Cum să creşti un copil fericit şi încrezător în forţele proprii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Educaţia pe care părinţii le-o oferă copiilor în primii ani de viaţă este mai importantă decât ceea ce învaţă micuţii în cadrul şcolii. Mediul familial în care se dezvoltă şi felul în care le sunt stimulate abilităţile sunt aspecte cruciale în formarea unui caracter puternic şi echilibrat.

Eforturile părinţilor în educarea copiilor trebuie să fie constante şi să urmeze o linie bine definită, spune Michele Borba, specialist în psihologia copilului. „Dacă vreţi să aveţi un copil care obţine rezultate bune la învăţătură, echilibrat, sănătos şi ambiţios, trebuie să investiţi multă răbdare în antrenarea lui în acest sens“, a explicat Borba pentru parents.com

Descoperă ce-i place

Fiecare copil este dăruit cu anumite abilităţi şi talente. Părinţii trebuie să descopere aceste abilităţi, să-l încurajeze şi să-l îndrume în aşa fel încât să-şi urmeze chemarea. Nu trebuie ca părinţii să aştepte momentul în care cel mic începe şcoala pentru ca profesorii să observe pasiunile şi talentele copilului. 

De asemenea, nu subestimaţi importanţa pe care o are joaca în formarea copilului. Jucaţi-vă cu el de-a prinselea, dansaţi împreună, fugăriţi insecte prin parc. Acest gen de activităţi libere ajută la dezvoltarea intelectuală, personală şi fizică a copiilor la fel ca şi activităţile organizate, de tipul cursurilor de balet, de pictură sau sportive. Nu în ultimul rând, copilul ar trebui să vadă că şi părinţii lor au pasiuni sau că încearcă să facă lucruri noi şi interesante.

Apreciază-i eforturile

Un studiu condus de Carol Dweck, profesor de psihologie în cadrul Universităţii Standford, a arătat că părinţii ar trebui să-şi laude copiii pentru efortul depus pentru a duce un lucru la bun sfârşit, nu să le spună mereu că sunt deştepţi sau talentaţi fără să aibă vreun motiv real. Lauda de dragul laudei îi face pe cei mici să creadă că se vor descurca în orice situaţie fără să-şi bată capul prea mult. „Persoanele care se bazează doar pe abilităţi sau pe talent în rezolvarea anumitor probleme sunt, de regulă, mult mai refractare în faţa provocărilor, pe când cei care sunt educaţi să caute soluţii şi să muncească pentru a-şi atinge scopul se dovedesc mult mai deschişi şi mai descurcăreţi în viaţă“, este de părere profesorul Dweck. De exemplu, elevii sau studenţii cu cele mai bune rezultate nu sunt motivaţi să înveţe de notele pe care le primesc, ci de simpla dorinţă de a descoperi lucruri noi. 

Respectă-i felul de a fi

Copiii au modalităţi diferite de a acumula şi de a înţelege informaţiile pe care le primesc. Nu încerca să modelezi personalitatea copilului în funcţie de felul tău de a te comporta în anumite situaţii. De exemplu, copilul tău poate avea o memorie vizuală, iar atunci trebuie să te adaptezi felului său de a învăţa. Confecţionează cartonaşe cu operaţii matematice, dacă trebuie să memoreze tabla înmulţirii, în loc să te enervezi că nu este în stare să reţină mai nimic. 

Încurajează-l să citească

Începe cât mai devreme să-i spui poveşti sau să-i citeşti cărţi pentru copii. Nu contează că încă nu ştie să comunice. Chiar dacă tu ai impresia că cel mic nu înţelege mare lucru din ceea ce-i spui, copilul asimilează informaţii care-l ajută să-şi dezvolte vocabularul şi iamginaţia. Lectura în anii preşcolarităţii ajută copilul să se descurce mai bine la învăţătură atunci când va merge la şcoală. Obişnuinţa de a asculta liniştit ceea ce i se spune îl educă şi din punct de vedere emoţional, confirmă rezultatele unei cercetări iniţiate în Marea Britanie. Astfel, scad şansele ca pe viitor, în timpul anilor de şcoală, copilul să aibă probleme de comportament.

Luaţi masa în familie

Ritmul alert în care se desfăşoară viaţa modernă ne face să ignorăm importanţa meselor luate în familie. Părinţii ar trebui să încerce să ia masa împreună cu copiii măcar de cinci ori pe săptămână, dacă nu este posibil ca acest eveniment să se întâmple în fiecare zi. S-a dovedit ştiinţific faptul că luatul mesei în familie ajută copiii să obţină rezultate mai bune la învăţătură, dar îi şi fereşte, într-o anumită măsură, să dezvolte tot felul de probleme legate de alimentaţie. Pare banal, dar interacţiunea copii-părinţi în timpul petrecut în jurul mesei, discuţiile simple despre evenimentele de peste zi, ajută la stabilirea unui set de valori şi consolidează sentimentul de siguranţă.

Respectă programul de culcare

Ora de culcare trebuie stabilită din primii ani de viaţă şi respectată, pe cât posibil, şi în anii de şcoală, atrag atenţia psihologii. Părinţii trebuie să-şi educe copiii în aşa fel încât cu jumătate de oră înainte de culcare aceştia să stingă televizorul, calculatorul, să pună de-o parte tabletele sau telefoanele mobile. Odihna este esenţială în dezvoltarea copiilor, la fel şi calitatea somnului. Un copil care are parte de un somn liniştit obţine rezultate mai bine la învăţătură şi are un comportament mai puţin dificil. Cele opt ore de somn sunt sfinte şi acest lucru este confirmat şi de un studiu al Universităţii din Tel Aviv, cercetare care s-a axat pe legătura directă dintre oboseala acumulată de copiii şi rezultatele slabe pe care aceştia le obţin la şcoală.

Arată-i că-l iubeşti 

Dovezile de afecţiune pe care i le arăţi copilului sunt necesare pentru că îi oferă acestuia un sentiment de siguranţă, dar şi pentru că îl ajută să se relaxeze pe timpul zilei. Copiii neglijaţi, cărora părinţii nu le arată că sunt iubiţi, riscă să sufere mai târziu de anumite forme de stres cronic, ceea ce le afectează, în timp, dezvoltarea emoţională, capacităţile de concentrare şi de memorare. Prin urmare, uitaţi de regula bunicilor noştri care spune că e bine să-ţi săruţi copilul numai în somn ca să nu-l răsfeţi. Copiii fericiţi sunt acei copii care se simt iubiţi.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite