Cum influenţează vârsta înaintată a tatălui aspectul fizic al copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii concepuţi de bărbaţi trecuţi de 45 de ani sunt mai puţin norocoşi la capitolul frumuseţe, spun cercetătorii, care au descoperit o legătură între vârstă şi o serie de noi mutaţii genetice. Există, totuşi, şi o parte bună pentru cei născuţi din taţi mai în vârstă.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că taţii cu vârste de peste 45 de ani contribuie la conceperea unor copii mai puţin dăruiţi din punct de vedere fizic, descoperire care o precedă pe cea conform căreia copiii bărbaţilor cu vârste mai mari de 45 de ani sunt predispuşi la autism şi probleme psihice.

Celulele producătoare de spermă nu reproduc ADN-ul tatălui mai în vârstă la fel de eficient, fapt care duce la mutaţii genetice.  

„La fiecare 16 ani, numărul mutaţiilor genetice se dublează. Sunt cercetători care au descoperit 25 de mutaţii genetice la sperma unui bărbat de 20 de ani şi 65 de mutaţii la un bărbat în vârstă de 40 de ani. La 56 de ani, numărul se dublează iar. Efectul este vizibil - cineva născut dintr-un tată tânăr, de 22 de ani, este deja cu 5-10% mai atractiv decât cei care sunt născuţi din taţi cu vârste peste 40 de ani, iar diferenţele se văd din ce în ce mai clar dacă vârsta este mai mare”, a declarat Martin Fielder, un antropolog de la Universitatea din Viena pentru Sunday Times. 

Contrastând cu descoperirile despre influenţa pe care o are vârsta tatălui asupra copilului, numărul maxim de mutaţii pe care le transmite o mamă, indiferent de vârstă, este 15, conform unui studiu apărut în publicaţia Nature.

Chestionând un grup format din şase bărbaţi şi şase femei, cercetătorii le-au arătat fiecăruia 4.018 de fotografii cu bărbaţi de 18-20 de ani şi 4.416 de femei cu aceeaşi vârstă. După ce subiecţii au dat note atractivităţii fiecărei persoane din fotografii, s-a observat că cei cu taţi mai în vârstă au fost notaţi ca fiind mai puţin atractivi.

Există, totuşi, şi o parte bună pentru cei născuţi din taţi mai în vârstă. Un alt studiu a dovedit că cei născuţi din taţi mai în vârstă, deşi pot fi mai puţin atractivi, pot trăi mai mult. Lee Smith, un profesor genetician de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, a declarat pentru SundayTimes că un grup de oameni de ştiinţă a descoperit că acei copii au telomeri mai lungi- capacele de la partea inferioară a cromozomilor- care sunt asociaţi cu o viaţă mai lungă.

Cu toate acestea, cea mai mare îngrijorare pentru taţii înaintaţi în vârstă ar trebui să fie riscul ridicat de a avea copii bolnavi de autism. Autismul este un termen care cuprinde o paletă de tulburări de dezvoltare cu efecte pe viaţă asupra abilitatăţii cuiva de a comunica şi interacţiona social.

Oamenii de ştiinţă au descoperit gena „vinovată” de IQ-ul mic al copiilor

Un alt grup de oameni de ştiinţă a descoperit motivul pentru care unii copii au un IQ mai mic decât alţii, IQ-ul  Această descoperire ar putea însemna că printr-o testare genetică, problemele copiilor pot fi identificate din timp şi tratate corespunzător. Astfel, copiii cu vârste mai mici de 7 ani cu variaţii ale genelor comune sunt de 4 ori mai predispuşi să aibă un IQ mic, dacă au un nivel scăzut al hormonului tiroidian. 

Aproximativ 4% din copiii născuţi într-un an au această genă, plus nivele reduse ale tiroidei. Tratamentul cu medicamente care conţin cantităţi de hormon tiroidian poate ajuta până la  30.000 de copii pe an să se dezvolte normal.

Cercetătorii de la universităţile din Cardiff şi Bristol şi-au concentrat atenţia asupra enzimei deiodinase-2, care este implicată în prelucrarea hormonului tiroidian înăuntrul celulelor. O mutaţie a acestor gene a fost deja asociată cu alte probleme de sănătate precum diabet şi tensiunea ridicată. Aceştia au evaluat datele genetice a 3.123 de copii cu vârste mai mici de 7 ani. Cei care aveau nivele reduse de hormon tiroidian şi variaţii ale enzimei deiodonase-2 erau predispuşi, de patru ori mai mult decât ceilalţi copii, la un IQ sub 85 - un număr extrem de mic.

Dacă şi alte studii ne vor confirma descoperirile, atunci oamenii vor putea beneficia, probabil, de teste genetice care pot depista aceste variaţii, pe lângă testele standard care se fac la nivelul tiroidei. Copiii care au hormonii tiroidieni la nivele satisfăcătoare şi au şi variaţiile genetice, posedă un IQ relativ normal, lucru care fi rezolvat cu medicamente ce conţin hormoni tiroidieni, a declarat doctorul Peter Taylor, de la Universitatea Cardiff.

Aceste descoperiri au fost prezentate în cadrul unei conferinţe a Societăţii de Endocrinologie a Societăţilor Entocrine Britanice, desfăşurată la Liverpool.



Citeşte şi: 

De câte ori într-un an ţipă adolescenţii la părinţi şi din ce motive se comportă astfel

FOTO VIDEO „Balurile purităţii“, ceremoniile controversate în care fiicele îşi încredinţează virginitatea taţilor

Cum îţi pune copilul în pericol fumul de ţigară la mâna a treia

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite