Cum îl ajuţi să treacă peste decesul unui bunic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii rămân cu sentimente confuze atunci când unul dintre bunici părăseşte această lume. Află în continuare cum îţi poţi ajuta micuţul să facă faţă tristeţii.

Avorbi cu copilul despre semnificaţia morţii nu este o sarcină uşoară pentru niciun părinte. A încerca să-i explici ce înseamnă ea tocmai odată cu decesul unui bunic este o misiune şi mai dificilă.

Copiii, chiar şi cei de numai trei-patru ani, sunt, într-o oarecare măsură, conştienţi de semnificaţia morţii. Fie că au văzut în parc o insectă sau o pasăre moartă, fie că au privit la televizor un film în care cineva a decedat, cei mici au o noţiune despre ce înseamnă acest eveniment neplăcut. Cu toate acestea, când este vorba despre trecerea în nefiinţă a unei persoane dragi lui, lucrurile iau o cu totul altă semnificaţie.

Nu-i da explicaţii nerealiste

Majoritatea copiilor au nevoie de informaţii suplimentare despre ceea ce înseamnă decesul unei persoane dragi. Nu trebuie să eviţi să discuţi cu copilul despre acest subiect de teamă că îl vei întrista. În caz contrar, vei crea un mister şi o teamă exagerate.

Şi, sub nicio formă, nu denatura semnificaţia morţii. Dacă îi vei spune lucruri de genul „Bunicul doarme acum", el se va aştepta să se trezească şi va fi foarte confuz că nu se va întâmpla acest lucru. Trebuie să-i explici copilului că moartea este etapa finală a vieţii şi că bunicul sau bunica a fost pregătit/ă pentru ea.

Asigură-l că nu este vina lui

Copiii, în special cei cu vârste între patru şi şase ani, au tendinţa de a se învinovăţi pentru evenimentele neplăcute din viaţa lor. Acest lucru este valabil şi în cazul unui deces în familie, aşa încât, chiar dacă nu îşi exprimă vinovăţia, ar fi bine să-ţi asiguri copilul că ceea ce s-a întâmplat nu a fost din vina lui.

Dintre întrebările care îi macină pe copii, una foarte frecventă este cum îi va afecta, concret, decesul bunicului. Ei pot face o asociere de tipul „Voi mai putea merge în parcul de distracţii acum, când bunicul nu mai este şi nu mă mai poate duce?". În aceste situaţii, trebuie să-ţi asiguri micuţul că vei prelua din activităţile pe care le avea cu bunicul.

El copiază manifestările tale

Indiferent de vârstă, copiii au tendinţa de a „copia" comportamentul părinţilor, inclusiv în ceea ce priveşte maniera în care îşi manifestă durerea. Dacă tu îţi exprimi tristeţea prin furie, copilul îşi va însuşi această furie. Aceasta nu înseamnă însă că nu ar trebui să îţi arăţi tristeţea în faţa copilului.

Explică-i că este normal să vă simţiţi trişti, dar încurajează-l să-şi exprime aceste sentimente într-o altă manieră. Scrie împreună cu el sau roagă-l pe el să scrie, dacă are o vârstă suficient de mare, o scrisoare pentru bunicul decedat, în care să menţioneze lucrurile plăcute pe care le-au făcut împreună şi de care îi este dor.

Poţi, de asemenea, să plantezi împreună cu copilul un arbust în amintirea bunicului sau să mergeţi la un lac şi să puneţi pe apă o bărcuţă. În acest mod veţi marca încheierea acestui moment trist al vieţii.

Răspunde întrebărilor lui

Şirul întrebărilor despre moarte va continua uneori mult timp după decesul bunicului. Te-ar putea întreba dacă şi el va muri sau dacă tu vei avea acelaşi destin. În ambele cazuri, asigură-l că acest lucru se va întâmpla peste multă vreme de acum şi că nu este cazul să se îngrijoreze.

Ajută-l pentru a preveni o depresie

Este foarte important să-ţi ajuţi copilul să înţeleagă şi să treacă peste acest moment neplăcut al vieţii. Schimbările bruşte din viaţa sa şi mai ales cele care implică un deces îi pot declanşa acestuia o depresie. Este normal să fie trist o perioadă şi să nu aibă chef de joacă, însă nu mai mult de două-trei săptămâni.

Dacă nu îl ajuţi să treacă peste această tristeţe, va dezvolta şi deficit de atenţie. Deşi rar, există situaţii în care copilul dezvoltă „doliu patologic", care este caracterizat de o depresie cu o durată mai mare de şase luni.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog
psihoterapeut


Impactul pe care decesul unui bunic îl are asupra copiilor depinde de reacţia părinţilor şi de modul în care ei interpretează ceea ce se întâmplă. Cu cât părinţii îşi ajută copilul printr-o atitudine chibzuită, cu atât el îşi poate dezvolta o părere echilibrată privind ideea de moarte.

Părinţii trebuie să aibă grijă să fie alături de el şi să îi răspundă la toate întrebările. Aceştia trebuie să fie atenţi la schimbările de comportament sau de atitudine care ar putea aduce probleme pe termen lung. Ei trebuie să găsească alături de copil explicaţii pentru a integra moartea în ciclul vieţii.

Bine de ştiut

Tristeţea poate apărea pe moment sau la un timp după pierderea bunicului.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite