Cum îţi îmbunătăţeşti relaţia cu copilul fără să-i arăţi „cine e şeful”: 4 reguli simple pentru rezolvarea conflictelor dintre generaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

În orice relaţie părinte-copil, „mentorul” se loveşte, cel puţin la un moment dat, de protestele şi răzvrătirea celor mici. Cum exprimarea autorităţii nu este cea mai bună metodă de a calma spiritele şi de a menţine o relaţie bună cu copilul, psihologii au alte propuneri.

Copiii îşi exprimă, uneori, nemulţumirile în legătură cu lucrurile impuse de părinţi, fie că este vorba de legumele fierte de la prânz, fie de ora de culcare. Părinţii, la rândul lor, tind să îşi piardă răbdarea şi să izbucnească asupra micuţilor. Acest tipar comportamental este unul repetitiv în multe dintre relaţiile părinte-copil, iar exprimarea autorităţii pentru rezolvarea conflictelor nu este cea mai bună abordare, potrivit doctorului în psihologie american Daniel L Shapiro. Iată ce lucruri trebuie să avem în vedere în timpul conflictelor dintre generaţii:

1. Nu pica în „vârtej”

Nicio relaţie nu este, probabil, la fel de intensă precum cea dintre părinte şi copil. Pe măsură ce conflictul se intensifică, tensiunea emoţională creşte şi te consumă până în punctul în care nu te mai poţi gândi la altceva decât la faptul că ai pierdut controlul asupra copilului tău şi asupra relaţiei voastre. Această experienţă poartă numele de „vârtej”, iar cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să îl eviţi. Atunci când simţi că tensiunea creşte, întreabă-te: „Chiar îmi doresc să mă las prins în acest conflict cu copilul meu?”. Răspunsul va fi, cel mai probabil, nu. Aşa că trage adânc aer în piept şi pune lucrurile în perspectivă, sfătuieşte Shapiro.

2. Fii atent la problemele copilului tău

Părinţii cred, de cele mai multe ori, că deţin răspunsurile corecte atunci când intră într-un conflict cu copilul. Cu toate acestea, perspectivele celor mici sunt la fel de valide. Copiii au, adesea, motivaţii raţionale în legătură cu anumite comportamente, aşa că ascultă-l şi încearcă să îl înţelegi. Întreabă-l de ce procedează într-un anumit mod, de ce crede că tu, ca părinte, eşti nedrept sau nu ai dreptate, nu-i invalida problemele. 

3. Acordă-i autonomie

Pentru unii copii, lipsa de putere în faţa părinţilor este îngrozitoare: părinţii le spun când să adoarmă şi când să se trezească, ce să mănânce, cum să vorbească şi aşa mai departe. Deloc surprinzător, micuţii încearcă să obţină libertate şi se răzvrătesc. Data viitoare când copilul tău te roagă să îl laşi în faţa televizorului cu o jumătate de oră mai mult, nu îl refuza, ci întreabă-l de ce. După ce îi asculţi motivul, dă-i de ales: „Dacă vei sta în seara asta cu o jumătate de oră mai mult, mâine va trebui să adormi mai devreme. Ce alegi?”.

4. Întrerupe repetiţia tiparului conflictului

Observă ce tipare comportamentale repetaţi tu şi copilul tău într-o ceartă şi încearcă să procedezi diferit. Astfel, ai şanse mari să îl prinzi cu garda jos şi să îi obţii atenţia. Încearcă, din nou, să vorbeşti cu el şi să îi asculţi nemulţumirile. Comunicarea este extrem de importantă în orice relaţie, dar mai ales în relaţia părinte-copil, întrucât cel mic are nevoie de atenţie şi ascultare, cu precădere în perioada de formare.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite