, cât şi în afara lui. 

Angajatorii îi pot proteja pe părinţii care îşi îndeplinesc atribuţiile profesionale de bază la locul de muncă prin asigurarea curăţeniei şi igienei la serviciu şi prin punerea la dispoziţie a facilităţilor de spălare cu apă şi săpun sau a soluţiilor de dezinfectare a mâinilor pe bază de alcool atunci când nu sunt disponibile apa şi săpunul. Mamele care lucrează au nevoie de sprijin pentru a putea continua alăptarea în spaţii curate şi confortabile. Angajatorii îi pot ajuta pe toţi angajaţii – inclusiv pe cei care lucrează de la distanţă - prin transmiterea mesajelor de bază privind măsurile de protecţie, prin îndrumări de călătorie şi metode de a discuta despre coronavirus cu copiii. 

5.    Oferiţi angajaţilor îndrumări privind accesul la îngrijiri medicale. 

Angajatorii îşi pot direcţiona personalul care manifestă simptome de COVID-19 către furnizorii de servicii medicale. De exemplu, angajatorii pot comunica clar adresele şi numerele de telefon ale spitalelor locale, autorităţilor medicale şi liniilor pentru situaţii de urgenţă. Aceştia le pot oferi îndrumări angajaţilor cu privire la posibilităţile de transport în condiţii de siguranţă pentru a accesa serviciile medicale.

6.    Ajutaţi angajaţii şi familiile lor să facă faţă stresului.

Locurile de muncă trebuie să le ofere sprijin angajaţilor care se simt neliniştiţi, confuzi sau speriaţi pe durata epidemiei de COVID-19. De asemenea, îi pot sprijini şi pe părinţii care lucrează să îşi ajute copiii pentru a face faţă neliniştii şi temerilor. Angajatorii trebuie să se asigure că transmit personalului doar informaţii din surse de încredere şi că toţi angajaţii au acces la servicii psiho-sociale. În plus, trebuie să le pună la dispoziţie părinţilor timpul şi resursele necesare pentru a-şi linişti şi îngriji copiii. Acest lucru presupune oferirea de instrumente necesare pentru a încuraja discuţiile, jocul şi alte forme de stimulare de care copiii au nevoie din partea celor care îi îngrijesc.

7.    Reduceţi dificultăţile financiare care îi împovărează pe angajaţi în cazul în care aceştia se îmbolnăvesc de COVID-19.

Reducerea eventualelor dificultăţi financiare provocate de COVID-19 este esenţială pentru părinţii care lucrează. Măsurile de susţinere pot include protecţia locului de muncă, concediu medical plătit şi plăţi precum alocaţiile copiilor sau subvenţii pentru cheltuielile medicale. Grupurile vulnerabile, precum lucrătorii cu venituri reduse sau provenite din muncă informală, trebuie să beneficieze de sprijin special.

Politici favorabile familiei pentru toţi

Este esenţial ca angajatorii să asigure politici favorabile familiei tuturor angajaţilor, indiferent de genul sau de statutul lor de angajat (fie că sunt angajaţi pe termen lung sau scurt, de exemplu). Este esenţială promovarea unei culturi în care angajaţii să se folosească confortabil de politicile locului de muncă fără teamă de discriminare sau represalii. În special pentru femei, care în multe locuri îşi asumă mai multe sarcini de îngrijire a copilului decât bărbaţii, sunt necesare măsuri care să asigure că mamele nu vor fi penalizate în urma deciziilor luate. Prin adoptarea şi generalizarea politicilor favorabile familiei, angajatorii joacă un rol esenţial în susţinerea bunăstării părinţilor care lucrează şi a copiilor lor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite