Cum înţeleg copiii iubirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare copil are un fel special de a percepe iubirea. De aceea, pentru a-l face să se simtă iubit, părintele trebuie să înveţe să vorbească în limbajul unic de iubire al copilului. Astfel, cel mic va fi mai receptiv la sfaturile mamei şi ale tatălui său, în toate privinţele.

Există cinci moduri în care copiii înţeleg şi exprimă iubirea, explică Titus Daniel Toma şi Victoria Barbu în cartea „Fundamente ale psihosociologiei educaţiei şi reeducării". Acestea sunt: mângâierile fizice, cuvintele de încurajare, timpul acordat, darurile şi serviciile.

Mai citiţi şi:

Petreceri pentru copii în acest week-end

Slatina: Copii din toată ţara şi-au prezentat costumele populare pe străzile oraşului

Dacă în familie sunt mai mulţi copii, e foarte probabil ca ei să fie receptivi la limbaje diferite. „În general, doi copii trebuie iubiţi diferit", notează autorii.

Iubirea de tipul „orice-ar fi"

Indiferent care ar fi limbajul de iubire pe care copilul dumneavoastră îl înţelege cel mai bine, el trebuie exprimat într-un singur fel: necondiţionat. Asta înseamnă a-ţi iubi copilul orice-ar fi, adică indiferent de cum arată, de ce talente manifestă, ori ce handicapuri are, indiferent de cum aţi vrea să fie şi, cel mai greu, indiferent de ceea ce face. „Aceasta nu înseamnă că ne convine orice tip de comportament ar afişa şi nici că îi vom arăta iubirea noastră tot timpul, chiar şi când se comportă inadecvat", avertizează Toma şi Barbu.

Fiecare om are un „rezervor" emoţional care se umple cu iubire. În cazul copiilor, rezervorul trebuie să fie plin pentru a putea fi educaţi sau disciplinaţi eficient. „Un copil cu un rezervor de iubire plin poate reacţiona fără resentimente la sfaturile părinţilor. Unii se tem că asta ar putea duce la «răsfăţarea» copilului, dar este o idee greşită. Niciun copil nu poate primi prea multă iubire necondiţionată", explică Toma şi Barbu.

 Iubirea contează enorm în formarea copiilor bine adaptaţi şi fericiţi, spre deosebire de cei nesiguri, supăraţi pe viaţă, inaccesibili sau imaturi. Dacă îi iubiţi doar când vă fac pe plac (iubire condiţionată) şi vă exprimaţi iubirea faţă de ei doar în acele momente, copiii nu se vor simţi iubiţi sincer. Asta îi face să fie nesiguri şi să aibă o proastă părere de sine. Dacă îi iubiţi doar când vă îndeplinesc dorinţele şi aşteptările, se vor simţi neputincioşi şi vor considera că nu are rost să se mai străduiască, de vreme ce niciodată nu este de ajuns.

În schimb, dacă îi iubiţi necondiţionat, se vor simţi în largul lor şi vor reuşi să-şi stăpânească neliniştea şi comportamentul pe măsură ce încep să se maturizeze. „Adolescentul care fuge de acasă este un copil convins că nimeni nu-l iubeşte. Mulţi dintre părinţii acestor adolescenţi vor protesta, spunând că ei îşi iubesc copiii şi poate aşa şi este. Numai că nu au reuşit să-şi comunice această iubire", explică Toma şi Barbu.

Familia care vorbeşte mai multe limbaje

Realitatea tristă este că puţini copii se simt iubiţi necondiţionat. Totuşi, la fel de adevărat este că majoritatea părinţilor îşi iubesc profund copiii. Şi atunci, de unde apare această contradicţie? Principalul motiv, consideră Toma şi Barbu, este că puţini părinţi ştiu să îşi arate iubirea. Unii presupun că dacă îşi iubesc copiii, aceştia ştiu de la sine. Alţii cred că a-i spune unui copil un simplu „te iubesc" este de ajuns pentru a-şi manifesta iubirea.

Copiii dumneavoastră pot recepta iubirea prin toate cele cinci limbaje pe care le-am numit deja. Totuşi, majoritatea copiilor au un limbaj principal, unul care li se potriveşte mai bine decât celelalte. Dacă doriţi să satisfaceţi eficient nevoia de iubire a copiilor dumneavoastră este crucial să le descoperiţi limbajul preferat. Aceasta nu este însă o misiune uşoară. „Dacă copilul are sub cinci ani, nu vă aşteptaţi să vă daţi seama imediat", avertizează Toma şi Barbu.

„Copilul s-ar putea să vă dea câteva indicii, însă rareori acest limbaj este clar şi uşor de distins. Abordaţi-l în toate cele cinci limbaje", sfătuiesc autorii. „Mângâieri pline de tandreţe, cuvinte încurajatoare, cât mai mult timp acordat, daruri şi servicii, toate contribuie la satisfacerea nevoii de iubire a copilului dumneavoastră. Dacă această nevoie este satisfăcută şi copilul se simte iubit sincer, îi va fi mult mai uşor să înveţe şi să reacţioneze şi în alte direcţii."

Victor, un băieţel în vârstă de cinci ani, este un copil iubit. Iar asta se vede în dezinvoltura cu care comunică, în tonusul cu care se joacă, în lipsa de teamă cu care se avântă în orice activitate. Sorin (33 de ani), tatăl lui Victor, se străduieşte să îi acorde cât mai mult din timpul său. „Încerc să-mi exprim iubirea în toate felurile posibile", spune Sorin.

„Cel mai mult îi plac cadourile şi activităţile făcute împreună. Peste tot pe unde plec, dacă pot, îl iau cu mine: la concerte, la festivaluri, la mare. Chiar acum, în timp ce vorbim, suntem în excursie la Bran."

Autorii mai au însă un avertisment: nu trebuie să credeţi că dacă aţi reuşit să descoperiţi limbajele de iubire preferate ale copiilor dumneavoastră, totul va merge de la sine în viaţa lor! Tot vor mai fi obstacole şi neînţelegeri. Însă pentru ca aceşti copii să crească şi să se împlinească, va trebui să vă manifestaţi iubirea prin toate formele sale de limbaj şi apoi să-i învăţaţi cum să le folosească la rândul lor.

Acest lucru este foarte important nu numai pentru ei, ci şi pentru cei alături de care vor trăi sau cu care se vor căsători. Un semn de maturitate, spun autorii, este capacitatea de a oferi şi de a primi recunoştinţă folosind toate formele de iubire, însă puţini adulţi sunt capabili să facă asta; majoritatea oferă sau primesc iubirea doar ­într-unul sau două feluri. 

Dacă nu aţi procedat aşa în trecut, veţi constata că la rândul dumneavoastră vă veţi schimba şi vă veţi maturiza, devenind mai înţelegători şi stabilind relaţii mai împlinite. Cu timpul, realmente, veţi avea o familie care vorbeşte mai multe limbaje. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite